Стр. 80 - buleten-2017-2.indd

Упрощенная HTML-версия

80
“АПК УКРАЇНИ”. Реферативний журнал
2017.2.348.
ХАРЧОВА І ПЕРЕРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. ПРОДУКТИ ТВАРИННИЦТВА
УДК 663/665; 637
і 64,29% відповідно та каталази і відновленого глутатіону в
еритроцитах кнурів — на 81,29% і 15,63% відповідно. Висвіт-
лено термограму та гістоструктуру сім’яника кнура. Віднов-
лення репродуктивної функції у кролів та кнурів дало право
рекомендувати розроблену програму щодо впровадження її
в практику ветеринарної андрології.
663/665 ХАРЧОВА І ПЕРЕРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ
637 ПРОДУКТИ ТВАРИННИЦТВА
Науковий референт — кандидат іст. наук ІВАНЧЕНКО Л.А.
Науковий консультант — академік НААН ЛУКАНІН О.С.
УДК 633.11:664.764.71–11:338.439
2017.2.348. ВПЛИВ ТИПУ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ НА ТЕХНІКО-
ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРУП’ЯНОГО ВИРОБНИЦТВА ТА
КУЛІНАРНУ ОЦІНКУ ГОТОВОГО ПРОДУКТУ
/ Господарен-
ко Г.М., Новіков В.В., Возіян В.В., Любич В.В., Полянецька І.О. //
Вісник Уманського національного університету садівництва. —
2017. — № 1. — С. 38–43. — Бібліогр.: 11 назв.
Пшениця, крупа, круп’яне виробництво, лущення.
З метою встановлення оптимальних режимів водотеплової
обробки та лущення зерна пшениці твердо- та м’якозернис-
тих типів вивчено вплив режимів водотеплового оброблення
та лущення на техніко-економічні та органолептичні по-
казники круп’яного виробництва. Зазначено вихід та якість
круп’яних продуктів. Встановлено, що ефективніше перероб-
ляти м’якозернисті сорти пшениці, що зменшує енерговитра-
ти. Лущення м’якого типу зерна відбувається поступово та
стабільно, незалежно від початкової його вологості. Нерівно-
мірне зменшення виходу крупи із зерен твердозерної пшениці
свідчить про різні сили взаємодії периферійних складових
зернівки. Зволожування ж твердозерного типу зерна зменшує
вихід мучки, але спостерігається збільшення у м’якозерних
типів. Доведено різницю переробки зерна твердозернистої та
м’якозернистої пшениці. Результати надано в таблицях.
УДК 633.853.494:674
2017.2.349. ВИКОРИСТАННЯ СТЕБЕЛ РІПАКУ У ВИРОБ-
НИЦТВІ ДЕРЕВИННИХ КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ,
ВИГОТОВЛЕНИХ НА ОСНОВІ МІНЕРАЛЬНОГО В’ЯЖУЧО-
ГО
/ Копанський М.М. // Вісник Харківського національного
технічного університету сільського господарства ім. П. Ва-
силенка: зб. наук. пр. — Х., 2017. — Вип. 184: Деревооброб-
лювальні технології та системотехніка лісового комплексу.
Транспортні технології. — С. 28–33. — Бібліогр.: 32 назви.
Шифр 549117.
Ріпак, відходи ріпакової сировини, деревина, деревинні
частинки, арболіт.
Для виготовлення теплоізоляційних деревинних компо-
зиційних матеріалів на основі мінерального в’яжучого та з
метою розширення сировинної бази у виготовленні дере-
винних композиційних матеріалів досліджено використання
відходів ріпакової сировини. Вивчено властивості ріпаку та
визначено розміри і фракційний склад подрібнених ріпакових
частинок. У ході експерименту простежено вплив складу ар-
болітової суміші, вмісту ріпакової сировини, кількості цементу
на фізико-механічні властивості деревинних композиційних
матеріалів. З’ясовано, що використання відходів сільського
господарства, зокрема подрібнених стебел ріпаку, у виго-
товленні деревинних композиційних матеріалів є вигідним,
адже щороку відбувається поновлення матеріалу (рослина
однорічна), прийнятна ринкова ціна, економічно дешева
сировина, обробка коштує дешевше, зокрема подрібнення і
сушіння, ніж відходи пилорамного виробництва — стружка,
тирса. Запропоновано способи виготовлення композиційних
матеріалів із залученням відходів сільського господарства —
стебел ріпаку у кількості до 35% ріпакових частинок. За
результатами експерименту встановлено, що виготовлені
композиційні матеріали відповідають вимогам ДЧТУ ЕN312-
2-2003.
