Стр. 69 - rj_2016_04

Упрощенная HTML-версия

69
№ 4 (70), 2016
2016.4.307.
ТВАРИННИЦТВО. Бджільництво. Шовківництво
УДК 638.1/.2
ні. Для профілактики нозематозу необхідно забезпечувати
бджіл на зиму якісним білковим і вуглеводним кормом. Якщо
восени виявлено падевий мед, його необхідно відкачувати.
Приміщення для зимівлі бджіл має бути сухим, побіленим
вапном, добре вентильованим і продезінфікованим. Ліку-
вати прояви нозематозу можна, використовуючи настойку
з часнику, звіробою, гострого червоного перцю, полину або
розчин оцтової кислоти.
УДК 638.1
2016.4.304. ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ ПРОТИ НОЗЕМА-
ТОЗУ
/ Приймак Г.М. // Пасіка. — 2017. — № 1. — С. 13.
Бджоли, нозематоз, хвороби бджіл, профілактичні заходи
проти нозематозу.
Наведено основні профілактичні та лікувальні заходи
проти нозематозу. Насамперед, запобігають потраплянню в
зимові кормові запаси падевого меду, своєчасно нарощують
достатню кількість молодих бджіл, що йтимуть у зиму. Після
весняного обльоту, який слід організувати якомога раніше,
бджіл пересаджують у продезінфіковані вулики. Своєчасно
поновлюють гнізда, щороку вибраковуючи не менше 40–50%
стільників. Маток утримують не старше 2-річного віку, забез-
печують вентиляцію у зимівнику та гнізді бджіл. Температуру
в зимівнику підтримують на рівні 2°С, а відносну вологість
повітря — 75–85°С. Дезінфікують вулики та інвентар, слабкі
сім’ї для взаємного обігрівання поміщають в один вулик
через глуху перегородку, вулики встановлюють на високих
підставках у місцях, які добре освітлюються сонцем і за-
хищені від вітрів. При одержанні маток поштою бджіл, що
їх супроводжували, знищують. Для пригнічення розвитку
нозематозу і кліща вароа деструктор бджолам восени та
навесні згодовують із цукровим сиропом препарат КАС-81
(наведено рецепт приготування препарату). Свіжоприготов-
лений препарат згодовують бджолам і навесні. Виявлено
його стимулювальну дію на розвиток бджолосімей, при цьому
загальна кількість корму, що містить препарат КАС-81, не
повинна перевищувати 30% зимових його запасів у гнізді.
Визначено, що ефективним також проти нозематозу є згодо-
вування бджолиним сім’ям 50%-го цукрового сиропу, приго-
товленого на відварі трав: звіробою — 10 г, м’яти перцевої —
15 г, ромашки лікарської — 5 г, деревію звичайного — 5 г на
1 л води. Кип’ятять 3–5 хв, знімають з вогню, додають 5 г
квіток календули, ємність утеплюють і настоюють 30 хвилин.
Згодовують бджолам разом із цукровим сиропом. Встанов-
лено, що добрі результати приносить використання свіжого
соку алое, кропиви, часнику — 10 мл на 1 л цукрового сиропу
(1:1). З метою профілактики нозематозу застосовують також
посрібнену воду та спиртову настоянку полину.
УДК 638.1
2016.4.305. МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ ПЕРГИ
/ Бровар-
ський В.Д., Адамчук Л.О. // Пасіка. — 2017. — № 1. — С. 18–
20.
Бджоли, перга, макро- та мікроелементи у перзі, білковий
корм для бджіл.
Визначали вміст макро- та мікроелементів у перзі, одер-
жаній в зоні Лісостепу України. Дослідження проводили у
2 етапи. На першому — відібрали зразки перги від бджоли-
них сімей та аналізували наукову інформацію щодо вмісту
мінеральних речовин у продуктах харчування; на другому —
досліджували наявність та кількісний вміст макро- і мікроеле-
ментів перги. Стільники з пергою відібрали з гнізд здорових,
сильних бджолиних сімей української породи у червні 2015
року. Із комірок стільників, застосовуючи загальноприйняту
методику, вилучали гранули перги. Середню пробу перги
одержували методом квадратів. Біохімічний аналіз перги
здійснили на базі Екологічної лабораторії у м. Спішська
Нова Весь (Словаччина). За цього користувалися методи-
ками атомно-абсорбційної спектрометрії (AAS): на ртутному
аналізаторі (AAS-AMА), стандартна (AAS-ETA), полуменева
(AAS-F), з утворенням гідридів (AAS-HG), з індукційно-зв’яз-
ною плазмою (AES-ICP). В процесі спектрометричного до-
слідження перги було виявлено 16 мінеральних елементів.
Поміж макроелементів у досліджуваній перзі було виявлено
5 мінералів з них: натрій — 55 мг/кг, магній — 907, кальцій —
1504. З’ясовано, що із макроелементів у зразках перги най-
більше було фосфору і калію — 4475 і 4550 мг/кг відповідно.
