Стр. 104 - babichuk-iv-k

Упрощенная HTML-версия

104
2) скорочення робочого часу для працівників, які працюють зі
шкідливими речовинами;
3) розроблення інших денатураційних присадок (денатурація спирту
іншими сполуками, такими як сірчаний етер, терпентинова олія, безводна
рицинова олія та ін.). Вибір цих речовин відповідає вимогам конкретної галузі
промисловості;
4) заміна працівникам лакофарбової промисловості спирту,
денатурованого метанолом на спирт, денатурований 5-відсотковою
терпентиновою олією;
5) заборона метанолу для консервації у харчовій промисловості.
Як наслідок, метанол було вилучено зі списку речовин-денатуратів і
заборонено для використання у харчовій промисловості, зокрема для
виробництва алкогольних напоїв.
Аналізуючи лікарські звіти, І. Я. Горбачевський дійшов висновку, що не
лише випари денатурованого спирту є причиною захворювання серед
робітників. Незбалансоване харчування, алкоголізм та надмірне вживання
тютюну також викликали погіршення самопочуття працюючих [206].
У деяких частинах Європи, де немає води для пиття, перше місце за
вживанням рідини займають пиво та вино. Тому вчений вважав, що однією із
найважливіших справ держави є виробництво безалкогольних або
слабоалкогольних напоїв, які би за своїми смаковими якостями задовольняли
потреби населення.
Розглянув І. Я. Горбачевський і вплив виробництва та споживання
алкогольних напоїв на бюджет країни [80, 155]: податок від продажу
алкогольних напоїв є одним із основних джерел доходу до державної
скарбниці. Тому повна заборона виробництва міцних алкогольних напоїв
державі невигідна. Вчений знайшов вихід і з цієї ситуації: зменшення
оподаткування на слабоалкогольні або на безалкогольні напої стимулюватиме
людей до купівлі саме цих видів напоїв. При цьому населення заощадить