Стр. 9 - buleten-2017-2.indd

Упрощенная HTML-версия

9
№ 2 (72), 2017
ЕКОНОМІКА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА.
ОРГАНІЗАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМ ВИРОБНИЦТВОМ
2017.2.22.
УДК 338.43; 631.1
Льон, суб’єкти ринку, олійний льон, льон-довгунець, ви-
робництво, переробка, цінова кон’юнктура.
Представлено динаміку виробничих показників на вітчизня-
ному ринку льону, визначено його частку в загальній струк-
турі ринку олійних культур. Охарактеризовано основну про-
дукцію олійного льону та льону-довгунцю. Зазначено на-
прями споживання та цінові позиції готової продукції на внут-
рішньому та зовнішніх ринках. Деталізовано склад учасників
та їх конкурентні позиції на ринку льону. Виявлено причини
розбалансованості функціонування ланцюжка “створення
нових сортів — виробництво оригінального насіння — ви-
робництво товарного насіння — переробка — реалізація —
регулювання ринку”. Визначено, що через високу ринкову
вартість, насіння льону є предметом експорту, але в останні
роки змінюється співвідношення в напрямах його споживан-
ня: внутрішній попит на лляну олію, насіння, льоноволокно
повільними темпами зростає і ці товари поступово займають
окремі полиці в магазинах. Безвідхідність готової продукції
та невибагливість вирощування льону надають перспективи
для його відродження в Україні.
УДК 338.242:338.434(477)
2017.2.18. АГРАРНІ РОЗПИСКИ В СИСТЕМІ ФІНАНСОВО-
КРЕДИТНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
УКРАЇНИ
/ Маслак Н.Г. // Вісник Сумського національного
аграрного університету. Сер. Економіка і менеджмент. —
2016. — Вип. 1(67). — С. 125–131. — Бібліогр.: 26 назв.
Фінансово-кредитне забезпечення, аграрний сектор еко-
номіки, малі аграрні підприємства, аграрна розписка.
Досліджено основні інструменти фінансово-кредитного
забезпечення аграрних підприємств. Обґрунтовано умови
використання аграрних розписок для забезпечення потреби
в ресурсах с.-г. підприємств різних видів. Визначено мож-
ливості та загрози застосування аграрних розписок малими
та середніми аграрними підприємствами України. Виділено
основні проблемні питання у запровадженні аграрних роз-
писок під майбутній урожай та активізації їх використання,
а саме: відсутність достатньої обізнаності у використанні
зазначеного фінансового інструменту усіма учасниками, як
наслідок — недовіра до використання; неготовність право-
вої, судової та виконавчих систем до вирішування питань,
пов’язаних з відносинами, які виникають на кожному етапі
обігу аграрних розписок і звичайно на етапі виконання зо-
бов’язань; недостатній розвиток системи страхування с.-г.
виробництва. Проаналізовано кількість та структуру діючих
с.-г. підприємств, виявлено зменшення частки кооперативів,
як однієї із партнерських форм об’єднання малих і середніх
підприємств з 917 одиниць у 2010 р. до 674 — в 2014 р.,
що є негативним. Зазначено, що перша аграрна розписка
на 32 т насіння соняшнику була видана 13 лютого 2015 р.
компанії “ПЗК-Агро” Полтавської області. Станом на бере-
зень 2016 р. фермерськими господарствами України укла-
дено 12 аграрних розписок, зокрема: 1 фінансова розписка
в Вінницькій обл., 1 товарна розписка в Черкаській обл. та
10 аграрних розписок у Полтавській обл., середній розмір
зобов’язань за однією розпискою становить 3 млн грн, за-
гальна сума зобов’язань — понад 50 млн грн.
УДК 338.43(049.3)(477):330.15
2017.2.19. СЦЕНАРНІ ОЦІНКИ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКО-
ГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА УКРАЇНИ В УМОВАХ
КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН ТА ЕКОЛОГІЧНИХ ОБМЕЖЕНЬ
/ Чехо-
ва І.В., Чехов С.А., Шкурко М.П. // Економіка України. —
2017. — Т. 9, № 1. — С. 52–63. — Бібліогр.: 18 назв.
Виробництво с.-г., кліматичні зміни, екологічні обмежен-
ня, раціональне сільське господарство.