УДК 634.11:635.641
2017.2.350. ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ЯБЛУК СОРТУ ХОНЕЙКРІПС
ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЖИМУ ОХОЛОДЖЕННЯ І ПІСЛЯЗБИ-
РАЛЬНОЇ ОБРОБКИ ІНГІБІТОРОМ ЕТИЛЕНУ
/ Мельник О.В.,
Дрозд О.О. // Вісник Уманського національного університету
садівництва. — 2017. — № 1. — С. 44–47. — Бібліогр.: 9
назв.
Яблука, сорт Хонейкріпс, зберігання, обробка 1-метил-
циклопропеном (1-МЦП), товарна якість.
Проведено дослідження втрат та зміни товарної якості
під час зберігання яблук сорту Хонейкріпс різного строку
збирання. Вдосконалено технологію зберігання яблук різних
строків збирання за спеціальним режимом охолодження і
післязбиральної обробки 1-метилциклопропеном (1-МЦП).
Оцінено вихід стандартної продукції, рівень і характер втрат.
Простежено вплив режимів охолодження та післязбиральної
обробки препаратами 1-метилциклопропен (1-МЦП). Встанов-
лено, що 1-МЦП стримує плодову гниль. З’ясовано, що даний
препарат не обмежує псування, під назвою “мокрого опіку”,
що, в свою чергу, впливає на природні витрати. Зроблено вис-
новок, що економічно доцільне зберігання яблук цього сорту
з втратами не більше 10% продукції забезпечує заготівлю
плодів у період масового збирання з тижневою експозицією
при 10°С. Запропоновано схему повільного охолодження на
1°С за добу та зберігання при температурі 2–1°С.
УДК 637.13:582.866
2017.2.351. ОЦІНКА ЯКОСТІ КРЕМІВ ЗІ СМЕТАНИ З ПО-
РОШКОМ З ОБЛІПИХИ
/ Нєміріч О.В., Петруша О.О., Гав-
риш А.В., Трофимчук Л.В. // Науковий вісник Львівського на-
ціонального університету ветеринарної медицини та біотех-
нологій ім. С.З. Ґжицького. — Л., 2016. — Т. 18, № 2 (68). —
С. 63–67. — (Сер. Харчові технології). — Бібліогр.: 2 назви.
Шифр 548379.
Обліпиха, плодові порошки.
Для закладів типу бістро розроблено технології приготу-
вання збивних страв з підвищеною харчовою цінністю, зокре-
ма кремів з використанням плодових порошків. Використано
порошок обліпихи конвективного сушіння з масовою часткою
10%. Проведено оцінку якості крему зі сметани з порошком з
обліпихи. Встановлено, що збивальність страви зменшуєть-
ся. Міцність і стабільність піни збільшується. Запропоновано
функціональну схему виробництва. Визначено дозування по-
рошку, що становить 3,5 і 7% до маси композиції. Показано,
що технологічний процес не потребує додаткового часу чи
спеціального обладнання. Дана технологія може бути запро-
понована в умовах закладів ресторанного господарювання.
УДК 637.138:635.621/.627
2017.2.352. ЗАСТОСУВАННЯ КРІОПОРОШКУ “ГАРБУЗ”
В ТЕХНОЛОГІЇ СИРКОВИХ МАС РІЗНОЇ ЖИРНОСТІ
/ Га-
чак Ю.Р., Ваврисевич Я.С. // Науковий вісник Львівського на-
ціонального університету ветеринарної медицини та біотех-
нологій ім. С.З. Ґжицького. — Л., 2016. — Т. 18, № 2 (68). —
С. 41–45. — (Сер. Харчові технології). — Бібліогр.: 2 назви.
Шифр 548379.
Сиркові маси, кріопорошок, органолептика, лікувально-
профілактичні продукти, гарбуз.
В умовах наукової лабораторії ЛНУВМБТ імені С. З. Ґжиць-
кого, ТзОВ “Прометей” (Львівський молококомбінат) прове-
дено розробку нових технологій солоних і солодких сиркових
мас із кріопорошком “Гарбуз”. За основу брали сир нежирний
і 5%-ї жирності. Вивчено співвідношення при додаванні кріо-
порошку до молочних основ. Розроблено молочно-білкові
композиції сиркових паст, напоїв, забагачинех фітодобавка-