Стр. 298 - schebetuk-nb-d

Упрощенная HTML-версия

298
виявив зміну динаміки поживних речовин у ґрунті під впливом внесених
мікродобрив. У 1939, 1940 та 1941 рр. результати наукових досліджень ученого
щодо впливу мікродобрив на врожайність польових культур експонувалися на
ВДНГ СРСР, за що він був нагороджений у 1940 р. Великою срібною медаллю
Виставкому
.
Калачиков О. Т. опрацював характеристику основних властивостей
мікродобрив (бор, марганець, мідь) і довів, що вони є обов’язковими для росту
здорових рослин
с. 81]. Отримані вченим результати польових дослідів із
внесення мікродобрив під різні культури показали, що найбільший ефект дає
застосування бору на групі бобових (люпин, конюшина, люцерна) та олійних
культур (льон, рицина), а також на цукрових буряках, бавовнику, ячменю. На
марганцеві добрива позитивно реагували конюшина, люпин, озима та яра
пшениця, картопля, цукрові буряки тощо. Позитивний ефект від мідних
мікродобрив більше визначався характером ґрунтової відміни, ніж характером
самих рослин. Мідні добрива давали позитивний ефект на торфових ґрунтах.
За результатами лабораторних і вегетаційних дослідів О.Т. Калачиков
встановив
особливості
впливу
мікродобрив
на
ріст
і
розвиток
сільськогосподарських культур. Зокрема, бор сприяє кращому проростанню
пилку
рослин і тому відіграє велику роль у процесах запилення рослин. Під
впливом бору різко зменшувалося захворювання льону на бактеріоз, а цукрового
буряку – на серцеву гниль. Також бор сприяв кращому розвитку бульбочкових
бактерій на корінцях бобових культур.
Згідно з результатами дослідів, проведених УНДІ соціалістичного
землеробства, вміст бору в рицині був найбільшим у період цвітіння і цей елемент
накопичувався в квітковій китиці та в пилку рослини. У Всесоюзному науково-
дослідному інституті цукрової промисловості під керівництвом ученого-
агрохіміка, професора П.А. Власюка в цей час було доведено зміну (різке
збільшення) вмісту марганцю за вегетаційний період у рослинах цукрового
буряка. Марганець як важливий елемент бере участь у прискоренні окисних
процесів і сприяє активній дії ферментів у рослинах та в ґрунті. Позитивна роль