Стр. 68 - buleten-2017-2.indd

Упрощенная HTML-версия

68
“АПК УКРАЇНИ”. Реферативний журнал
2017.2.290.
яблучних вичавок як кормової добавки, однак, збільшення
доз їх додавання збільшує рівень клітковини, що вимагає
застосування целюлозолітичної дії ферментних препаратів.
Встановлено позитивний результат застосування добавок,
зокрема, їх здатності трансформуватися в каротини, на якість
інкубаційних яєць, що виявилося у збільшенні каротиноїдів
у жовтках. Показано, що додавання 10% сухих яблучних
вичавок, додатково збагачених ферментним препаратом,
підвищує несучість, покращує виводимість і життєздатність
гусенят.
УДК 636.5
2017.2.290. КАЧИНЕ ВИРОБНИЦТВО
/ Мельник О. // Наше
птахівництво. — 2017. — № 3. — С. 16–17.
Водоплавна птиця, качки, виробництво м’яса, ринок
продукції.
Стаття присвячена питанню необхідності нарощування
виробництва продукції водоплаваючої птиці, зокрема, качок.
Підкреслено, що впродовж останніх десяти років виробни-
цтво м’яса качок у світі зросло на 43,4%, у т.ч. майже 90%
усього виробництва припадає на м’ясо звичайних (крижне-
вих) качок. Качок розводять головним чином для одержання
м’яса, а з другої половини ХХ ст. мускусних качок і мулардів
стали широко використовувати заради великої жирної пе-
чінки. В цілому 84,4% виробництва м’яса качок припадає
на країни Азії, з них 63,1% — на Китай. Після Азії другим
виробником м’яса качок стала Європа — 11,1%, найбільше
качиного м’яса виробляє Франція — 51,2% від загального в
регіоні. В Україні спостерігається тенденція до зменшення
обсягів його виробництва, наприклад, проти 2000 р. воно
зменшилося в 2,1 раза. Підприємства з виробництва качок
переважно зорієнтовані на забезпечення потреб населення
в добовому молодняку. Однією з причин зменшення його
виробництва стала вища (20–30%) реалізаційна ціна, аніж
м’яса бройлерів.
УДК 636.5
2017.2.291. ІНДИЧІ ЯЙЦЯ: ПРОБЛЕМА ПАТОЛОГІЇ
/ Проку-
діна Н. // Наше птахівництво. — 2017. — № 3. — С. 24–29.
Індики, індичі яйця, патологія, ембріони, годівля, умови
утримання, технології вирощування.
Стаття присвячена проблемі патології яєць індиків, оскіль-
ки відхилення від нормальної структури шкаралупи та форми
яєць часто негативно впливає на якість інкубаційних яєць і
спричиняє підвищену смертність ембріонів у різні терміни
інкубації. Причини патології — неякісна підготовка несучок
до сезону, незбалансованість кормів і неналежні технологічні
та ветеринарно-санітарні умови утримання. В індиків вихід
інкубаційних яєць становить 85–90%. Інкубації не підлягають
яйця безшкаралупні, тонкошкаралупні, неправильної форми,
двожовткові, зі зміщеною або рухливою повітряною камерою.
Великі за розміром яйця (понад 100 г) мають нижчу заплідне-
ність, але індичата більші за масою та життєздатніші. Дрібні
яйця (маса <75 г) одержують від молодих несучок, у зрілої —
це ознака порушення обміну речовин або роботи яйцепро-
воду, наприклад, його звуження як наслідок інфекційного
захворювання. Яйця неправильної форми: видовжені, круглі,
грушоподібні, веретеноподібні, — зазвичай є наслідком пору-
шення передачі спадкових ознак, звуження яйцепроводу або
завеликої його перистальтики, внаслідок чого виведення із
них молодняку супроводжується значним відсотком леталь-
ності. Яйця з рухливою або зміщеною повітряною камерою є
наслідком захворювання яєчника та яйцепроводу, виведення
молодняку проблемне, оскільки запасу повітря для про-
кльовування йому не вистачатиме. “Мармурова” шкаралупа
яйця є наслідком неправильного розподілу мінеральних й
органічних речовин через їх брак в організмі птиці. Зародок
таких яєць гине в другій половині інкубації. Тонка (склоподіб-
на) шкаралупа є наслідком порушення роботи яйцепроводу.
Отже, відхилення від нормальної структури шкаралупи та
форми яєць у багатьох випадках негативно впливають на їх
інкубаційну якість.
