Стр. 78 - rj_02_2016

Упрощенная HTML-версия

78
“АПК УКРАЇНИ”. Реферативний журнал
2016.2.343.
Борошняні кондитерські вироби, мінеральні збагачувачі,
мінерально-вітамінні суміші “Баланс-1”, “Баланс-2”, “Ба-
ланс-3” оптимальне дозування, показники якості, клінічні
дослідження.
Досліджено вплив носіїв йоду, кальцію, заліза, селену та
фолієвої кислоти на фізико-хімічні процеси в тісті, якість і
харчову цінність готових виробів. Для збагачення харчових
продуктів мікронутрієнтами використано низку харчових до-
бавок — мінеральних збагачувачів, універсальних мінераль-
но-вітамінних сумішей “Баланс-1”, “Баланс-2”, “Баланс-3”,
та ін., які наведено у таблицях. Дослідження проведено на
рецептурі кексу “Столичний” за стандартною технологією.
Проведено порівняльний аналіз. З харчових добавок обрано
ті, що мають найменший ступінь утрат основного елемента,
найбільший ступінь його засвоюваності та не мають різко
вираженого негативного впливу на органолептичні показники
кексів, а також на хід біохімічних, мікробіологічних процесів
у тісті та його стуктурно-механічні властивості. Для корекції
харчового раціону споживача розроблено три зразки міне-
рально-вітамінних сумішей.
УДК 664.72.094.3–926.214:633.11
2016.2.343. ОЗОН В ТЕХНОЛОГІЯХ ОБРОБКИ ТА ЗБЕРІ-
ГАННЯ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ
/ Станкевич Г.М., Бабков А.В. —
Херсон: Вид-ць Грінь Д.С., 2015. — 268 с. — Бібліогр.: 166
назв.
Зерно, пшениця, озонування, озоно-повітряні суміші (ОПС),
хвороби зерна.
Проведено науково-господарські дослідження, спрямовані
на вивчення імовірних змін в активності важливих з техноло-
гічної точки зору амілолітичних і протеолітичних ферментних
систем пшениці при зберіганні; наявність плісеневих грибів,
що продукують токсичні речовини. Було використано зерно
м’якої пшениці від різних постачальників з трьох регіонів:
Запорізької, Одеської, Хмельницької областей. Наведено ха-
рактеристику озону, озоно-повітряних сумішей (ОПС), та спо-
соби їх отримання. Детально вивчено зміни, які відбувались
у білкових речовинах пшениці, обробленої ОПС за різними
режимами. Встановлено, що в білках зерна більшою мірою,
ніж у вуглеводах, відбуваються процеси, пов’язані з пере-
розподілом фракційного складу. З’ясовано, що під впливом
ОПС зменшується вміст високомолекулярних сполук, при
цьому наявною є тенденції їх розщеплення на низькомоле-
кулярні сполуки. Описано розроблені технологічні режими та
озоногенерувальне обладнання для: поліпшення санітарно-
гігієнічного стану зернових мас при зберіганні; детоксикації та
поліпшення якості зерна пшениці, забрудненої метаболітами
плісеневих грибів і пошкодженого клопом-черепашкою; підви-
щення харчової цінності зерна і хлібопекарських властивос-
тей борошна. Результати наведено в таблицях.
УДК 664.857.3
2016.2.344. ТЕХНОЛОГІЯ ОТРИМАННЯ РОЗЧИННОГО
ПОРОШКУ ІЗ ТОПІНАМБУРА ТА ЙОГО ФІЗИКО-ХІМІЧНІ
ВЛАСТИВОСТІ
/ Сидорченко О.І., Захарченко Т.М., Пав-
лик В.В. // Цукор України. — 2016. — № 3. — С. 31–34. — Біб-
ліогр.: 4 назви.
Топінамбур, розчинний порошок із топінамбура, речовини
колоїдної дисперсності, цукри, цукрозамінники, полісахари-
ди, крохмаль.
Запропоновано технологію отримання розчинного порошку
з соку топінамбура. Обґрунтовано доцільність та раціональ-
ність отримання розчинних порошків для консервування
харчової сировини з максимальним збереженням її харчових
властивостей і біологічної цінності. Досліджено сік з топінам-
бура з додаванням лимонної кислоти, отриманий пресово-
екстракційним способом. Проведено оцінку технологічних
параметрів висушування, оцінку хімічного та амінокислотного
складу розчинного порошку. Клітинний сік бульб топінамбу-
ра являє собою цілу гаму органічних речовин, комплексно
пов’язаних сполук, т. зв. речовин колоїдної дисперсності.
