Стр. 77 - rj_02_2016

Упрощенная HTML-версия

77
№ 2 (68), 2016
2016.2.342.
елементозів, ацидозу, кетозу та пілобезоарів, позитивно
впливає на показники продуктивності та відтворення.
УДК 636.5.033
2016.2.337. ПЕРЕДОВІ НАНОТЕХНОЛОГІЇ — АЛЬТЕРНА-
ТИВА АНТИБІОТИКАМ
/ Авдос’єва І.К., Пащенко А.Г., Куш-
нір В.І. // Сучасне птахівництво. — 2016. — № 4. — С. 13–
15.
Нанотехнології, кормові суміші, біологічно активні добав-
ки, “Гермакап”, германій, цинк, бройлери, перепели.
Вивчено противірусну антибактеріальну дію та ефектив-
ність кормової мікроелементної суміші “Гермакап” при ви-
рощуванні курей бройлерів та перепелів. Проведено дослід-
ження на кросах бройлерів та перепелах. Середньодобовий
приріст бройлерів, середня жива маса та збереженість птиці
в дослідній групі порівняно з контрольною були вище на 1,67,
3,3 і 1,2% відповідно. У перепелів підвищився вивід перепе-
лят, помічено синхронізацію швидкості ембріонів. Виробничі
показники досліджень наведено у таблицях. Встановлено
підвищення збереженості і фізіологічного стану практично
усіх вікових груп піддослідних птиць, помітно виражений по-
зитивний вплив на характер та поведінку піддослідної групи
птиці. Моніторинг розроблених нанотехнологій у птахівництві
свідчить про їх високу ефективність, екологічну безпечність,
ріст рентабельності і покращання якості м’яса птиці та яєць.
Використання нанотехнологій дає змогу не лише підвищува-
ти якість продукції для населення, а й відкриває додаткові
можливості і переваги в конкурентоспроможності продукції
птахівництва на зарубіжних і вітчизняних ринках.
УДК 636.5.034
2016.2.338. ПРИГОТОВЛЕНИЕ КОРМОВ ДЛЯ ПТИЦЫ В
ФЕРМЕРСКИХ И ПРИУСАДЕБНЫХ ХОЗЯЙСТВАХ
/ Вер-
вейко Б.Н., Кучеров В.А. // Сучасне птахівництво. — 2016. —
№ 4. — С. 9–11.
Комбікорми, пшениця, кукурудза, біологічно активні до-
бавки, птиця, свійські тварини.
Для збагачення кормів вітамінами і мінералами при відго-
дівлі птиці і свійських тварин запропоновано використовувати
біологічно активні добавки різної спрямованості, що приско-
рюють її ріст, яєчну та м’ясну продуктивність. На базі ТОВ
“Фідлайф” розроблено рецептури білково-вітамінно-міне-
ральних добавок, для чого основний корм — пшеницю, куку-
рудзу — на спеціальних автоматизованих лініях обробляють
концентратами. Спеціалістами компанії складено рецепти
добавок для приготування комбікормів і в домашніх умовах.
Рецептури орієнтовано на індивідуальний підхід до кожної
групи тварин з урахуванням кормової бази господарства,
генетичного потенціалу птиці і тварин, а також умов утриму-
вання. Досліджено: незбагачений корм тварин призводить до
перевитрати кормів на одиницю продукції і має досить низьку
ефективність. Для запобігання захворюванням, збагачення
поголів’я життєво важливими компонентами, досягнення
хороших показників рекомендовано покращувати кормову
базу. Рецепти для відгодівлі курей-бройлерів, курей-несучок
викладено в таблицях.
УДК 637.03
2016.2.339. ТЕХНОЛОГИЧЕСКИЕ ПРЕИМУЩЕСТВА ИС-
ПОЛЬЗОВАНИЯ ФУНКЦИОНАЛЬНЫХ ОБОЛОЧЕК ПРИ
ПРОИЗВОДСТВЕ СЫРОКОПЧЕННЫХ КОЛБАС
/ Корж А.П.,
Базарнова Ю.Г. // Мясной бизнес. — 2016. — № 1. — С. 34–
39. — Библиогр.: 8 назв.
Ковбаси, колагенові оболонки, фарш м’ясний, виробни-
цтво ковбас.
