Стр. 39 - buleten-2017-2.indd

Упрощенная HTML-версия

39
№ 2 (72), 2017
2017.2.160.
РОСЛИННИЦТВО. Загальні питання
УДК 633/635; 633.0
у родах табачних рослин, картоплі і томата було одержано в
Інституті ботаніки АН УРСР, вони послугували основою для
розвитку трансмісійної генетики, отримання трансгенних рос-
лин, накопичення рекомбінантних білків шляхом транзієнтної
експресії чужорідних генів у рослинах.
УДК 633(477):574.1
2017.2.156. РОЗШИРЕННЯ ВИДОВОГО БІОРІЗНОМАНІТ-
ТЯ В РОСЛИННИЦТВІ УКРАЇНИ
/ Каленська С.М. // Селек-
ція — надбання, сучасність і майбутнє (освіта, наука, ви-
робництво): тези міжнар. наук.-практ. конф., 22–24 трав.
2017 р. — К., 2017. — С. 32–34. Шифр 549037.
Видове різноманіття України, малопоширені культури,
перспектива їх вирощування.
Відмічено, що в Україні є великі природні ресурси цінних
видів рослин, які мало використовуються аграріями для
виробництва харчової, кормової та промислової продукції.
Насамперед, це культури: сочевиця, нут, чуфа, тритикале,
просо посівне, сорго, гірчиця, коріандр посівний. Серед них
на особливу увагу заслуговує чуфа (земляний мигдаль) —
олійна, крохмаленосна рослина з високими дієтичними та
цілющими властивостями. За вирощування чуфи в різних
зонах України, урожайність бульб становила 6–9 т/га, вихід
олії — 2–2,7 т/га. Просо, сорго, тритикале — цінні зернові
культури для виробництва різноманітних харчових продуктів,
біоетанолу, твердих видів палива з побічної продукції. Корі-
андр посівний, гірчиця біла та сиза — цінні олійні культури,
які користуються широким попитом у харчовій, фармацев-
тичній, хімічній промисловості та медицині. Національним
університетом біоресурсів і природокористування України
розроблено нові технології вирощування малопоширених
культур, теоретично обґрунтовано та практично реалізовано
основні засади використання нових культур у біоконверсії.
УДК 633.1:631.5:631.559
2017.2.157. УКРАИНА: ПЕРВЫЕ ПРОГНОЗЫ УРОЖАЯ
ЗЕРНОВЫХ КУЛЬТУР В 2017 ГОДУ
/ Купченко А. // Хране-
ние и переработка зерна. — 2017. — № 4. — С. 23–28.
Зернові культури, озимий клин, ярий клин, площа посівів,
урожайність, кон’юнктурні чинники.
Відмічено, що на формування структури виробництва зер-
нових і зернобобових культур у 2017 р. будуть впливати:
погодні умови, світові кон’юнктури, ріст виробничих витрат
та ускладнення доступу до деяких ресурсів. Аналізуючи
озимий клин майбутнього сезону, слід відмітити, що крім
впливу погодних умов, на його формування буде впливати
тенденція росту виробничих витрат — приблизно на 20%
порівняно з минулим роком. Серед основних причин росту
витрат є збільшення цін на паливо та інші енергоресурси,
засоби захисту рослин та добрива. Зроблено висновок, що
озимий клин урожаю зерна озимих культур буде на 20%
дорожче ніж у минулому, що одізветься на конкурентності
українського зерна на світовому ринку. Ярий клин зернових
будуть формувати три культури — ячмінь ярий, кукурудза і
горох. Згідно з результатами опитування, більшість аграріїв
не планують змінювати площі посіву порівняно з минулим
роком. Проте можливі зміни — зменшення площ посіву на 2%
під ячменем, збільшення на 3% під кукурудзою і на 30% —
під горохом порівняно з 2016 р. Зроблено загальний вис-
новок, що посівна площа під зерновими культурами буде
становити 14,26 млн га, що на 1% менше минулого року,
зокрема під озимими культурами -3%, ярими +2%. Що сто-
сується врожаю, то можливо він зменшиться приблизно на
2%. Проте, погода і кон’юнктурні чинники внесуть корективи
у цей прогноз.
УДК 633.1:631.5:631.559
2017.2.158. УКРАИНА: ПЕРВЫЕ ПРОГНОЗЫ УРОЖАЯ
ЗЕРНОВЫХ КУЛЬТУР В 2017 ГОДУ
/ Купченко А. // АПК-
информ. — 2017. — № 4. — С. 15–19.
Зернові культури, погодні умови, врожайність, площі
посіву.