Серед мікроелементів у перзі виявили 9 мінеральних речо-
вин. Встановлено, що серед мікроелементів перги знаходять-
ся і есенціальні (життєво необхідні) елементи — кадмій —
0,056 мг/кг; свинець — 0,11; хром — 0,14; селен — 0,21;
нікель — 0,77; мідь — 5,9; алюміній — 13 мг/кг; миш’як і
кобальт поза межею виявлення. Найбільше серед мінералів
було міді та алюмінію — 5,9 і 13 мг/кг відповідно. Встанов-
лено, що перга містить два ультрамікроелементи — ртуть
(0,002 мг/кг) та сліди скандію. Отже, оскільки перга має в
своєму складі велику кількість мінеральних речовин, доціль-
но використовувати її в дієтичному харчуванні.
УДК 638.1[24:638.14.014.06]:636.087.7
2016.4.306. МЕДОПРОДУКТИВНІСТЬ БДЖОЛИНИХ СІ-
МЕЙ ЗАЛЕЖНО ВІД ЯКОСТІ МАТОК, ВИВЕДЕНИХ З ВИ-
КОРИСТАННЯМ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ ПІДКОРМОК
/
Ведмідь І.В., Шеремета В.І., Каплуненко В.Г. // Розведення і
генетика тварин: міжвід. темат. наук. зб. — К., 2016. — Вип.
51. — С. 296–302. — Бібліогр.: 7 назв. Шифр 06 548263.
Бджолині сім’ї, бджолині матки, препарат Апістимулін
БМ, препарат Наностимулін, цукровий сироп, сім’ї-вихова-
тельки, товарний мед, бджолині відводки.
Досліджували вплив більш якісних бджолиних маток, ви-
ведених новим біотехнологічним способом, на медопродук-
тивність бджолиних сімей. Проведено дослід, в якому сфор-
мували контрольну та дві дослідні групи по двадцять п’ять
відводків бджіл. Дослід проводили впродовж сезону 2015 р.
на пасіці навчально-виробничої лабораторії “Технологія ви-
робництва продукції бджільництва та інших галузей тварин-
ництва” при ВП НУБіП України “Немішаївський агротехнічний
коледж”. Для формування груп відбирали бджолині відводки
пар-аналогів за силою, кількістю запечатаного розплоду, меду
та перги. У піддослідні групи підсаджували найкращих за роз-
витком маток-сестер, отриманих з весняного виводу 2015 року
(тобто, вони були аналогами за генотипом) і пари-аналоги за
масою та довжиною тіла. У І та II дослідні групи підсаджували
бджолині матки, отримані від сімей-виховательок, яких під-
годовували біологічно активними підкормками Апістимулін
БМ та Наностимулін відповідно. У відводки контрольної групи
підсаджували бджолині матки, отримані від сімей-виховате-
льок, яким згодовували лише цукровий сироп. Установлено,
що бджолині сім’ї, сформовані з використанням бджолиних
маток, отриманих від сімей-виховательок, яким згодовували
біологічно активні підкормки Наностимулін та Апістимулін БМ,
мали більшу на 17% та 52% відповідно медопродуктивність
за несприятливих погодних умов для медозбору. При цьому
бджолині матки, виведені з використанням підкормки Апісти-
мулін БМ, найбільш однотипні, їх сім’ї мають вищу медопро-
дуктивність, ніж виведені з використанням Наностимуліну та
загальноприйнятим способом.
УДК 638.162
2016.4.307. КРИТЕРІЇ ЯКОСТІ МЕДУ НАТУРАЛЬНОГО
ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕОГРАФІЧНОГО ТА БОТАНІЧНОГО ПОХО-
ДЖЕННЯ: монографія
// Ткачук С.А. — К.: КП “КОМПРИНТ”,
2016. — 119 с. — Бібліогр.: 78 назв. Шифр 548209.
Мед, якісні показники меду, пролін, медоноси.
Монографія присвячена дослідженню показників якості
меду натурального різного ботанічного походження з різних
регіонів України. Згідно з погодними картами Українського
гідрометеорологічного центру до сходу України віднесли
Донецьку, Луганську, Харківську області, до заходу — Во-
линську, Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську, Рів-
ненську, Хмельницьку, Чернівецьку, до півдня — Запорізьку,
Кіровоградську, Миколаївську, Одеську, Херсонську та Крим,
до півночі — Житомирську, Київську, Сумську, Чернігівську,
до центру — Вінницьку, Дніпропетровську, Полтавську, Чер-
каську області. За результатами наукових досліджень, згідно
з проведеним аналізом показників якості медів, одержаних
у різних регіонах України, удосконалено метод визначення
вмісту проліну в меді натуральному та розроблено метод
визначення його електропровідності, і доповнено базу да-
них органолептичних та фізико-хімічних показників якості,
такими як: діастазне число, вміст гідроксиметилфурфуролу
(ГМФ), масова частка води, масова частка відновлювальних
сахарів та іншими показниками для медів різного ботанічного
походження.