Стр. 31 - rj_02_2016

Упрощенная HTML-версия

31
№ 2 (68), 2016
2016.2.131.
поділ у межах конкретних с.-г. підприємств. У ході такого зо-
нування передбачено кількісне обґрунтування площ і складу
ґрунтозахисних сівозмін, здатних застерегти прискорену еро-
зію та зберегти родючість ґрунту. З метою мінімізації ризику
ерозії доцільно розподіляти с.-г. культури та сівозміни між
технологічними ділянками таким чином, щоб їхні ґрунтоза-
хисні властивості максимально компенсували ерозійну не-
безпеку ріллі. Розроблений методичний підхід до мінімізації
ризику ерозії можна широко використовувати для ерозійно
безпечного розподілу с.-г. культур і сівозмін на конкретних
технологічних ділянках з метою найекономічнішого збережен-
ня родючості ґрунтів за рахунок оптимального використання
ґрунтозахисних властивостей усіх с.-г. культур. Наведено
результати реалізації методу у вигляді картограм оцінки
ерозійної небезпеки й оптимального розміщення сівозмін,
що забезпечує мінімальний ризик водної ерозії.
УДК 631.95:634.8:646.4/.8:663/664
2016.2.128. ОСОБЛИВОСТІ КОНЦЕНТРАЦІЇ ВАЖКИХ МЕ-
ТАЛІВ У ВИНОГРАДІ ТА ПРОДУКТАХ ЙОГО ПЕРЕРОБКИ
/
Некос А.Н., Мальчук О.В. // Вісник Харківського національно-
го університету ім. В.Н. Каразіна: зб. наук. пр. — Х., 2015. —
№ 1147, вип. 12. — С. 106–113. — (Сер. Екологія). — Біб-
ліогр.: 12 назв. Шифр 546670.
Екологія с.-г., виноград, продукти переробки винограду,
важкі метали, вино домашнє, сік виноградний, безпека про-
дуктів харчування.
Висвітлено проблему безпеки продуктів харчування рос-
линного походження. Досліджено особливості концентрації
важких металів (ВМ) та їх акумуляції і міграції у винограді
(В.) та продуктах його переробки. Результати досліджень В. і
виноградного соку засвідчили, що концентрація ВМ у зразках
В. значно вища, ніж у зразках виноградного соку (у 5–7 разів
за Fe, у 2–7 разів за Mn, у 2–2,5 раза за Zn, у 7–13 разів за
Cu та і 2–6 разів за Cd. Тенденція до зниження концентрації
ВМ спостерігалася у виноградному соку. У зразках В. за-
фіксовано перевищення значень ГДК лише за Cd у 3,3 раза
стосовно В. сортів Молдова і Мускат, а в сортів Ред Глоб і
Вікторія — у 1,3 і 2 рази відповідно. У виноградному соку,
виготовленому із сортів Мускат та Молдова, спостерігалось
перевищення ГДК за Cd приблизно вдвічі. Концентрація ВМ
у макусі всіх сортів винограду приблизно в 10–25 разів вища,
ніж у соку. За тривалішої витримки домашнього вина з В. по-
ліпшуються не лише його смакові якості, а й спостерігається
зниження концентрацій ВМ. Зазначено, що в жодному зразку
домашнього вина не було виявлено перевищення значень
ГДК за важкими металами, тому його можна вважати цілком
безпечним.
УДК 632
ХВОРОБИ РОСЛИН. ШКІДНИКИ РОСЛИН. ЗАХИСТ РОСЛИН
632 ХВОРОБИ РОСЛИН. ШКІДНИКИ РОСЛИН.
ЗАХИСТ РОСЛИН
Науковий референт — кандидат хім. наук ТОВМАЧЕНКО В.М.
Науковий консультант — академік НААН ЛІСОВИЙ М.П.
УДК 631.811.98:631.559:633.13
2016.2.129. ВПЛИВ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ НА РІСТ ТА
УРОЖАЙНІСТЬ ВІВСА ЯРОГО
/ Пінчук Н.В., Вергелес П.М.,
Буткалюк Т.О. // Сільське господарство та лісівництво: зб.
наук. пр. — 2015. — № 1. — С. 149–155. — Бібліогр.: 5
назв.
Овес, родючість, Вермістим, гумат, урожайність.