Відмічено, що серед багатьох чинників, які формують
структуру виробництва зернових і зернобобових культур у
2017 р., слід виділити: погодні умови, світову кон’юнктуру цін
на зернові культури, ріст виробничих витрат та ускладнення
доступу до одержання ресурсів. З урахуванням цих чинників
зроблено перший прогноз виробництва зернових і зернобо-
бових культур (табл.). Згідно з прогнозом, загальна посівна
площа під зерновими культурами у 2017 р. становитиме
14,26 млн га, що на 1% менше минулого року, зокрема під
озимими культурами — мінус 3% щодо минулого показника,
а площа під ярими — +2%. Очікується збільшення площ
посіву під кукурудзою на 2%, горохом — 45, під гречкою —
на 11%. Що стосується урожайності і загального об’єму
виробництва зернових культур, можна говорити про мож-
ливе зниження врожайності. У цілому середня врожайність
зернових і зернобобових у 2017 р. прогнозується на рівні
44,4 ц/га, що на 2% нижче минулого. Валовий збір зернових
і зернобобових оцінюється в 62,66 млн т, що на 2% менше,
ніж врожай 2016 року.
УДК 633.1:631.5:631.559
2017.2.159. ОСОБЕННОСТИ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ СОРТО-
ВЫХ РЕСУРСОВ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ КУЛЬТУР
В УКРАИНЕ
/ Гирка А. // АПК-информ. — 2017. — № 3. —
С. 21–27.
Озимі зернові культури, площа посівів, сорти, врожай-
ність.
Станом на кінець лютого 2017 р. 80,8% площ посіву озимих
зернових оцінюються як у доброму, так і задовільному стані.
У 2017 р. посівна площа під с.-г. культурами очікується на
рівні 26,5 млн га, зокрема, озимі на зерно — 6,97 млн га,
ярі зернові і зернобобові — 7,49, технічні — 8,15, картоп-
ля і овочі — 1,80, кормові — 2,1 млн га. Частка зернових
у 2017 р. становитиме 54,5%, технічні — 30,8, картопля і ово-
чі — 6,8, кормові — 7,9% відповідно. Для забезпечення сівби
потрібно насіння: 1,4–1,6 млн т пшениці озимої, 100–110 тис. т
кукурудзи, 420–430 — ячменю ярого і 190–200 — озимого,
260–270 — насіння сої, 55–60 — гороху, 42–46 — пшениці ярої
і вівса, 15 тис. т насіння соняшнику. За останні 17 років (2000–
2017 рр.) щороку відбувається збільшення частки нових заре-
єстрованих сортів. Так, пшениці озимої в Реєстрі сортів рос-
лин у 2000 р. було 64 сорти, 2005 р. — 102, 2010 р. — 192,
2015 р. — 310 і 2017 р. — 320 сортів. Проте відмічено тен-
денцію до зменшення темпів реєстрації сортів вівса і пшениці
ярої. Аналіз структури Державного реєстру сортів на 2017 р.
свідчить, що із 9060 сортів рослин тільки 43% вітчизняної се-
лекції і 57% — іноземної. У групі круп’яних культур усі 100%
займають вітчизняні сорти, серед зернових культур куку-
рудза — 43%, а серед олійних — тільки 32%. При сівбі
ярих культур сільгоспвиробники віддають перевагу насінню
сортів Селекційно-генетичного інституту, Миронівському
інституту пшениці ім. В.М. Ремесла, Інституту рослинництва
ім. В.Я. Юр’єва та Інституту землеробства. Слід також від-
мітити, що з кожним роком збільшуються об’єми імпортова-
ного насіння, зокрема соняшника й кукурудзи. Так, у 2016 р.
було імпортовано 31,40 тис. т кукурудзи; 23,62 соняшнику;
1,94 тис. т пшениці. В цілому для проведення сівби ярих у
2017 р. потрібно близько 995 тис. т кондиційного насіння.
УДК 633.111:631.559:631.5
2017.2.160. СВІТОВИЙ РЕКОРД УРОЖАЙНОСТІ ПШЕНИ-
ЦІ — 16,52 Т/ГА. ЕКСКЛЮЗИВНИЙ ДОСВІД “АГРОСКОП
ІНТЕРНЕШНЛ”
/ Сова А. // Агроеліта. — 2017. — № 3. —
С. 38–39.
Пшениця, технологія вирощування, погодні умови, світо-
вий рекорд урожайності.
Відмічено, що 1 березня 2017 р. у м. Вінниця компанія
“Агроскоп Інтернешнл” провела науково-практичний семі-
нар, на якому виступив британський фермер Род Сміт, що
отримав у 2015 р. рекордний урожай пшениці — 16,52 т/га.
Господарство Род Сміта знаходиться на кордоні із Шотланді-
єю і займає понад 400 га угідь. Згідно з виробничим планом
застосовується наступна сівозміна: горох — пшениця — пше-
ниця — ячмінь — пшениця — пшениця — горох. Горох
здійснює профілактичну функцію боротьби з бур’янами та
природного підживлення ґрунту. Пшениця переважно виро-
щується на фуражні цілі та на насіння. Робота розпочалась
з аналізу балансу поживних речовин, розробки сівозміни,
підбору сортового складу, адаптування технології обробіт-
ку ґрунту і догляду за посівами. До основних параметрів
технології компанія “Agri” віднесла наступні елементи: гли-
боке розпушення та руйнування підошви ґрунту на крайніх