Стр. 77 - rj_2017_01

Упрощенная HTML-версия

77
№ 1 (71), 2017
2017.1.346.
ХАРЧОВА І ПЕРЕРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. ПРОДУКТИ ТВАРИННИЦТВА
УДК 663/665; 637
“Десналенд”. Проведено заміну борошна пшеничного на 10%,
15, 20% борошна конопляного. Встановлено, що при такій
заміні збільшується кислотність тіста на 0,2°, підвищується
в’язкість, газоутворення. Також відбуваються якісні зміни
в клейковині. У процесі дослідження виявлено зменшення
кількості сирої клейковини, заниження гідратації, збільшення
пружності. Спостережено негативні зміни — при 20%-й заміні
погіршується еластичність м’якуша. Доведено, що конопля-
не борошно оптимально забезпечує найкращу якість тіста
пшеничного при заміні лише 10%. Продукти з додаванням
борошна конопляного рекомендовано усім, окрім дітей та
хворих на целіакію. Дослідження представлено в таблиці.
УДК 635.085.55
2017.1.342. ДОСЛІДЖЕННЯ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ГАРБУ-
ЗА ЯК КОМПОНЕНТА КОРМУ
/ Шаповаленко О.І., Кожевні-
кова М.І., Шмалій Р.М. // Хранение и переработка зерна. —
2016. — № 12. — С. 62–64. — Бібліогр.: 3 назви.
Габруз, комбікорм, білок, сільськогосподарські тварини.
З’ясовано можливість використання гарбуза у складі ком-
бікормів для сільськогосподарських тварин. Під час дослі-
дження у гарбузі виявлено вміст білка, вуглеводів, крохмалю,
клітковини, мінеральних речовин: натрію, калію, кальцію,
фосфору, магнію, заліза, сірки, хлору. Доведено, що згодо-
вування тваринам гарбуза у сирому вигляді, здрібненому чи
в суміші з іншими кормами, у кількості 1–3 кг на добу сприяє
збалансуванню кормів для тварин живильними речовинами.
Рекомендовано додавати в комбікорми для збагачення мікро-
флори у шлункових трактах жуйних тварин і коней, свиней
і птиці. За результатами роботи встановлено, що внаслідок
додавання гарбуза у корм, м’ясо с.-г. тварин після забою на-
буває приємного запаху, має покращені смакові властивості,
стає еластичнішим і м’якшим.
УДК 636.4.03:636.4.085.55
2017.1.343. ПРОДУКТИВНІСТЬ ЯКОСТІ МОЛОДНЯКУ СВИ-
НЕЙ НА ВІДГОДІВЛІ ЖИВОЮ МАСОЮ 70–100 КГ ЗА ВИКО-
РИСТАННЯ ПОВНОЦІННОГО КОМБІКОРМУ
/ Різничук І.Ф. //
Зернові продукти і комбікорми. — 2016. — Т. 64, № 4. —
С. 30–34. — Бібліогр.: 7 назв.
Годівля молодняку свиней, повнораціонний комбікорм,
конверсія комбікорму, треонін, буферна ємність.
Досліджено показники якості комбікормів для свиней, виго-
товлених у ТОВ “Українські технології в годівлі тварин” Овідіо-
польського р-ну Одеської області. Сировиною для виробни-
цтва білково-вітамінно-мінеральних добавок є макуха соєва,
синтетичний лізин і метіонін, сіль кухонна, вапняк кормовий,
монокальційфосфат і 0,5% премікс фінішер, який містить у
своєму складі мікроелементи, вітаміни, ферменти, антиокси-
дант та адсорбент. Визначено продуктивність якості молод-
няку за динамікою живої маси і середньодобового приросту,
ефективність використання корму за витратами повнораціон-
ного комбікорму на 1 кг приросту. Складено рецепт повнора-
ціонного комбікорму і білково-вітамінно-мінеральної добавки
для молодняку на відгодівлі живою масою 70–110 кг. Розроб-
лено схему годівлі і проведено зважування на початок і за-
кінчення експерименту. Визначено середньодобовий приріст
та конверсію комбікорму на 1 кг приросту молодняку. Дослі-
дження проведено на ТОВ “Прогрес Плюс” Ширяївського ра-
йону Одеської області. Об’єктами дослідження були свині —
велика біла порода і порода ландрас. Норму концентрації
енергії в 1 кг повнораціонного комбікорму становила 20%
білково-вітамінно-мінеральна добавка. Для дослідження
було відібрано 60 голів масою 70 кг, поділено на 4 секції по
15 голів. Тривалість дослідження відгодівлі — 45 діб. Вста-
новлено витрати комбікорму — 128 кг, конверсія — 3,8 на
1 кг приросту. Вартість 1 кг повнораціонного комбікорму —
7,2 грн, вартість спожитого за весь період — 921,6 грн, вар-
тість 1 кг середньодобового приросту свиней — 27,11 грн.
Визначено, що середньодобовий приріст становив 756 г.
Результати дослідження надано в таблицях.
