Стр. 10 - buleten-2017-2.indd

Упрощенная HTML-версия

10
“АПК УКРАЇНИ”. Реферативний журнал
2017.2.23.
пінь захисту життя і здоров’я людей. Розкрито обов’язкові
вимоги законодавства ЄС до харчових продуктів і кормів
для тварин, а також пов’язані з ними проблеми та ризики.
Розроблено практичні рекомендації щодо зближення націо-
нальної системи технічного регулювання для продовольчого
комплексу з європейською базовою моделлю, впровадження
функціональних систем менеджменту, базових програм та
спрощених процедур, заснованих на принципах Hazard Ana-
lysis and Critical Control Points (HACCP) в аграрному секторі
України. Застосування програм-передумов системи HACCP
передбачає розробку та впровадження операторами ринку
процедур для підтримання гігієни у всьому харчовому лан-
цюзі, необхідних для виробництва та постачання безпечних
харчових продуктів для споживання людиною, а також пра-
вила поводження з харчовими продуктами. Обґрунтовано, що
ключовими вигодами для вітчизняних підприємств аграрного
сектору від запровадження систем управління безпечністю
харчових продуктів, заснованих на HACCP, насамперед
є: зростання доходів (доступ до нових ринків, розширення
мережі збуту, розвиток експортного потенціалу); скорочення
загальних витрат (ефективніше управління персоналом, ви-
сока відповідальність працівників, раціональна організація
виробничого процесу); підвищення стабільності показників
якості та безпечності продукції, поліпшення її якісних харак-
теристик тощо.
УДК 339.13.338.432
2017.2.23. РОЗВИТОК ГУРТОВИХ РИНКІВ СІЛЬСЬКОГОС-
ПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ
/ Дусяк Р., Шпак Л. //
Вісник Львівського національного аграрного університету. —
Л., 2016. — № 23: Економіка АПК. — С. 196–201. — Бібліогр.:
6 назв. Шифр 548753.
Гуртовий ринок с.-г. продукції, інфраструктура аграр-
ного ринку, ефективний ринковий механізм, кооперація,
аукціон, гуртова торгівля.
Досліджено необхідність формування системи гуртових
ринків с.-г. продукції, що відіграє важливу роль у вдоско-
наленні ефективного механізму розвитку агропродовольчої
сфери. Визначено основні завдання, функції та роль гур-
тових ринків у просуванні с.-г. продукції від виробників до
споживачів. Метою створення гуртових ринків є формування
ефективного ринкового механізму реалізації с.-г. продукції та
продуктів її переробки товаровиробниками всіх форм влас-
ності; справляння позитивного впливу на якість продукції,
рівень її кінцевої ціни та задоволення потреб споживачів;
сприяння конкуренції на споживчому ринку. Зазначено, що
на теперішній час вже функціонують гуртові ринки плодо-
овочевої продукції в м. Львові, Херсонській, Полтавській та
Хмельницькій областях, а перший і поки що єдиний в Україні
ринок гуртової торгівлі худобою, вирощеною переважно в
особистих селянських та дрібнотоварних господарствах, це
“Чародій” у м. Жашкові Черкаської області.
УДК 339.564.631.14
2017.2.24. ЕКСПОРТ АГРАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ РЕГІОНУ
В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ТЕНДЕНЦІЙ
/ Гончарен-
ко І.В., Козаченко А.Ю. // Вісник аграрної науки Причор-
номор’я. — 2016. — Вип. 4. — С. 23–32. — Бібліогр.:
7 назв.
Аграрні підприємства, експорт, управління якістю, гло-
бальні тенденції.
Показано динаміку виробництва валової продукції підпри-
ємствами аграрного сектору економіки Миколаївської області,
виявлено тенденції, що формуються при здійсненні експорту.
У 2015 р. на фоні зниження вартісних показників експорту
рослинницької продукції відбулося зростання поставок у нату-
ральному вимірі, а саме: на соєві боби — у 1,6 раза, овочі —
на 36%, ячмінь — на 27,7%, пшеницю — на 21%, кукурудзу —
на 10%. Одночасно з цим скоротилися поставки їстівних
плодів та горіхів на 40,1%, насіння ріпаку — на 38,5%, на-
сіння соняшнику — на 17,1%. Розкрито проблемні аспекти
експортоорієнтованих аграрних підприємств у розробленні
та впровадженні систем управління якістю. Запропоновано
напрями адаптації підприємств регіону до глобальних змін
на ринках продовольчої продукції. В контексті освоєння ніші
функціонального харчування, для фермерських господарств
Миколаївської області перспективним напрямом може стати
відновлення вівчарства на базі створення міні-ферм. Серед
усіх видів вівчарської продукції найбільший торговельний
оборот дає баранина.
