ukr | eng
ННСГБ НААН  

Електронне наукове фахове видання
Історія науки і біографістика
2018 — № 3
Стаття № 15

 
15 Передумови створення та основні здобутки Українського науково-дослідного інституту спирту і біотехнології продовольчих продуктів (друга половина 40-х років ХХ – початок ХХІ ст.) повна стаття
https://doi.org/
Бей Р.В.
Сторінки: 204-215
Короткий огляд

Висвітлено основні віхи становлення та наукової діяльності Українського науково-дослідного інституту спирту і біотехнології продовольчих продуктів, прототипом якого була Київська філія Всесоюзного науково-дослідного інституту спиртової промисловості. Метою створення інституту була розробка прогресивних технологій і обладнання в спиртовій, лікеро-горілчаній, дріжджовій та інших галузях, а також застосування біотехнологічних процесів для зростання якості продукції відповідно до вітчизняних та європейських стандартів. Доведено, що вченим інституту належить пріоритет у розробленні малоінвестиційної технології біоетанолу на типовому устаткуванні спиртових заводів азеотропною ректифікацією та енергозберігаючої технології зневоднення біоетанолу адсорбцією на молекулярних ситах тощо. Показано, що основні зусилля інституту на сучасному етапі спрямовуються на створення нових ресурсо- і енергозберігаючих, екологічночистих технологій для біотехнологічних процесів та ін.

Ключові слова
Український науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих продуктів, спиртова промисловість, спиртовий завод
Список використаних джерел та літератури
  1. Бей Р. Становлення спиртової промисловості на українських землях. Емінак : наук. щоквартальн. Київ ; Миколаїв, 2017. № 3(19). Т. 2. С. 74–78.
  2. Бей Р. Спиртова промисловість на українських землях в 20-30-ті роки ХХ ст. Східноєвропейський історичний вісник.  Дрогобич, 2017. Вип. 4. С. 42– 47.
  3. Бей Р. Розвиток спиртової промисловості в УРСР другої половини 4080-х років ХХ ст. Переяславський літопис : зб. наук. статей / ДВНЗ «Пер.-Хм. держ. пед. ун-т ім. Г. Сковороди». Переяслав-Хмельницький, 2017. Вип. 12. С. 164–170.
  4. Державна наукова установа «Український науково-дослідний інститут спирту та біотехнології продовольчих продуктів» (ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод»). URL : http://www.spirtprod.com.ua/ (дата звернення : 26.07.2018).
  5. Кочубеева М. Т. Экономика, организация и планирование спиртового и ликерно-водочного производства. Москва, 1977. 343 с.
  6. Новинский М. Г. Винокуренная промышленность и торговля спиртомъ въ Юго-Западномъ крае. Хозяйство. 1913. № 10. С. 331–337.
  7. Пыхов В. Г. Экономика, организация и планирование спиртового производства. 2-е изд., перераб. и доп. Москва, 1973. 259 с.
  8. Рудницкий П. В., Коваленко А. Д., Раев З. А. Справочник работника спиртовой промышленности. Киев : Техника, 1972. 381 с.
  9. Рудницкий П. В. Формы общественной организации спиртового производства. Технология переработки мелассы на спирт и другие продукты. Киев, 1978. Вып. 14. С. 3–18.
References
  1. Bei, R. (2017). Stanovlennja spyrtovoji promyslovosti na ukrajinsjkykh zemljakh [The formation of the alcohol industry in the Ukrainian lands]. Eminak [Emynak]. Kyiv ; Mykolajiv. 3(19), 2. 74–78. [in Ukrainian].
  2. Bei, R. (2017). Spyrtova promyslovistj na ukrajinsjkykh zemljakh v 20-30-ti roky KhKh st. [Alcohol industry in the Ukrainian lands in the 20-30th years of the twentieth century]. Skhidnojevropejsjkyj istorychnyj visnyk [Eastern European Historical Bulletin]. Droghobych. 4. 42–47. [in Ukrainian].
  3. Bei, R. (2017). Rozvytok spyrtovoji promyslovosti v URSR drughoji polovyny 40-80-kh rokiv KhKh st. [The development of the alcohol industry in the Ukrainian SSR in the second half of the 1940’s and 80’s]. Perejaslavsjkyj litopys [Pereiaslav Chronicle]. Pereiaslav-Khmelnytskyi, 12. 164–170. [in Ukrainian].
  4. Derzhavna naukova ustanova «Ukrayins’ky’j naukovo - doslidny’j insty’tut spy’rtu ta biotexnologiyi prodovol’chy’x produktiv» (DNU «UkrNDIspy’rtbioprod») [State Scientific Institution «Ukrainian Research Institute of Alcohol and Biotechnology of Food Products» (SSI «UkrSRIspirtbioprod»)]. http://www.spirtprod.com.ua/  (last accessed : 26.07.2018). [in Ukrainian].
  5. Kochubeeva, M. T. (1977). Ekonomika, organizatciia i planirovanie spirtovogo i likerno-vodochnogo proizvodstva [Economics, organization and planning of alcohol and liquor and vodka production]. Moskow. 343 [in Russian].
  6. Novinskii, M. G. (1913). Vinokurennaia promyshlennost i torgovlia spirtom v Iugo-Zapadnom krae [The distillery industry and alcohol trade in the Southwest Territory]. Khoziaistvo [Economy]. 10. 331–337. [in Russian].
  7. Pykhov, V. G. (1973). Ekonomika, organizatciia i planirovanie spirtovogo proizvodstva [Economics, organization and planning of alcohol production]. Moscow. 259. [in Russian].
  8. Rudnitckii, P. V., Kovalenko, A. D. and Raev, Z. A. (1972). Spravochnik rabotnika spirtovoi promyshlennosti [Reference book of an alcohol industry worker]. Kiev. 381. [in Russian].
  9. Rudnitckii, P. V. (1978). Formy obshchestvennoi organizatcii spirtovogo proizvodstva [Forms of public organization of alcohol production]. Tekhnologiia pererabotki melassy na spirt i drugie produkty [Technology of molasses processing for alcohol and other products]. Kiev. 14. 3–18. [in Russian].

Титульна сторінка Видання
© Національна наукова сільськогосподарська бібліотека НААН, 2018