УДК 636.5
2017.2.292. ПРИБУТОК НЕ ВСОХНЕ ВІД СПЕКИ
/ Вер-
бицький С. // Наше птахівництво. — 2017. — № 3. — С. 34–
39.
Птиця, літній сезон, критичні температури, стреси
птиці, мікроклімат, вентиляція, види вентиляції, охоло-
дження повітря.
Загальновідомо, що бройлери сучасних промислових кро-
сів мають пришвидшений ріст, щільне оперення, яке пере-
шкоджає відведенню тепла з поверхні тіла. Відтак, правильно
спроектована та змонтована система забезпечення мікро-
клімату в пташнику для вирощування курчат-бройлерів дає
змогу скоротити витрати на вентиляцію, поліпшити якість
повітря та підстилки, мінімізувати стреси птиці, підвищити її
імунний стан. Проведені дослідження залежності приростів
курчат-бройлерів від дотримання оптимальної температури
показали, що за підвищення температури повітря лише на
2 години щодобові втрати для 38-добової птиці становлять
0,16 кг, а на 4 год — 0,32 кг. Застосовуються природна,
припливна, тунельна та перехідна вентиляції для створен-
ня відповідного мікроклімату. Водночас за потреби можна
використовувати як дискову систему розпилювального охо-
лодження, так і форсункову (залежно від установленого
обладнання). Отже, встановлення відповідних систем зі
створення мікроклімату забезпечить оптимальне утримання
курчат-бройлерів.
УДК 636.5
2017.2.293. СОБІВАРТІСТЬ ЯЙЦЯ ЗА РІЗНОГО УТРИМАН-
НЯ
/ Мельник О. // Наше птахівництво. — 2017. — № 3. —
С. 40–44.
Яйце, собівартість яйця, умови утримання несучок, види
утримання несучок.
Питання собівартості яєць за різних умов і способів утри-
мання птиці вбачається одним з важливих показників рен-
табельності птахівничих господарств. Найбільш поширене
утримання несучок при виробництві харчових курячих яєць —
у кліткових батареях традиційного типу, які заборонено ви-
користовувати у країнах Європи. В Україні близько 98% по-
голів’я яєчних курей утримують у кліткових батареях цього
традиційного типу зі щільністю посадки 400–550 см
2
на голо-
ву. У країнах ЄС дозволено застосовувати кліткові батареї
колоніального типу, які містять у клітках сідала, гнізда з
м’якою підстилкою, місткості з м’якою підстилкою тощо. На
кожну курку припадає 600 см
2
площі підлоги, крім того, пло-
ща під гніздо та зони з підстилкою має становити не менше
150 см
2
. У цих клітках розміщують до 100 курей-несучок.
Застосовується утримання несучок на підлозі, яка склада-
ється з 2–4 ярусів, на яких розміщені годівниці, напувалки,
гнізда, обладнання для збору яєць, прибирання посліду.
Дослідження показали, що собівартість яєць у кліткових
батареях традиційного типу найнижча, в обладнаних клітках
колоніального типу вона вища на 12% від традиційної та на
багатоярусній підлозі вища на 17% від традиційної. Основна
причина збільшення собівартості — зменшення щільності
посадки в пташнику.
УДК 636.5
2017.2.294. ОЦІНЮВАННЯ ЗАСВОЮВАНОСТІ ФОСФО-
РУ
/ Шастак Є. // Наше птахівництво. — 2017. — № 3. —
С. 47–48.
Фосфор, кормові фосфати, ретенція, прецекальна пере-
травність, оцінювання засвоєння.
Метод прецекальної перетравності вважається пріори-
тетним для кількісного визначення доступного фосфору в
кормі птиці, оскільки він є украй важливим елементом для
структури кісток. У рослинних компонентах корму птиці по-
над 2/3 цього елемента представлено у вигляді фітату, у
цьому випадку він засвоюється тільки частково. Тому для
задоволення потреби птиці у фосфорі вводять до складу
раціону неорганічні фосфати, корми тваринного походжен-
ня (рибне та м’ясо-кісткове борошно). З огляду на сказане
було розроблено кілька систем оцінювання засвоюваності
цього елемента, відтак, формулювання та критерії визна-
чення доступного фосфору відрізнялися в різних системах.
За німецько-американською системою у кормах розрізняють
фітатний і нефітатний фосфор, повністю ігноруючи доступ-
ність фітатного фосфору. Внаслідок цього до раціону годівлі
птиці завжди вводять надлишкову кількість неорганічного
фосфору. Французька система для визначення доступного
фосфору в різних кормових компонентах застосовує відносну
ТВАРИННИЦТВО. Птахівництво
УДК 636.52/.59