Стр. 124 - yurchak-ev-k

Упрощенная HTML-версия

124
У процесі захисту роботи наголошувалося, що здобувач Л.Д. Юрчак
одержала великий обсяг експериментальних даних і виявила здібності до
детального й коректного наукового аналізу, а рекомендації молодої вченої є
корисними як для подальших теоретичних досліджень, так і для практичного
землеробства.
У статусі кандидата біологічних наук Л.Д. Юрчак продовжила
поглиблене вивчення сидеральних властивостей люпину: ретельніше
розглядала властивості алелопатично активних сполук водних екстрактів та
ЛР, утворених при розкладанні люпину, а також детальніше вивчала вплив
активних метаболітів мікроорганізмів при перегниванні цієї культури. Так, за
результатами власних досліджень Л.Д. Юрчак довела потребу регулювання
строків висіву озимих культур сидеральними парами, щоб уникнути
небажаних впливів проміжних продуктів розкладання люпину на сходи і
використовувати позитивний вплив алелопатично активних речовин[102–104].
Поглиблені дослідження вченої стосувалися біологічної активності
різноманітних мікроорганізмів (бактерій, грибів, актиноміцетів), завдяки
чому було виявлено мікроби-стимулятори і мікроби-інгібітори. Оскільки на
багатій органічній суміші (МПА) бактерії-стимулятори накопичують більше
ФАР, ніж на інших сумішах, було зроблено спробу вилучити їх і перевірити
на біологічну дію. Отримані дані свідчили, що серед метаболітів деяких
штамів бактерій виявлено речовини, що стимулююче діють на ріст коренів
крес-салату. Враховуючи той факт, що ФАР переходять у водні розчини,
вони можуть впливати на підвищення врожайності рослин. На наступні
культури, які висівають на зелене добриво, позитивно діє не тільки ФАР
рослинної гнильної маси, але й речовини мікробного походження [181−182].
Таким чином, на основі детального аналізу наукових робіт Л.Д. Юрчак
з вивчення процесів, що супроводжують розкладання сидерального люпину,
можна стверджувати, що вчена провела глибоке й ґрунтовне дослідження
даної теми. Отже, на підставі одержаних даних Л.Д. Юрчак дійшла цінних у