УДК 631.1.016:338.432(477)
2017.2.25. АГРАРНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНИ : НАПРЯМИ
РОЗВИТКУ
/ Гадзало Я. М., Гладій М. В., Саблук П. Т. — К.,
2016. — 330 с. — Бібліогр.: 135 назв. Шифр 548755.
Аграрний потенціал, аграрні ресурси, фінансова діяль-
ність, капітальні інвестиції.
Висвітлено сучасний стан і перспективи розвитку агропро-
мислового виробництва в Україні. Визначено, що найбільш
важливою, складною і динамічною ланкою в структурі АПК
є сільське господарство, яке, ґрунтуючись на різних формах
власності на землю та промислові засоби виробництва і
об’єктивних економічних законах господарювання, досягло
істотних кількісних і якісних змін у своєму розвитку. Розкрито
стан аграрних ресурсів і напрями підвищення економічної
ефективності їх використання. Розглянуто вплив фактора
сукупного ресурсного потенціалу держави, комплексне й ра-
ціональне використання якого може зробити Україну однією
із найбагатших країн світу і цим сприятиме значному внеску
у розвиток світової цивілізації. Акцентовано увагу на тому,
що реформаційні перетворення в аграрній сфері потрібно
здійснити в таких напрямах: перевести сільське господар-
ство на інноваційно-інвестиційну модель розвитку з метою
техніко-технологічної модернізації матеріально-технічної
бази, зокрема, створити систему мотивації господарюючих
об’єктів для впровадження наукоємних технологій та під-
вищення рівня технологічного новаторства; удосконалення
трансферу інновацій.
УДК 631.11
2017.2.26. МАЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ПІДПРИЄМ-
СТВА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ: СТАН І ПЕРСПЕК-
ТИВИ РОЗВИТКУ
/ Соловей Ю. // Вісник Львівського на-
ціонального аграрного університету. — Л., 2016. — № 23:
Економіка АПК. — С. 81–89. — Бібліогр.: 11 назв. Шифр
548753.
Малі с.-г. підприємства, ефективність виробництва,
реалізація, продукція с.-г.
Розглянуто тенденції розвитку малих с.-г. підприємств Іва-
но-Франківської області. Відзначено помітне зростання про-
тягом 2011–2014 рр. площі угідь, використовуваних малими
с.-г. підприємствами області, на яких працює кожен п’ятий
зайнятий у підприємствах галузі працівник. Так, у 2014 р.
на 100 га с.-г. угідь у малих агропідприємствах області
припадало 4,6 працівника, тоді як у великих та середніх —
2,4, тобто малий аграрний бізнес є важливим джерелом
створення робочих місць. Розраховано основні економічні
показники виробництва продукції сільського господарства в
с.-г. підприємствах, які відобразили високі темпи зростання
обсягів реалізації зерна і продукції технічних культур (соя, рі-
пак, буряки цукрові). Визначено перспективи розвитку малих
с.-г. підприємств у окремих галузях аграрного виробництва,
зокрема формування ними пропозиції продукції за асорти-
ментом і каналами її реалізації, які сьогодні сконцентровані
переважно в особистих селянських господарствах.
УДК 631.115.1
2017.2.27. ГОСПОДАРСТВА НАСЕЛЕННЯ: ТЕНДЕНЦІЇ
ЗМІН ПЛОЩ ЗЕМЕЛЬНИХ УГІДЬ І ВИРОБНИЦТВА АГРАР-
НОЇ ПРОДУКЦІЇ
/ Шульський М.Г. // Науковий вісник Львів-
ського національного університету ветеринарної медицини
та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. — Л., 2016. — Т. 18,
№ 2 (69). — С. 183–187. — (Сер. Екон. науки). — Бібліогр.:
12 назв. Шифр 548380.
Господарства населення, площі земельних угідь, вироб-
ництво, аграрна продукція, підприємства с.-г.
Проведено дослідження діяльності господарств насе-
лення Львівщини з акцентуванням на важливі складові їх
функціонування, а саме: зміну площ земельних угідь і ви-
робництва с.-г. продукції. Виявлено основні тенденції змін
площ земельних угідь, що відображаються у продукуванні
аграрної продукції. Проаналізовано динаміку змін площ зе-
мельних угідь в аграрних формуваннях Львівської області,
яка показує, що загальні площі с.-г. угідь, у тому числі ріллі,
ЕКОНОМІКА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА.
ОРГАНІЗАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМ ВИРОБНИЦТВОМ
УДК 338.43; 631.1