Стр. 66 - rj_2016_04

Упрощенная HTML-версия

66
“АПК УКРАЇНИ”. Реферативний журнал
2016.4.290.
Перепели, амінокислоти, аргінін, комбікорм, показники
забою, вихід їстівних частин, м’ясність тушки.
Досліджено вплив різних рівнів аргініну у комбікормах на
показники забою молодняку перепелів м’ясного напряму
продуктивності. З перепелят добового віку за принципом ана-
логів було сформовано 5 груп по 100 голів у кожній. Хімічний
склад комбікорму, що використовувався у досліді, наведено
у табл. Рівень аргініну (на 100 г комбікорму — 1,57; 1,39;
1,48; 1,66; 1,75%) у ньому регулювали шляхом введення
синтетичного аналога цієї амінокислоти. Дослід тривав 35
діб. Для визначення анатомо-морфологічного складу тіла з
кожної групи забивали по 4 голови, з наступним розтином і
зважуванням окремих частин та органів. Встановлено, що
згодовування перепелам віком 1–35 діб комбікорму із вміс-
том аргініну 1,66% сприяє збільшенню передзабійної маси
на 3%, маси непатраної тушки — на 4,4, напівпатраної — на
2,6 та патраної тушки — на 2,9%.
636.92/.93 Домашні кролі. Хутрові звірі
Науковий референт — кандидат хім. наук ТОВМАЧЕНКО В.М.
УДК 636.92/.93
2016.4.290. АНТИОКСИДАНТНАЯ И ПИЩЕВАРИТЕЛЬ-
НАЯ СИСТЕМЫ У ЛИСИЦ РАЗНЫХ ЦВЕТОВЫХ ФОРМ
/
Баншникова И.В., Ильина Т.Н., Илюха В.А., Антонова Е.П.,
Морозова А.В. // Кролиководство и звероводство. — 2016. —
№ 3. — С. 27–30. — Библиогр.: 9 назв.
Лисиця, порода і породний тип, окрас волосяного по-
криву, антиоксидантна система, ферменти травлення,
вітаміни А і Е.
Підтримання стабільності кліткових структур організму,
необхідне для збереження гомеостазу, багато в чому визна-
чається антиоксидантною системою (АОС). Метою роботи
було дослідження стану АОС і системи травлення у лисиць
різних кольорових груп. Робота проведена на 7-місячних
лисицях наступних породних типів: червона, платинова,
сніжна, а також лисицях породи перлинна — по 6 звірів у
кожній кольоровій групі (порода/тип). Виявлено відмінності
як в активності антиоксидантних ферментів (АОФ), так і рівні
неферментованих антиоксидантів. Найбільш низькі питомі
активності ферментів супероксиддисмутази (СОД) і каталази
в печінці і нирках, а також інші відмінності відмічені у пер-
линних і снігових лисиць. Установлено, що у лисиць із різ-
ним забарвленням волосяного покриву існують особливості
функціонування АОС і системи травлення, які більшою мірою
проявляються у звірів перлинного і снігового породних типів.
Для них характерні найнижчі питомі значення активності фер-
ментативних ланок АОС у печінці і нирках, що у перлинних
лисиць компенсується високим рівнем неферментативних
антиоксидантів. Слід ураховувати генетично детерміновану
здатність системи травлення до утилізації певних кормів, не-
зважаючи на те, що активність ферментів травлення визна-
чається складом останніх. Відмінності в антиоксидантному
потенціалі і системі травлення лисиць різних кольорових груп
необхідно враховувати в практиці звірівництва.
УДК 636.92/.93
2016.4.291. ЕФЕКТИВНА ГОДІВЛЯ ТА СПРИЯТЛИВИЙ
МІКРОКЛІМАТ — ОСНОВА УСПІШНОГО КРОЛІВНИЦТВА
/
Братішко В., Гайденко О. // Агробізнес сьогодні. — 2016. —
№ 9. — С. 70–71.
Кролівництво, технологія утримання кролів, годівля кро-
лів, м’ясо кролів, комбікорми повнораціонні гранульовані.
Кролівництво розвивається у більшості країн світу, що по-
яснюється значним дефіцитом тваринного білка в раціонах
людей і бажанням урізноманітнити і поліпшити харчування
населення. Наведено дані про виробництво м’яса кролів у
країнах світу. На сьогодні існує три технології утримання
кролів: зовнішньо-кліткова; шедова і в закритих приміщен-
нях (промислова). Надано опис цих технологій, наведено їх
характеристики і недоліки. Найбільш прогресивною є техно-
логія утримання кролів у закритих приміщеннях, особливо
при виробництві продукції кролівництва м’ясного напряму.
