Стр. 117 - novorodovskiy-vv-k

Упрощенная HTML-версия

117
половини 1920–х рр. кафедра біології сільськогосподарських рослин вела
самостійну наукову роботу, спрямовану на теоретичне обґрунтування розвитку
рослин в умовах посухи.
У 1920–1930–х рр. кафедра проводила власні дослідження у двох основних
напрямах: вивчення підсочки та основних фізіолого-екологічних проблем
процесу фотосинтезу сільськогосподарських рослин. Є.П. Вотчал та
співробітники КСГІ І.М. Толмачовим, А.С. Оксаненком, О.О. Табенцьким,
О.М. Кекухом, Ф.І. Завгороднім, Х.М. Починком розгорнули дослідну роботу
стосовно проблеми еколого-фізіологічних аспектів фотосинтезу цукрового
буряку [342, с. 870]. Результати цих досліджень мали використовуватися у
сільському господарстві з метою підвищення врожайності та цукристості
культури. Крім того, академік Є.П. Вотчал розробляв теорію посухостійкості
різних сільськогосподарських культур: пшениці, проса, цукрового буряку,
гречки. Під його керівництво були проведені дослідження проблем транспірації
та акліматизації рослин, що розвивалися у природних умовах. У перші роки
роботи кафедри, результатом її досліджень стала розробка методики обліку
газообміну в швидкій течії атмосферного повітря, у буряковому листі [329, с.
34].
На початку 1920–х рр. кафедра під керівництвом академіка Є.П. Вотчала
провела дослідження теорії селекції окремих культур та посухостійкості.
Зокрема, він разом із студентами КСГІ одержав і систематизував дані з
вивчення кількісних відношень випарної листової поверхні і розрізу трахеома у
його хвостику, розробив теорію посухостійкості гречки, вівса, проса, гарбуза,
огірків та інших культур, розгорнув дослідну роботу над фізіологією рослин, у
тому числі судинної, збиральної системи кореня, дослідження кількісного
вмісту хлорофілу у листках [243, с. 29–30]. Академік вперше вказав на
необхідність досліджувати проблему посухостійкості з погляду здатності
рослини зберігати врожайність за посушливих умов, увівши в науковий обіг
поняття «посуховрожайність». Вивчаючи розвиток рослинного організму в
онтогенезі, він зазначав, що у рослині формується сукупність різних