Стр. 123 - yurchak-ev-k

Упрощенная HTML-версия

123
У висновках дисертаційної роботи Л.Д. Юрчак наголошувалося, що всі
завдання було успішно виконано й на цій основі констатовано: 1) продукти
розкладання люпину, заораного на зелене добриво, мають високу фізіолого-
біохімічну активність і трапляються однаковою мірою у водорозчинному й
газоподібному вигляді, серед них виявлено різні групи хімічних сполук ‒
амінокислоти, органічні кислоти, алкалоїди, індольні і фенольні речовини, їх
похідні; 2) залежно від терміну утворення, методу впливу, концентрації,
хімічної структури і компонентів взаємодіючої суміші, а також від
температурних факторів і умов середовища ці сполуки можуть бути
інгібіторами або стимуляторами проростання насіння та ростових процесів
рослини; 3) упродовж перших двох тижнів розкладання люпину у ґрунті
утворюються фітотоксичні сполуки, наступні 3‒5 тижнів розкладання
алкалоїдного і безалкалоїдного люпину ‒ це період утворення фізіологічно
активних водорозчинних сполук стимулівної дії; 4) безалкалоїдний люпин у
ґрунті розкладається набагато повільніше, ніж алкалоїдний, тому і післядія
його на культурні рослини триваліша; фізіолого-біохімічні якості продуктів
безалкалоїдного сидерального люпину практично не поступаються
алкалоїдному, а в окремих випадках навіть переважають; 5) найчисельнішою
групою мікроорганізмів, що беруть участь у розкладанні люпину, є бактерії,
найменшою за чисельністю ‒ актиноміцети; кількість грибів упродовж
періоду перегнивання люпину залишається досить велика; очевидно, ця
група мікроорганізмів відіграє основну роль у процесі розпаду
важкодоступних сполук люпину; 6) мікроорганізми, вилучені із гнильної
маси люпину і ризосфери ґрунту, є продуцентами фізіологічно активних
сполук, що мають стимулюючі та інгібуючі властивості щодо росту рослин і
проростання насіння.
Таким чином, Л.Д. Юрчак виявила, що алелопатично активні речовини
утворювані при розкладанні люпину, а також метаболіти супутньої
мікрофлори відіграють важливу роль у процесі росту й розвитку рослин,
висіяних на зелене добриво.