УДК 637.1.664
2017.1.344. РОЗРОБКА РЕЦЕПТУР СИРКОВИХ МАС ІЗ
КРІОПОРОШКАМИ “МОРСЬКА КАПУСТА” ТА “БРОКОЛІ”
ТА ЇХ ТЕХНОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
/ Ганчак Ю.Р.,
Ваврисевич Я.С. // Науковий вісник Львівського національ-
ного університету ветеринарної медицини та біотехнологій
ім. С.З. Ґжицького. — Л., 2016. — Т. 18, № 1(65), ч. 4. —
С. 52–58. — (Сер. Харчові технології. Екон. науки). — Біб-
ліогр.: 7 назв. Шифр 548376.
Кисломолочний сир, сіль, кріопорошок, лікувально-профі-
лактичні рецептури, лікувально-профілактичні продукти,
технологія, наповнювач.
Розроблено технології нових солених сиркових виробів з
кріопорошками. Вивчено способи внесення пропонованих фі-
тодобавок при виробництві сиркових мас. Розроблено та за-
пропоновано відповідні рецептури, проведено їх перерахунок
для промислового виробництва даної продукції. За молочну
основу брали нежирний та 5%-ї жирності сир. Як біодобав-
ку — кріопорошки “Морська капуста” і “Броколі”. Вивчено
органолептичні та фізико-хімічні показники сиркових мас із
використанням кріопорошків. Зафіксовано спостереження,
що застосування кріопорошків як фітодобавок у технології
сиркових мас впливає на зовнішній вигляд та колір продуктів,
збагачує продукти вітамінами, мінеральними речовинами,
харчовими волокнами, поліпшує їх хімічний склад. Доведе-
но, що сиркові солені маси із застосуванням кріопорошків
є продукцією підвищеної біологічної цінності, виробництво
яких не потребує додаткового спеціалізованого обладнання.
Запропонована продукція є потенційним джерелом щодо
розширення асортименту лікувально-профілактичного при-
значення. Дослідження проводились в умовах ТзОВ “Про-
метей” та наукової лабораторії кафедри технології молока
і молочних продуктів Львівського НАУВМБ ім. С.З. Гжи-
цького та на виробництві. Дослідження включали пошук та
виявлення оптимальних співвідношень складових “молочних
основ” та кріопорошку. Дані наведено в таблицях. Досліджен-
ня буде продовжено.
УДК 637.3
2017.1.345. ЗАКВАСКА DSM — КЛЮЧ К ПРОИЗВОДСТВУ
КАЧЕСТВЕННОГО СЫРА
/ Богач С. // Молочная индустрия. —
2016. — № 2. — С. 30–31.
Закваска молочна, сири сичужні, закваски “DSM Food Spe-
cialties”, штами молочнокислих організмів Lactococcus lactis,
бактеріальні культури (основні і додаткові).
З метою пошуку нових шляхів конкурентоспроможності,
скорочення операційних витрат унаслідок виробництва од-
нотипної продукції та використання економічно доцільних
інгредієнтів проведено розробку рецептур нових видів сирів
з індивідуальними властивостями. В експерименті засто-
совували сирні закваски, які дають змогу моделювати спо-
живацькі властивості продукту. Досліджено застосування
закваски “DSM Food Specialties” з різними модифікаціями, ви-
готовленої компанією “Корса-Фуд Спешелтис”. Застосовано
додавання основних штамів молочнокислих організмів
Lacto-
coccus lactis
, оновних бактеріальних культур: CH 200 серії,
FC 210 серії, SC 600 серії. Також застосовували додаткові
бактеріальні культури: ADD 100R, ADD 100F. Встановлено,
що професіоналізм спеціалістів і якісні закваски створюють
конкурентоспроможність продукту. Симбіоз основних і до-
даткових бактеріальних культур сприяє утворенню нових
видів сирів високої якості.
УДК 663.461.2
2017.1.346. ПРЕПАРАТИ ТАНИНОВ ДЛЯ ПОВЫШЕНИЯ
КОЛЛОИДНОЙ СТАБИЛЬНОСТИ ПИВА
/ Романова З.,
Лойко С. // Пиво. Технологии и инновации. — 2016/2017. —
№ 3[4]. — С. 48–51. — Библиогр.: 13 назв. (Продолжение в
след. номере).
Таніни, галотаніни, колоїдна стабільність пива, брютан,
Brewtan (Вr B, Br C, Br F).
Для вирішення проблем стійкості пива використовують
хімічні, фізико-хімічні, ферментативні і неферментативні
способи. Встановлено вплив брютанів на колоїдну стійкість
пива. Зроблено підбір кількості брютанів для внесення на
різних стадіях пивоваріння. Проаналізовано вплив Вr B, Br C,
Br F на хід технологічного процесу приготування. Визначено
колоїдну стійкість пива і оптимальну кількість при внесенні на
різних стадіях пивоваріння. Вивчено хімічний склад колоїдної
муті. Вr B, Br C, Br F є 100% галотанінами, які отримують з
деревини галового дерева шляхом екстрагування, очистки і
висушування. Брютани призначені для надання комбінова-