В результаті аналізу перспективних технологій виробництва
м’яса кролів та проведених виробничих випробувань було
визначено, що кращі конкурентні переваги має технологія
вирощування кролів у кліткових батареях з годівлею повно-
раціонними гранульованими комбікормами, напуванням із
ніпельних напувалок та прибиранням гною за допомогою
самопливних гідравлічних систем із розділенням гною на
фракції.
УДК 636.92/.93
2016.4.292. КРОЛИКИ — ЦЕ НЕ ТІЛЬКИ ЦІННЕ ХУТРО…
/
Крюков Д. // Пропозиція. — 2016. — № 10. — С. 126–128.
Кролі, кролівництво, маточне поголів’я, кролеферми,
штучне осіменіння, сукрільні кролиці, окрол тварин.
Український ринок кролячого м’яса (13,5 тис. т/рік) зай-
має досить скромне місце у загальносвітовому обсязі —
2 млн т/рік. Основними причинами цього є відсутність дер-
жавних кролеферм, брак ретельного контролю якості пле-
мінного фонду. Низька купівельна спроможність населення
є також однією з причин занепаду галузі. Можливий вихід із
становища — у зростанні інтересу споживача до дієтичного
м’яса, що стимулюватиме зацікавленість виробника. Слід
впроваджувати у практику інтенсивний метод виробництва
кролятини на промисловій основі, тобто створювати великі
кролеферми. Це дасть змогу не лише зменшити показники
витрат кормів на кілограм приросту живої маси від 10–15
до 3,9–4,3 к.од., а й одержувати не менше шести окролів
упродовж року. Зрештою, можна мати 75 кг дієтичного м’яса
на одну кролематку/рік. Розглянуто складові інтенсивного
методу виробництва, серед яких: створення однорідних груп
самок усередині однієї породи, циклічність відтворення, роз-
дільне утримання поголів’я при наявності надійної кормової
бази, дотримання ветеринарно-санітарних норм та вимог,
використання раціональних методів розведення кролів та
забезпечення надійного їхнього догляду. Відзначено пере-
ваги штучного осіменіння перед природним паруванням, але
останнє поширене більшою мірою. Розглянуто також інші
фізіологічні особливості кролів.
УДК 636.92/.93
2016.4.293. ПОТРЕБНОСТЬ КРОЛИКОВ В ВОДЕ
/ Ка-
лугин Ю.А., Фёдорова О.И. // Кролиководство и зверовод-
ство. — 2016. — № 3. — С. 6–8. — Библиогр.: 8 назв.
Кролики, потреба кролів у воді, суха речовина (кролі),
фізіологічний стан кролів.
Кролики порівняно з іншими с.-г. тваринами вживають
менше води. Потреба у воді виникає у кроликів, що ростуть,
з початком вживання твердого корму і збільшується з віком
і продуктивністю, хоча в розрахунку на одиницю живої маси
потреба у воді зменшується. Потреба у воді залежить від
їх фізіологічного стану, продуктивності, температури навко-
лишнього середовища. Кролиці масою 4 кг у стані спокою і
кролиці в останні дні сукрільності випивають близько 230–
250 г води, а в розрахунку на 1 кг живої маси — 61 г. У лак-
туючих кролиць цей показник приблизно у 2 рази більший.
У розрахунку на 1 кг сухої речовини з’їденого корму кролиці у
спокою і лактуючі випивають близько 1,9 кг води, а сукрільні
у останні дні вагітності — 3,4 кг. Розглянуто питання потреби
кроликів у воді залежно від їх фізіологічного стану, маси та
інших чинників. Нестача води призводить до зниження про-
дуктивності, погіршення споживання корму і гіршого його
використання, зниження плодючості і молочності.
УДК 636.92:014.5
2016.4.294. КРОЛІВНИЦТВО
[Текст]: бібліогр. покажчик /
упоряд.: Шевчук О.А., Кулакевич Л.В.; за ред. Дудкевич Н.Г.;
відп. за вип. Кондратова М.В. — Вінниця: ВНАУ, 2015. — 40 с.
Кролівництво, кролі, родина заячих, чистопорідне розве-
дення, міжпорідне схрещування, м’ясо кролів, хутро кролів.
ТВАРИННИЦТВО. Домашні кролі. Хутрові звірі
УДК 636.92/.93