Стр. 39 - rj_02_2016

Упрощенная HTML-версия

39
№ 2 (68), 2016
2016.2.167.
УДК 633.11.112.1:631.528:631.559
2016.2.163. РЕЗУЛЬТАТЫ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ХИМИЧЕ-
СКОГО МУТАГЕНЕЗА ПРИ СЕЛЕКЦИИ ЯРОВОЙ ТВЁРДОЙ
ПШЕНИЦЫ
/ Кадушкина В.П., Грабовец А.И., Коваленко С.А. //
Достижения науки и техники АПК. — 2016. — Т. 30, № 2. —
С. 82–84. — Библиогр.: 7 назв.
Пшениця яра тверда, мутагенез, макаронні вироби, про-
дуктивність пшениці.
Наведено ефективність хімічного мутагенезу при створенні
нових сортів ярої твердої пшениці в умовах посушливого
Степу Ростовської обл. Об’єктом досліджень був селекцій-
ний матеріал, створений обробкою насіння сортів Донская
елєгія (Росія) і CD 4353 (США) 0,1%-м розчином мутагену
1,4-бісдіазоацетилбутану. Вивчали понад 500 мутантних лі-
ній, більш пристосованих для умов Ростовської обл. Добори
проводили в розсадниках М2-М5. За результатами вивчення,
в конкурсному сортовипробуванні виділено три лінії: Горд.
5032/12, Горд.5033/12, Горд.5036/12. Серед них лінія Горд.
5033/12 відрізнялась високим умістом каротиноїдних пігментів
(3,6 мг/кг), високою врожайністю (56,8 ц/га), вмістом білка
(15,1%) і клейковини (31,4%). Перевищення врожайності тіс-
но пов’язано з продуктивним кущінням (r=0,72±0,13), масою
зерна з колоса (r=0,52±0,28) і його озерненістю (r=0,61±0,24).
У 2015 р. її передали у державне сортовипробування під
назвою сорт Донела М, що підтверджує перспективність ви-
користання хімічного мутагенезу в умовах Дону.
УДК 633.11“321”:633.19“321”:631.165
2016.2.164. ЗАМІНА ПШЕНИЦІ
/ Авраменко С., Манько К.,
Курилов О., Бобров О. // The Ukrainian Farmer. — 2016. —
№ 3. — С. 82–84.
Пшениця озима, тритикале яре, технологія вирощуван-
ня, економічна ефективність.
Наведено, що несприятливий за погодними умовами осін-
ній посівний період 2015 р. спричинив істотне випадання
рослин пшениці озимої практично в усіх регіонах України.
Традиційно для пересівання озимини фермери обирають
соняшник, кукурудзу або яру пшеницю. Соняшник і куку-
рудза призводять до перенасичення сівозмін, погіршення
фітосанітарного стану полів та перевиробництва продукції.
Яра пшениця дає врожайність у 3–4 рази нижчу, ніж озима.
Вагомим резервом одержання зерна є яре тритикале, яке
формує менший врожай, ніж ячмінь ярий, але проти пшениці
ярої продуктивність значно вища. Крім того, за показниками
якості зерно тритикале ярого не поступається м’якій пшениці.
Важливим аргументом на користь тритикале є те, що його
вирощування є менш трудомістким і витратним, ніж вирощу-
вання ярих зернових. Сорти тритикале ярого не потребують
пестицидів під час вирощування, стійкі до хвороб, менш ви-
багливі до попередників. Все це разом узяте є актуальним на
тлі погіршення екологічного стану довкілля й привабливим у
плані здешевлення виробництва зерна.
УДК 633.11“324”:006.015.5
2016.2.165. ОЦІНЮВАННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ ПОКАЗ-
НИКІВ ЯКОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ
/ Протопіш І.Г. //
Вісник аграрної науки. — 2016. — № 3. — С. 72–75. — Біб-
ліогр.: 7 назв.
Пшениця озима, вміст білка, клейковина, натура зерна,
врожайність.
Наведено результати досліджень щодо вивчення впливу
умов вирощування на формування показників якості зерна
і їх залежності від величини врожаю. Вивчали попередни-
ки (чорний пар, багаторічні трави), строки сівби (ІІ декада
вересня, І декада жовтня), сорти (Білоцерківська напівкар-
ликова, Царівна). Проаналізувавши врожайність пшениці
сорту Білоцерківська напівкарликова та вміст білка у зерні
за попередниками, виявлено залежність — більшому рівню
врожайності зерна відповідає менший вміст білка. Так, по по-
переднику конюшина врожайність зерна була на рівні 3,8 т/га,
вміст білка — 13,2%; чорний пар — урожайність 5,2 т/га,
вміст білка — 12,5%. Аналогічні дані одержано і по сорту
Царівна. Кореляція між вмістом білка і часткою клейковини
висока (r=0,68–0,88). Сівба в першій декаді жовтня сприяла
більшому накопиченню білка і вмісту коейковини порівняно з
сівбою у ІІ декаді вересня. Кореляційним аналізом встанов-
лено, що частка клейковини залежить від величини вмісту
білка (r=0,88), між натурою зерна і вмістом білка (r=0,96).
