ukr | eng
ННСГБ НААН  

Електронне наукове фахове видання
Історія науки і біографістика
2019 — № 1
Стаття № 18

 
18 Науково-технічний аналіз формування парку пасажирських вагонів професором М.В. Винокуровим (1846-1946) повна стаття
https://doi.org/
Устяк Н.В.
Сторінки: 293-307
Короткий огляд

У статті висвітлюється організаційна, науково-технічна та практична діяльність Михайла Васильовича Винокурова – відомого інженера шляхів сполучення, залізничника та будівничого вантажних і пасажирських вагонів залізниць.

Знання та досвід, набуті вітчизняними вченими у Сполучених Штатах на будівництві вагонів та під час міжнародних форумів, пізніше успішно використовувалися ними у практичній діяльності в царській Росії, а відтак і в Радянському Союзі. М.В. Винокуров брав участь в реконструкції низки транспортних шляхів країни безпосередньо здійсненням вагонобудування. Досвід зарубіжних країн, і в першу чергу США, вплинув на погляди вітчизняних вагонобудівників. Ось чому М.В. Винокуров, який був добре знайомий з подібним досвідом, став переконаним прибічником використання технології вагонобудування і теоретично обґрунтував можливість формування пасажирського парку вагонів на теренах СРСР і зокрема, в Україні. Таким чином, зарубіжний досвід був спрямований вітчизняними інженерами у практичне русло їхньої діяльності.

Послужний список М.В. Винокурова стосовно вагонів дуже вражає. Різноманітна діяльність вченого свідчить про визнання його авторитету в наукових і адміністративних колах Міністерства шляхів сполучення. Де б він не застосовував свої знання і кваліфікацію інженера, це були найбільш важливі сфери державної політики в галузі вагонобудування та експлуатації рухомого складу залізниць.

Ключові слова
М.В. Винокуров, залізничний транспорт, пасажирські вагони, техніка, вагонобудування
Список використаних джерел та літератури
  1. Історія кафедри вагони і вагонне господарство ДНУЗТ. URL : diit.edu.ua (дата звернення : 15.11.2018).
  2. Мокршицкий Е. И. История вагонного парка железных дорог СССР. Москва : Трансжелдориздат, 1946. 210 с.
  3. Вагоны / под ред. М. В. Винокурова. Москва : Трансжелдориздат, 1953. 704 с.
  4. Винокуров М. В. Пути развития отечественного вагоностроения. Очерки развития железнодорожной науки и техники. Москва : Гостренсжелдориздат, 1953. С. 172-202.
  5. Дадыко С. Р., Драйчик И. И. Вагоностроение. Москва : Машгиз, 1954. 576 с.
References
  1. Istoriia kafedry vahony i vahonne hospodarstvo DNUZT [History of the department of the carriage and carriage economy of the Dniepropetrovsk]. www.diit.edu.ua (last accessed : 15.11.2018). [in Ukrainian]. 
  2. Mokrshytskyi, E. I. (1946). Istoryia vahonnoho parka zheleznykh doroh SSSR [The history of the railcar park of the USSR]. Moskow : Transzheldorizdat, 210. [in Russian].
  3. Vinokurov, M. V. (1953). Vagonyi [Wagons]. Moskow : Transzheldorizdat, 704. [in Russian].
  4. Vinokurov, M. V. (1953). Puty razvytyia otechestvennoho vahonostroenyia [Ways of development of domestic wagon-building]. Ocherky razvytyia zheleznodorozhnoi nauky y tekhnyky [Essays on the development of railway science and technology]. Moskow : Hostrenszheldoryzdat, 174-183. [in Russian].
  5. Dadyko, S. R., Draichyk, I. I. (1954). Vahonostroenye [Wagon-building]. Moscow : Mashhyz, 576. [in Russian].

Титульна сторінка Видання
© Національна наукова сільськогосподарська бібліотека НААН, 2019