Стр. 118 - novorodovskiy-vv-k

Упрощенная HTML-версия

118
фізіологічних ознак, які здатні відтворювати високий рівень врожайності у
посушливих умовах. Не лише від водного режиму, але й від асиміляції, дихання
та за нормального патологічного стану культури залежав рівень врожайності,
що відповідно обґрунтувало основні причини втрати врожаю [342, с. 868].
Ґрунтуючись на цих висновках, Є.П. Вотчал, досліджуючи посухостійкість
рослин, намагався вивести нові сорти, здатні зберігати свої властивості та
давати високі врожаї за несприятливих умов.
Уже у середині 1920–х рр. кафедра розгорнула дослідження транспірації та
засвоєння сільськогосподарськими рослинами вуглекислого газу з
ненасиченого атмосферного повітря, процесу випаровування у листках культур
та розробила еталон для оцінки якості забарвлення листя буряка у зв’язку з
селекційною роботою. Над цими проблемами працювали викладачі та студенти
КСГІ спільно з сорто-насіннєвим управлінням Цукротресту та Дарницькою
дослідною станцією [247, с. 38]. Викладач КСГІ І.М. Толмачов разом з
Є.П. Вотчалом
проводив
дослідження
процесу
транспірації
у
сільськогосподарських рослин, а також коливання рівня вологи у листках
цукрового буряку.
Відсутність необхідної матеріально-технічної бази змушувала природничі
інституції Академії наук об’єднувати власні зусилля. Одним із прикладів була
спільна науково-дослідна робота кафедри біології сільськогосподарських
рослин з кафедрою геофізики та метеорологічною обсерваторією у другій
половині 1920–х рр. Їхні дослідження стосувалися вивчення впливу
метеорологічних факторів на рівень врожайності. Вченими було проведено
дослідницьку роботу за такою тематикою: залежність рівня врожайності від
опадів, вивчення добового ходу ґрунтів України, вплив метеорологічних
факторів на вегетацію сільськогосподарських культур та інші. Вивченням
зазначених питань займалися академіки Є.П. Вотчал, Б.І. Срезневський,
дослідники В.В. Колкунов, О.В. Федоров, О.П. Чорний та ін. [89, арк. 24]. У
1920–х рр. дослідження у галузі сільськогосподарської метеорології не
втратили своєї актуальності. Науково-дослідна діяльність у цьому напрямку не