Представлено результати досліджень з визначення впливу
регуляторів росту (РР) Вермістим та гумату Родючість на
ріст, розвиток та урожайність рослин вівса ярого без за-
вдання шкоди навколишньому природному середовищу з
мінімальними затратами. В усі досліджувані фази спостері-
гається істотне прискорення росту рослин вівса під дією РР
Вермістиму та гумату Родючість порівняно з контрольним
варіантом без внесення РР. У варіанті досліду з гуматом
Родючість спостерігаються більш швидкі темпи розвитку
рослин, ніж у варіанті з Вермістимом і це дає змогу швидше
отримати та зібрати урожай. У варіанті з обробкою препара-
том Вермістим відмічено однаковий приріст врожаю у 2013
та 2014 рр. — на 3,4 ц/га (11,4%) більше, ніж у контролі. При
обробці гуматом Родючість рослини дали приріст врожаю в
2013 р. на 8,2 ц/га (27,5%) та в 2014 р. — на 8,2 ц/га (27,8%)
більше, ніж у контролі, де обробка насіння не проводилась.
УДК 632.4/.952:633.1
2016.2.130. НОВАЯ ИНСЕКТОФУНГИЦИДНАЯ КОМБИ-
НАЦИЯ ДИВИДЕНД СУПРИМ ДЛЯ ЗАЩИТЫ ПШЕНИЦЫ
/
Гришечкина Л.Д., Буркова Л.А., Долженко В.И., Силаев А.И.,
Милютенкова Т.И. // Земледелие. — 2016. — № 1. —
С. 41–44. — Библиогр.: 8 назв.
Пшениця, шкідники, інсектофунгіцид, насіннєва і ґрунто-
ва інфекція, біологічна ефективність.
Дослідили біологічну ефективність інсектофунгіциду Ди-
виденд Суприм, КС (ДС, КС) (2011–2013 рр.). Досліди було
закладено на пшениці озимій (сорти Краснодарська 99, Лєво-
бєрєжная 1, Ростовчанка, Гром і Інна) і пшениці ярій (сорти
Аркас, Альбідум 43, Алтайская 60, Омская 28 і Саратов-
ская 66). Препарат застосували в нормах 2,0 і 2,5 л шляхом
обробки насіння перед висівом. Препарат ефективний проти
хлібної жужелиці на пшениці озимій; проти хлібної блішки і
шведської мухи ефективність варіювала залежно від умов
досліду, але була достатня для скорочення їх чисельності
до рівня нижче економічного порога шкодочинності у най-
більш уразливий період — до початку кущіння, також по-
казав високу ефективність проти твердої головні навіть
на сильному інфекційному фоні. Зараженість насіннєвою
інфекцією препарат знижував на 64–86%. Обробка насіння
пшениці препаратом ДС, КС зменшувала енергію пророс-
тання і схожість насіння. В польових умовах ДС, КС виявляв
стимулювальну дію, показники схожості насіння, густоти
стояння рослин, маса 1000 зерен перевищували контроль.
Приріст врожаю зерна на пшениці ярій становив 11–12%, на
озимій — 22–23%.
УДК 632.4:633.11“324”
2016.2.131. СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА СИСТЕМУ ЗАХИСТУ
ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ: ФУЗАРІОЗ, РЕЗИСТЕНТНІСТЬ ТОЩО
/
Лихочвор В. // Пропозиція. — 2016. — № 3. — С. 88–92.
Пшениця озима, системи захисту, резистентність, гри-
би, бактерії, віруси, мікоплазми, нематоди.
Наведено перелік збудників хвороб зернових, зокрема
пшениці озимої (ПО) — тверда і летюча сажки, борошнис-
та роса, кореневі гнилі, снігова або фузаріозна пліснява,
іржа, септоріоз, піренофороз, фузаріоз та ін. Серед причин
недостатньої ефективності препаратів захисту від хвороб
названо явище “резистентності” — біологічної властивості
патогенів протистояти токсичній дії фунгіциду. Розглянуто
причини виникнення стійкості до фунгіцидів — застосування
їх на великих площах; збільшення кратності обробок та ін.
У сучасних інтенсивних технологіях невирішеною проблемою
у захисті ПО є недостатньо ефективний контроль грибів
р.
Fusarium
, які здатні викликати низку хвороб, зокрема фу-
заріоз (Ф.) колоса. За шкідливістю Ф. посідає одне із перших
місць серед хвороб зернових культур. При вирощуванні ПО
за інтенсивною технологією основним елементом захисту від
хвороб, у т.ч. і від Ф., є використання фунгіцидів. Наведено
дані про строки, схеми та кратність їхнього внесення і т.д.
Розглянуто фунгіциди виробництва компанії BASF, зокрема
високоефективний протруйник насіння Кінто
©
Дуо. Наве-
дено схеми 3- і 4-разового внесення фунгіцидів (обробка,
препарат, норма, строки застосування, ефективність проти
хвороб). Для ефективного захисту від Ф. колосу рекомендо-