Окреслено основні загрози зміни клімату для вітчизняного
сільського господарства і заходи щодо його адаптації до
них. Побудовано сценарії розвитку сільського господарства
з урахуванням традиційного (С1) та раціонального (С2) під-
ходів до агрогосподарювання. Проаналізовано результати
розрахунків за зазначеними сценаріями, які свідчать, що у
середньостроковій перспективі спостерігається зростання
виробництва пшениці та кукурудзи, при цьому за умови
ігнорування екологічної ситуації та кліматичних змін за сце-
нарієм С1 у довгостроковій перспективі їх виробництво почне
поступово скорочуватись. За сценарієм же С2, цей показник
стабільно зростатиме, хоча й нижчими темпами. Акцентовано
увагу, на тому, що при впливі кліматичних змін на розвиток
с.-г. виробництва необхідне пропагування якнайширшого
впровадження виробниками грунто- і вологозберігаючих
практик, зокрема mini-till і no-till, розширення покривних площ,
використання посухостійких сортів с.-г. культур, розвиток
систем ощадливого зрошення, оптимізація раціонів годівлі
тварин і належне використання їх відходів у рослинництві.
УДК 338.43.003.13
2017.2.20. МАРКЕТИНГОВІ ЗАСОБИ ПІДВИЩЕННЯ КОН-
КУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВІТЧИЗНЯНОЇ МОЛОЧНОЇ ПРО-
ДУКЦІЇ
/ Янишин Я., Тимофіїв Т. // Вісник Львівського націо-
нального аграрного університету. — Л., 2016. — № 23 (1). —
С. 193–196. — (Сер. Економіка АПК). — Бібліогр.: 5 назв.
Шифр 548753.
Молочна галузь, конкурентоспроможна продукція, марке-
тингові концепції просування продукції, євроінтеграція.
Обґрунтовано необхідність підвищення конкурентоспро-
можності вітчизняної молочної продукції у зв’язку з євроін-
теграцією української економіки. Виокремлено маркетингові
заходи як найбільш ефективні в сучасних економічних умо-
вах. Акцентовано увагу на необхідності пошуку унікальної
експортної пропозиції для успішного освоєння європейського
ринку молокопродуктів. Запропоновано перспективний нап-
рям молочного бізнесу — органічне виробництво. Зазначено,
що в Україні є необхідні передумови для успішного розвит-
ку органічного виробництва молока, а саме: зростаючий
платоспроможний попит на органічну продукцію; ініціативні
підприємці, які бажають розвивати молочний бізнес; еколо-
гічно чисті території, сприятливі для розвитку органічного
виробництва молока; традиційність молочного виробництва
в Україні; напрацювання науковців щодо обґрунтування
необхідності гармонійного розвитку суспільства і природи та
особливої ролі сільського господарства.
УДК 338.43:316.422
2017.2.21. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ОРГАНІЧ-
НОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ
/ Грановська В.Г. // Економіка
АПК. — 2017. — № 4. — С. 31–40. — Бібліогр.: 28 назв.
Органічне виробництво, аграрний сектор економіки, ри-
нок органічних продуктів, площі органічних с.-г. угідь.
Доведено, що органічне виробництво є одним із найперс-
пективніших альтернативних методів господарювання, спря-
мованих на економічне зростання, і є стійкою моделлю
аграрного сектору. Зазначено ключові переваги органічного
виробництва у світі, зокрема економічні, соціальні та еко-
логічні. Визначено, що лідером органічного виробництва в
Україні є підприємства Київської області, їхня ринкова частка
становить 15,06%, Одеської — 11,72, Харківської — 7,53,
Херсонської — 7,11 та 5,86% ринку належить органічним
аграрним формуванням Житомирської області. Внутрішній
ринок органічного виробництва є таким, що розвивається,
має міцні конкурентні переваги й перспективи інтегрування
у світові торговельні відносини та зміцнення свого ринкового
сегмента на світовому ринку. Така форма господарювання
дає змогу активізувати залучення молоді на сільські те-
риторії, людського капіталу, інвестиційних ресурсів в еко-
номіку конкретних підприємств; сформувати передумови
інвестиційно-інноваційних заходів соціально економічного й
екологічного розвитку, поліпшення інвестиційного клімату,
забезпечення активізації процесів агробізнесу.
УДК 338.439:006.83:631.15
2017.2.22. ФОРМУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ МОДЕЛІ БЕЗ-
ПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЇЇ ВПРОВАДЖЕННЯ
НА ПІДПРИЄМСТВАХ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ
/
Варченко О.М., Крисанов Д.Ф., Артімонова І.В. // Економіка
та управління АПК: зб. наук. пр. — Біла Церква, 2016. —
Вип. 1/2. — С. 15–29. — Бібліогр.: 10 назв. Шифр 548758.
Система безпеки харчових продуктів, аграрний сектор,
система НАССР, технічні регламенти.
Проведено аналіз законодавчої бази ЄС та України у сфері
контролю безпечності харчових продуктів, рівня адаптації
і пошуку напрямів вдосконалення вітчизняного законодав-
ства, що забезпечувало б сприятливе бізнес-середовище,
вільний обіг безпечних харчових продуктів, високий сту-