Стр. 6 - babichuk-iv-k

Упрощенная HTML-версия

6
денатурований 5-відсотковою терпентиновою олією; 5) заборона метанолу
для консервації у харчовій промисловості.
Як наслідок, метанол було вилучено зі списку речовин-денатуратів і
заборонено для використання у харчовій промисловості, зокрема для
виробництва алкогольних напоїв.
Експериментальним шляхом учений зміг розрахувати необхідну
кількість поживних речовин, що містяться у харчових продуктах, які організм
людини може засвоїти за 1 день. На його думку, надмірне споживання
харчових продуктів є шкідливим, оскільки речовини, які не встигають
засвоїтись, становлять «баласт» і знижують працездатність людини. Праці
І. Я. Горбачевського на цю тематику повністю підтвердилися у подальших
дослідженнях вчених з усього світу та знайшли своє відображення зараз у
науці дієтології.
Незважаючи на труднощі та перешкоди, І. Я. Горбачевський
наполегливо працював й досягнув успіху та загального визнання – з 37-ти
пов’язаних з Карловим університетом років 26 – він очолював кафедру
біохімії, також кілька разів був обраний деканом лікарського факультету,
ректором Празького чеського університету.
Професор І. Я. Горбачевський викладав різноманітні тематичні
предмети, а саме: фармакологію, фізіологію, дієтику, токсикологію, загальну й
органічну хімію. З часом список предметів розширився й з 1887 року до
вищенаведеного переліку додалась харчова експертиза й судова хімія. На
природописно-математичному відділі університету І. Я. Горбачевський вів
курси загальної, неорганічної, органічної та фізіологічної хімії, хімії металів,
хімії циклічних сполук. Його працелюбність й наполегливість підтверджує
той факт, що лекції він читав неймовірно чистою чеською мовою, яка ніяким
чином не видавала українське походження професора.
Діяльність в університеті розкрила у науковцеві також значний
педагогічний талант. І. Я. Горбачевський підготував три покоління лікарів та