Стр. 96 - babichuk-iv-k

Упрощенная HTML-версия

96
повинні отримувати у природному вигляді. І. Я. Горбачевський дійшов
висновку, що вітаміни руйнуються, зокрема під час приготування їжі. Взагалі
їжу піддають термічній обробці «щоби з одної сторони приспособити поживу
до смаку і естетичних вимог культурного чоловіка, з другої сторони, щоби
його охоронити перед можливою інвазією патогенних мікробів з сирих
продуктів природних і щоби можна робити засоби поживи на довший час»
[80]. Саме тому виникла потреба пошуку методів приготування і консервації,
при яких вітаміни не втрачали б своїх властивостей.
Також І. Я. Горбачевський створив теорію етіології пелагри –
захворювання, що постає через недоїдання та відсутність у їжі вітаміну РР. Ці
дослідження мали величезне суспільно-економічне значення, особливо для
регіонів, де селяни харчувалися переважно кукурудзяними борошном і
крупою, що не містять вітаміну РР. Вчений вимагав рішучих і радикальних
змін у господарській та соціальних царинах національно уярмлених і
відсталих народів Австро-Угорської імперії [43].
Міркування І. Я. Горбачевського щодо необхідності вітамінів рослинам
підтвердилося. У наш час відомо, які саме вітаміни і в яких кількостях
необхідні для нормального розвитку рослинного організму. Наприклад,
вітамін В1 стимулює розвиток розгалуженої кореневої системи, що
пришвидшує ріст і розвиток; вітамін В12 бере участь в утворенні хлорофілу;
вітамін РР стимулює цвітіння, збільшує кількість квітів тощо (рис. 9).
Сучасний аграрій може внести необхідну для нормального росту і розвитку
рослин кількість поживних речовин і вітамінів разом із добривами.