Стр. 41 - rj_2017_01

Упрощенная HTML-версия

41
№ 1 (71), 2017
2017.1.176.
УДК 633.13:631.816.12
2017.1.171. ФОРМУВАННЯ ЗЕРНОВОЇ ПРОДУКТИВНО-
СТІ ВІВСА ГОЛОЗЕРНОГО В ПІВНІЧНОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ
/
Кулик І.О. // Бюлетень Інституту сільського господарства
степової зони НААН. — К., 2016. — № 10. — С. 133–137. —
Бібліогр.: 6 назв. Шифр 547515.
Овес голозерний, система удобрень, продуктивність
рослин, урожайність.
Викладено результати досліджень щодо впливу агроме-
теорологічних, агрохімічних та агротехнічних факторів на
процеси росту і розвитку рослин вівса голозерного сорту
Скарб України в умовах Північного Степу України. Повне
мінеральне добриво вносили під передпосівну культивацію,
підживлення N
30
— у фазі кущіння, мікродобриво реаком-
СР-зерно — наприкінці фази кущіння (табл.). Встановлено,
що суміщення азотного підживлення з мікродобривом по-
зитивно впливало на показники висоти рослин (+19,1 см),
кількість вузлових корінців (+21,3%), коефіцієнт загального
кущіння (+43,6%) порівняно з контролем. Так, найбільша
висота рослин (79,5 см), кількість вузлових корінців (7,4),
коефіцієнт загального кущіння (1,68), найбільша маса 1000
зерен (26,65 г), довжина волоті (16,8 см), маса зерна з однієї
рослини (1,11 г) були у варіанті з внесенням N
40
P
40
K
40
+ N
30
+
реаком-СР-зерно. Зроблено висновок, що використання ра-
ціональних доз мінерального добрива з дотриманням строків
їх внесення в поєднанні з мікроелементами дає реальну мож-
ливість збільшити врожайність вівса голозерного до 3,4 т/га
(43%) порівняно з контролем.
УДК 633.14:631.559:631.165
2017.1.172. ИТОГИ 2015/16 МГ И СТАРТ 2016/17 МГ НА
УКРАИНСКОМ РЫНКЕ ПРОДОВОЛЬСТВЕННОЙ РЖИ И
РЖАНОЙ МУКИ
/ Танская А., Елизарова А. // Хранение и
переработка зерна. — 2016. — № 10. — С. 24–26.
Жито, площі посіву, борошно житнє, врожайність, світо-
вий попит на житнє борошно.
Наведено результати виробництва продовольчого жита в
Україні за останні три роки (2014/15–2016/17). Установлено,
що площі посіву під житом набули тенденцію щорічного ско-
рочування. Так, у 2016 р. посівна площа під житом становила
144,2 тис. га, що на 23,3% менше площі посіву у 2014 р. Вро-
жайність жита за останні роки в Україні коливалась у межах
22,8–27,3 ц/га, що у середньому на 34% нижче врожайності
пшениці. Врожайність пшениці за цей час підвищувалась у
середньому на 11% щороку, жита — тільки на 5%. Незважа-
ючи на підвищення врожайності, валовий збір зерна щороку
скорочується — від 478 тис. т у 2014 р. до 388 тис. т у 2016 р.
Проте попит українських переробників зерна жита у борош-
но, залишається стабільним — понад 250 тис. т, що не-
достатньо. Нестача зерна компенсується імпортом жит-
ньої муки, який збільшується рекордними темпами. Зро-
блено висновок, що останнє підвищення світового попи-
ту на житнє борошно та закупівельних цін до рівня ціни
на фуражну пшеницю, може спонукати аграріїв до пере-
орієнтації на збільшення площ посівів під продовольче
жито.
УДК 633.15:631.53.02
2017.1.173. ДОДАТИ НАСІННЮ ВІКУ
/ Кирпа М. // The
Ukrainian farmer. — 2016. — № 12. — С. 118–120.
Довговічність схожості насіння, культури, умови збері-
гання.
Визначено режим зберігання посівного матеріалу куку-
рудзи, що забезпечує найкращу схожість насіння протягом
тривалого періоду. Функції проростання зерна залежать від
умісту й стану основних хімічних речовин — білка, вугле-
водів і жирів. Найбільшу довговічність має зерно пшениці,
вівса плівчастого, сорго — 10–15 років і більше; кукурудза
та ячмінь займають проміжне місце — 5–10 років; просо,
жито, соняшник, ріпак, соя — найменш стійкі — довговічність
становить 3–5 років. Біологічна довговічність визначається
умовами і терміном зберігання. До основних чинників умов
зберігання належать вологість насіння, температура збері-
гання та доступ кисню. На основі цих чинників застосовують
різні способи зберігання — в сухому стані, охолодженому
та герметичному, в контрольованому чи модифіковано-
му середовищі. У зберіганні виділяють два періоди — ко-
роткочасний (7–8 місяців) і довгостроковий (більше року).
