Стр. 299 - schebetuk-nb-d

Упрощенная HTML-версия

299
марганцю спостерігалася при боротьбі із захворюваннями рослини на хлороз і
плямистість листя. Також марганець сприяє більшому нагромадженню цукру та
крохмалю. Мідь у мікроскопічній кількості входить до складу зелених рослин.
Позитивний ефект від внесення мідних солей одержано на осушених болотних
ґґрунтах і торфовищах.
Передбачалося,
що
з
подальшим
підвищенням
урожайності
сільськогосподарських
культур
збільшуватиметься
і
систематично
поповнюватиметься вміст мікроелементів у ґрунті, тобто забезпечуватиметься за
рахунок застосування мікродобрив. Таким чином, система удобрення
доповнилася комплексним застосуванням мікродобрив. Сировинна база в СРСР
була достатньою для широкого застосування борних і марганцевих мікродобрив.
На нараді з питань використання мікродобрив, що відбулася у вересні
1939 р. в Москві (ВАСГНІЛ), підвели перші підсумки ефективності внесення
різних видів мікродобрив під зернові та
технічні культури. Учасники наради
схвалили виробниче застосування борних мікродобрив під
льон, конюшину,
люцерну на насіння та запланували виробничі досліди щодо випробовування
марганцевих мікродобрив. Отже, система застосування мікродобрив доповнювала
вже існуючу систему удобрення сільськогосподарських культур у сівозмінах.
За висновками П. А. Власюка, марганцеві мікродобрива виявляють
ефективну дію на ріст сільськогосподарських культур. Прирости врожаю
цукрового буряку від внесення марганцевих добрив у середньому за 1931–1939
рр. становили: від 8 до 48 ц/га
на різних ґрунтах Лісостепу УРСР при внесенні
восени під глибоку оранку; при внесенні в рядки – від 6 до 39 ц/га;
при
підживленні – від 6 до 48 ц/га
.
Цукристість зростала при цих дослідах до 1 %.
Приріст озимої пшениці від марганцевих мікродобрив становив від 2 до 4,7 ц/га;
збільшення врожаю картоплі літнього садіння – 37,5 ц/га;
капусти ранньої – до
50 ц/га; огірків – до 40 ц/га
с. 86].
Для того щоб уникнути негативного ефекту від порушення дози
мікродобрив бору та марганцю, О.Т. Калачиков опрацював дані щодо кількості
внесення бору як мікродобрива під сільськогосподарські культури (табл. 5.1).