Зроблено висновок, що за даними вмісту білка в зерні можна
судити про вміст клейковини і натуру зерна.
УДК 633.11“324”:631.526.3(470.61)
2016.2.166. СЕЛЕКЦИЯ ОЗИМОЙ МЯГКОЙ ПШЕНИЦЫ
НА КАЧЕСТВО ЗЕРНА В СТЕПНОЙ ЗОНЕ
/ Фоменко М.А.,
Грабовец А.И. // Достижения науки и техники АПК. — 2016. —
Т. 30, № 2. — С. 78–81. — Библиогр.: 15 назв.
Пшениця озима, методи селекції, зерно, якість, сорт.
Наведено результати вивчення формоутворення пшениці
озимої за внутрішньовидової гібридизації в гетерогенних по-
пуляціях з використанням трансгресивної мінливості ознаки
вмісту білка в зерні нових генотипів і на її основі створення
сортів пшениці зі стабільною якістю зерна в умовах лімітова-
них стресорів для степових зон. Для вивчення були проведені
комбінації схрещування за схемою: середньобілковий (сб)
компонент / високобілковий (вб); сб/сб; вб/сб. У гібридному
потомстві від схрещування середньобілкових компонентів ви-
явлено досить широкий спектр генетичної мінливості ознаки
якості, що дає змогу відбирати у нащадках рекомбінанти з
високим умістом білка. Це підтверджується високою часткою
(0,5–9,0%) і ступенем (11,9–12,2%) виявлення позитивних
трансгресій. Прикладом є сорт Донеко, відібраний із комбінації
схрещування Тарасовская 87 і лінії 568/97 з умістом білка від
14,8 до 16,6%. За схрещування “вб/сб”, “сб/вб” та “вб/вб” ге-
нотипів відмічали певне зниження трансгресивної мінливості
(частота — 0,3–5,5%, ступінь — 0,2–9,0%). З таких комбінацій
схрещування відібрано сорти Магія і Доера (Сєвєродонєцкая
юбілейная (вб) / Зерноградка 9 (сб)). Схрещування низькобіл-
кових генотипів (джерела стійкості проти хвороб) зумовлює
обмеження трансгресивної мінливості. Такі форми можна ви-
користовувати у ступеневій гібридизації та в бекросах. Ознака
якості клейковини залежить як від умов середовища, так і від
генотипу. Більш високоякісні рекомбінанти можна виділити із
комбінацій схрещування генотипів з високою якістю клейковини.
Проте за таких схрещувань не завжди можна отримати генотип
з високою якістю клейковини. Зроблено висновок, що більшість
генотипів, які поєднують високу продуктивність зерна з вмістом
білка
?
14%, відібрано із комбінацій схрещування високо- і
середньобілкових генотипів, а також середньобілкових форм
між собою. Прикладом є сорти Донера, Вєстніца, Бояриня, Дон-
мира, Октава 15, які перспективні для різних регіонів Росії.
УДК 633.11“324”:631.559:551.3(470.62/.67)
2016.2.167. ПРОДУКТИВНОСТЬ ОЗИМОЙ ПШЕНИЦЫ
В РАЗЛИЧНЫХ ПОЧВЕННО-КЛИМАТИЧЕСКИХ ЗОНАХ
СЕВЕРНОГО КАВКАЗА
/ Петрова Л.Н., Ерошенко Ф.В., Еро-
шенко А.А. // Достижения науки и техники АПК. — 2015. —
Т. 29, № 12. — С. 80–87. — Библиогр.: 13 назв.
Пшениця озима, ґрунтово-кліматична зона, водний ре-
жим, продуктивність.
Вивчали вплив ґрунтово-кліматичних і погодних умов ви-
рощування на особливості водного режиму і формування
продуктивності пшениці озимої різних сортів в умовах Крас-
нодарського і Ставропольського країв. Установлено, що у
Центральній зоні Краснодарського краю вологозабезпече-
ність посівів пшениці озимої протягом усього часу вегетації
краща, ніж у зоні нестійкого зволоження Ставропольського
краю. Рослини пшениці озимої у Центральній зоні Красно-
дарського краю у цей час використовують 4,09 мм/добу
води, а у зоні нестійкого зволоження Ставропольського
краю — 2,97 мм/добу, різниця становить 37,7%. Більше ви-
633.1 Хлібні злаки. Зернові культури
Науковий референт — доктор с.-г. наук ШЕЛЕПОВ В.В.
Науковий консультант — член-кореспондент НААН ТАНЧИК С.П.
РОСЛИННИЦТВО. Хлібні злаки. Зернові культури
УДК 633.1