Довгостроковому зберіганню підлягають страхові, резервні
та селекційні фонди. Останнім часом все частіше засто-
совують герметизацію зерна, яка значно зменшує процес
дихання. Для герметизації частіше використовують папе-
рові і поліетиленові пакети. Проте зберігання схожості в
паперових пакетах краще, ніж у поліетиленових. На термін
зберігання впливають температура та час протруєння на-
сіння. Найкраще зберігається схожість за умов меншої во-
логості насіння, понижених температур і протруєння перед
сівбою.
УДК 633.15:631.53.041
2017.1.174. ОПТИМИЗАЦИЯ РАЗМЕЩЕНИЯ КУКУРУЗЫ
НА ПОЛЕ
/ Фадеев Л.В. // Эксклюзивные технологии. —
2016. — № 5. — С. 24–27.
Кукурудза, способи сівби, врожайність.
Наведено аналіз наукових досліджень щодо врожайнос-
ті кукурудзи залежно від відстані рослин однієї від другої
в міжряддях і рядку. Так, за міжрядь 70 см і норм висіву
50 тис./га насінин відстань між рослинами становить 28 см; за
норми висіву 60 тис./га — 24 см; за норми висіву 80 тис./га —
18 см; за норми висіву 100 тис./га — 14 см. За такої відстані
між рослинами ресурси світла, води і харчових речовин ви-
користовуються ними не повною мірою. Проте широке між-
ряддя створює сприятливі умови для розвитку бур’янів, які
знищуються міжрядними обробітками, за яких травмується
тонке коріння, що забезпечує використання вологи навіть
за невеликих опадів. Виходячи із цього, доктор Д. Шпаар
запропонував схему сівби кукурудзи з різними міжряддями
і відстаннями між рослинами в рядках (табл.). Проте таке
розміщення рослин у рядках і міжряддях потребує наявності
спеціальних сівалок точного висіву насіння.
УДК 633.16:631.527
2017.1.175. СТВОРЕННЯ БЕЗОСТИХ СОРТІВ — ВАЖЛИ-
ВИЙ НАПРЯМ СЕЛЕКЦІЇ ЯЧМЕНЮ ЯРОГО
/ Козаченко М.Р.,
Наумов О.Г., Компанець К.В. // Світові рослинні ресурси:
стан та перспективи розвитку: матеріали ІІ міжнар. наук.-
практ. конф., м. Київ, 3 листоп. 2016 р. — Вінниця, 2016. —
С. 40–42. Шифр 547982.
Ячмінь ярий, сорти безості, селекція, урожайність.
Відмічено, що у Державному реєстрі сортів рослин, при-
датних для поширення в Україні, є лише один сорт безостого
ячменю Модерн різновиду inere Koern селекції Інституту
рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН. Сорт внесено до Дер-
жавного реєстру в зоні Степу з 2012 р., його урожайність —
3,53 т/га, що на 117% вище стандарту. Сорт має підви-
щену стійкість до посухи, а відсутність остюків виключає
травматизм тварин під час їди. В інституті з використанням
сорту Модерн створено методом гібридизації новий сорт
безостого ячменю Вітраж та низку нових ліній, які в сортови-
пробуванні за 2015–2016 рр. мали високу врожайність: лінія
13-652 — 111–117%; 13-798 — 105–119%; 13-161 — 105–
107% та ін. щодо стандарту. Виділені кращі безості лінії в
2017 р. будуть підготовлені для передачі до державного
сортовипробування.
УДК 633.16:631.559:631.81
2017.1.176. ПРИХОВАНІ РЕЗЕРВИ ЯЧМЕНЮ
/ Деми-
дов О., Гудзенко В. // The Ukrainian farmer. — 2016. —№ 12. —
С. 74–78.
Ячмінь ярий та озимий, площі посіву, врожайність, тех-
нологія вирощування.
Відмічено, що в Україні останніми роками загальна посівна
площа ячменю зменшилась порівняно з колишніми 4,0–
4,5 млн га до 2,7–3,0 млн. Ураховуючи економічні переваги
продукції технічних культур, очікувати на збільшення площ
ячменю не слід. Причиною зменшення площ посіву ячменю
є низька середня врожайність. Підняти рівень врожайності
до 5,0–5,5 т/га можливо тільки за рахунок збільшення площ
ячменю озимого, який більш врожайний порівняно з ячменем
ярим. Слід зауважити, що саме збільшення площ посівів
ячменю озимого стало суттєвим зростанням врожайності та
валових зборів зерна у Франції. Проте для одержання висо-
ких урожаїв зерна ячменю озимого потрібно дотримуватись
двох основних елементів технології — оптимальних норм
РОСЛИННИЦТВО. Хлібні злаки. Зернові культури
УДК 633.1