Порошок топінамбура може виступати як самостійний про-
дукт і як замінник цукру для дієтичних продуктів. На основі
дослідження розроблено рецептури дієтичних сортів хлібо-
булочних і кондитерських виробів, молочних виробів, без-
алкогольних напоїв. Результати досліджень наведено у
схемах і таблицях. Доведено перспективність виробництва
розчинного порошку з топінамбура, що дає можливість у
2–3 рази збільшити тривалість зберігання без зміни запаху,
смаку, кольору та вітамінного складу.
630 ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО
Науковий референт — РОМАНЧУК Л.О.
Науковий консультант — професор ГОЙЧУК А.Ф.
УДК 630*15:[599.742.73+599.742.75](477)
2016.2.345. КІТ ЛІСОВИЙ (
FELIS SILVESTRIS
) ТА РИСЬ
(
LYNX LYNX
) В УКРАЇНІ
/ Паламаренко О.В. // Науковий
вісник Національного лісотехнічного університету України:
зб. наук.-техн. пр. — Л., 2015. — Вип. 25.5. — С. 78–83. —
Бібліогр.: 21 назва. Шифр 546423.
Фауна лісова, кіт лісовий, рись, популяція кота лісового
і рисі, прогноз чисельності кота і рисі.
Висвітлено особливості вивчення динаміки популяції кота
лісового (КЛ) і рисі (Р.) в Україні в різні періоди. Проаналі-
зовано дані найстаріших досліджень, а також радянських
теріологів і спеціалістів незалежної України. Здійснено оцінку
даних чисельності і поширення видів, прогнози для україн-
ських популяцій на наступні роки. Ефективними є обліки КЛ
та Р. за слідами на снігу. Обліковувати Р. доцільно також
за залишками їжі. Цінні результати обліків можна одержати,
застосовуючи телеметрію, а також встановлюючи в місцях
проживання тварин фотопастки. Найпростіші та найдешевші
з них здатні реагувати за рахунок фотоелемента чи інфра-
червоної камери на рух тварини. Вони можуть знімати відео,
здійснювати фотофіксацію подій навколо. Деякі моделі здатні
автоматично передавати щойно зроблені фотографії на
мобільний телефон. Чисельність КЛ та Р. у ХХІ ст. залиша-
ється доволі низькою — орієнтовно 350–450 особин Р. та
800–1100 особин КЛ. Найкраща ситуація в популяціях обох
видів у Карпатах і на Поліссі. Слід зазначити, що на сьогодні
прогнози для українських популяцій КЛ та Р. є невтішними.
За умов низької чисельності тварин, низького показника
екологічної пластичності видів та зростання антропогенного
навантаження є ризик подальшого зниження чисельності та
ще більшої фрагментації і скорочення їх ареалу. Результа-
ти досліджень дають підставу стверджувати, що протягом
найближчих десятиліть кіт лісовий і рись можуть зникнути
в дикій природі.
УДК 630*15:598.261.6:[634.733’738’739.2](477.41/.42)
2016.2.346. ВПЛИВ ЯГІДНИКІВ НА БІОТОПІЧНИЙ РОЗ-
ПОДІЛ ТЕТЕРУКА (
LYRURUS TETRIX
L.) В УМОВАХ
ЦЕНТРАЛЬНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ
/ Кратюк О.Л., Клим-
чук О.О. // Науковий вісник Національного лісотехнічного
університету України: зб. наук.-техн. пр. — Л., 2015. — Вип.
25.3. — С. 60–64. — Бібліогр.: 12 назв. Шифр 546421.
Фауна лісова, тетерук, ягідники, харчування тетерука,
біотоп.
Досліджувався раціон харчування тетерукових птахів з
метою виявлення впливу видового складу, площі та відстані
до ягідників на біотопічний розподіл тетерука (Т.). Зазначено,
що на досліджуваній території ягідники відіграють помітну
роль у біотопічному розподілі Т. у межах окремих стацій,
особливо влітку і восени. До раціону птахів входять як плоди,
так і листки та квіти рослин. Ягідники виявлено на ділянках
127 (46,8%) траплянь Т. Упродовж літньо-осіннього періоду
значення різних видів ягідників змінюється. Найбільшу кіль-
кість Т. було зареєстровано на початку літа на чорничниках,
ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО
УДК 630