На кафедрі хімії і біотехнології Санкт-Петербурзького дер-
жавного торгово-економічного університету досліджено фізи-
ко-хімічні і функціонально-технологічні властивості оболонок,
виготовлених на основі затверділого колагену. Проведено
їх порівняльну оцінку з традиційно використовуваними ко-
лагеновими оболонками та технологічний аналіз промис-
лової адаптації для ефективного використання в сучасній
біотехнології ферментованих м’ясних продуктів. Як об’єкти
дослідження використано зразки функціональних колагено-
вих оболонок, спеціально адаптованих для випуску сирокоп-
чених ковбас. За допомогою методів ІК-спектроскопічного і
рентгеноскопічного аналізу було встановлено високу якість
структури біополімеру і збільшення міжмолекулярних комірок
функціональних оболонок. Ці якості оболонок можна ви-
користати як сполучники агентів дубильних речовин. Також
відмічено, що функціональні оболонки відрізняються підви-
щеною паро- і вологопроникністю, загальною усадкою, висо-
кими показниками максимального відсотка перенаповненості.
Дана властивість оболонок дає змогу використовувати їх при
наповненні підмороженим фаршем (–2–4°С). Низька густина,
низький ступінь легірування колагенового волокна металами
перемінної валентності дають змогу функціональні колаге-
нові оболонки використовувати в технології виготовлення
варених і варенокопчених ковбас, та ін. видів продукції,
яка піддається високотемпературній обробці. Результати
досліджень надано у таблицях. Функціональні оболонки
рекомендовано використовувати для формування високоякіс-
них ферментованих ковбас, орієнтованих на довготривале
зберігання та вишуканий смак споживачів.
УДК 664.6.001.76
2016.2.340. ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХЛІБОБУЛОЧНИХ
І КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
/ Самохвалова О.В. [та ін.];
за заг. ред. к.т.н. проф. О.В. Самохвалової. — Х., 2015. —
463 с. — Бібліогр.: 126 назв. Шифр 547225.
Інноваційні технології, хлібобулочне виробництво, кон-
дитерське виробництво, харчові концентрати, макаронні
вироби, харчові добавки.
Технології приготування хліба, кондитерських, макаронних
виробів та харчових концентратів змінюються за викликом
часу. В монографії наведено низку технологій приготування
хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів та хар-
чових концентратів з використанням новітніх технологій та
сировини. Дослідження проводились на базі Харківського
державного університету харчування та торгівлі. Проаналі-
зовано використання в рецептурах порошку з виноградних
вичавок, кріас-порошку з оплодня гречки, листя кропиви,
чорноплідної горобини, суцвіття нагідок. Надано описи тех-
нологій пісочного і бісквітного напівфабрикатів з додаванням
насіння соняшнику й льону, кукурудзяного борошна. Надано
і обґрунтовано технології спеціального безбілкового хліба;
технології желейних виробів з використанням структуроут-
ворювачів мікробного походження. Монографію складено на
основі практичних досліджень. Рекомендовано для науковців
та зацікавлених працівників інженерно-технічного апарату
хлібопекарської промисловості.
УДК 664.642
2016.2.341. ВИКОРИСТАННЯ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ
ВІВСА В ХЛІБОПЕЧІННІ
/ Зверевич О.С., Щур Р.В., Фа-
лендиш Н.О., Янюк Т.І. // Продовольчі ресурси: проблеми і
перспективи: зб. наук. пр. за матеріалами ІІІ міжнар. наук.-
практ. конф. — 2015. — С. 83–85. — Бібліогр.: 4 назви. Шифр
547147.
Овес, продукти переробки вівса, борошно пшеничне, хлібо-
булочні вироби, дієтичні хлібобулочні вироби.
Харчові продукти функціонального призначення потребу-
ють певної сировинної бази. Досліджено додавання продуктів
переробки вівса в хлібобулочні вироби, що дає змогу коригу-
вати їх поживну й профілактичну цінність. Проведено дослід-
ження на тістових моделях із додаванням концентрату вівса
у кількості 10%, 20%, 80%. Визначено оптимальне дозування
концентрату вівса при виробництві хліба в кількості 10% до
маси борошна. Доведено, що додавання концентрату вівса
значно змінює рН середовища за рахунок органічних кислот,
створює сприятливі умови для життєдіяльності дріжджових
клітин і сприяє інтенсифікації процесу бродіння. Запропо-
новано рецептури хлібобулочних виробів для введення в
виробництво. Хлібобулочні вироби з продуктами переробки
вівса рекомендовано у вживання для нормалізації маси, під-
тримування допустимого рівня холестерину, очищення судин
від склеротичних бляшок.
УДК 664.664:17
2016.2.342. КОРЕКЦІЯ МІКРОНУТРІЄНТНОГО СКЛАДУ
БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ КОМПОЗИЦІЙ-
НОЮ СУМІШШЮ
/ Шаран Л.О., Арсеньєва Л.Ю., Шаран А.В.,
Бондар Н.П. // Хранение и переработка зерна. — 2016. —
№ 4. — С. 45–48. — Бібліогр.: 5 назв.
ХАРЧОВА І ПЕРЕРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. ПРОДУКТИ ТВАРИННИЦТВА
УДК 663/665; 637