Стр. 211 - novorodovskiy-vv-k

Упрощенная HTML-версия

211
сільськогосподарської академії [366, с. 8]. Враховуючи ці чинники, радянська
влада прийняла рішення об’єднати всі розпорошені науково-дослідні інституції
сільськогосподарського профілю, шляхом створення УАСГН, що у свою чергу
стало приводом для ліквідації відділу сільськогосподарських наук АН УРСР та
переходу всіх установ аграрного профілю в підпорядкування новоствореній
галузевій академії.
З моменту утворення УАСГН галузева дослідна справа мала низку
особливостей. Зокрема, як і в першій половині 1930–х рр. сільськогосподарські
наукові дослідження в основному та координувалися галузевим академічним
центром, однак це не означало, що у системі АН УРСР не проводилися
дослідна справа у аграрній галузі. Зокрема, інститути відділу біологічних наук
розробляли окремі наукові теоретичні проблеми, пов’язані із сільським
господарством. Серед них відзначимо питання мікробіології ґрунтів, пошуку
засобів боротьби з шкідниками та ліків від захворювань та ін. УАСГН об’єднав
навколо себе значну кількість науково-дослідних установ АН УРСР, які
входили до відділу сільськогосподарських наук та Міністерства земельних
справ УРСР, з метою координації галузевої дослідної справи.
За своєю організаційною побудовою УАСГН нагадувала АН УРСР.
Незважаючи на це, між ними існувала значна відмінність, зокрема наявність
навчальної частини у структурі УАСГН з метою підготовки спеціалістів
аграрного профілю [316, с. 33]. До її складу увійшли вищі навчальні заклади –
Українська сільськогосподарська академія та Київський ветеринарний інститут,
які стали основою для формування навчальної частини [366, с. 9].
Упродовж 1956–1962 рр. УАСГН проводила свою роботу у 5 галузях:
землеробства, тваринництва, лісництва, гідротехніки і меліорації, механізації та
електрифікації
сільського
господарства,
економіки
та
організації
сільськогосподарського виробництва. У кожній галузі досліджувалися
комплексні проблеми. Так, у галузі землеробства Академія здійснювала
розробку проблем врожайності, родючості ґрунтів, поліпшення якості зернових
культур, селекція високоврожайних та стійких сортів, вивчення впливу різних