Стр. 50 - rj_2016_03

Упрощенная HTML-версия

50
“АПК УКРАЇНИ”. Реферативний журнал
2016.3.214.
(пер. зі словац. Косинець Н.). — Ужгород, 2015. — 132 с. —
Бібліогр.: 18 назв. Шифр 547181.
Виноградарство Закарпаття, сорти винограду, вирощу-
вання винограду, виноробство, шпалери для виноградників,
хімічний склад сусла, винні підвали, дегустація вин.
Представлено ботанічну характеристику і систематику
сортів винограду (американські, східноазіатські, європейсько-
азіатські та західноєвропейські). Висвітлено сучасний стан
виноградарства Закарпатської області. Показано сортовий
потенціал столового (24 районованих і 16, що на випробу-
ванні) і технічного (11 та 4, що не пройшли випробування)
винограду, а також класифікацію токайських вин. Наведено
важливі фактори щодо закладання успішного й ефективно-
го виноградника, що використовується як мінімум 25 років
(вибір земельної ділянки і відповідних сортів, формування
міжрядь, а також проектна документація і технічний план,
адміністративний дозвіл виробництва в рамках області та
підприємства). Розглянуто заходи щодо захисту ґрунтів від
ерозії, покращання ґрунту, удобрення. Показано плантаж та
вирівнювання ділянки, будівництво доріг, опор тощо. Велика
увага приділяється догляду за виноградником у перші роки
розвитку, способам формування виноградної лози, збору
врожаю та іншим факторам, що впливають на якість вино-
градного сусла. Висвітлено особливості догляду за вином,
його зберігання та дегустації.
УДК 634:631.541.3
2016.3.214. ОКУЛІРУЄМО САДЖАНЦІ
/ Шевчук Н. // Са-
дівництво по-українськи. — 2016. — № 3. — С. 66–70.
Окулірування саджанців, розсадники, брунька, заготівля і
зберігання живців, інструменти для окуліровки.
Висвітлено особливості базової технології в розсадництві,
яка передбачає щеплення підщепи брунькою (вічком) із
фрагментом прилеглих до неї тканин (щитком) кори, камбію
і деревини та характеризується високою приживлюваністю
заокулірованих бруньок. Розглянуто способи окулірування
(Ок): вприклад, у Т-подібний розріз та трубкою. Останній —
трубкою (дудкою, кільцем) і напівтрубкою — застосовують
для культур з відносно товстими пагонами і товстою корою
на живцях і підщепах (грецький горіх, інжир). Окулірування
можна проводити від ранньої весни і до початку осені (за
1,5–2 місяці до холодів). Літнє Ок триває із середини липня
до кінця серпня і забезпечує найвищий відсоток приживлю-
ваності вічок, його не слід проводити у спекотну, вітряну та
дощову погоду. Навесні Ок здійснюють на початку вегетації
(кінець березня — квітень), воно доцільне для виготовлення
саджанців швидкорослих кісточкових культур (персик, слива,
алича, абрикос). Описано організацію робіт, техніку окулі-
рування, вимоги до застосованих інструментів і матеріалів,
підготовки підщеп, а також особливості заготівлі і зберігання
живців для літнього і ранньовесняного окулірування.
635.1/.8 Овочівництво. Городництво
Науковий референт — РОМАНЧУК Л.О.
Науковий консультант — академік НААН ХАРЕБА В.В.
УДК 635.1/.8(477)
2016.3.215. ОВОЧІВНИЦТВО І БАШТАННИЦТВО
[Текст]:
міжвід. темат. наук. зб. / НААН, Ін-т овочівництва і баштанниц-
тва; редкол.: Корнієнко С.І. (голов. ред.) [та ін.]. — Х., 2015. —
Вип. 61. — 360 с. Шифр 06 547131.
Овочівництво, баштанництво, сорти овочів, інновації в
овочівництві, селекція овочевих і баштанних культур.
Висвітлено основні положення галузевої комплексної прог-
рами “Овочі України — 2020” та проведено аналіз динаміки
посівних площ, валових зборів, рівня врожайності овочів
відкритого і захищеного ґрунту та баштанних продовольчих
культур. Вивчено питання формування асортиментної по-
літики овочевого ринку, визначено частку овочевої групи
в структурі продовольчого кошика. Визначено причини, що
стримують ефективний розвиток овочепродуктового підкомп-
лексу. Викладено загальну стратегію й пріоритетні напрям-
ки інноваційного розвитку галузі на перспективу, зокрема
селекційних розробок. Наведено узагальнюючі результати
дослідження екологічного стану розвитку картоплярства в
Україні, його проблеми та сформульовано конкретні пропо-
зиції щодо виходу з ситуації, що склалася на внутрішньому
ринку картоплі. Розглянуто питання щодо наукового забез-
печення підвищення рівня конкурентоспроможності іннова-
ційних розробок. Зазначено, що найголовнішу роль у процесі
посилення конкуренції на українському ринку овочевої про-
дукції відіграють її якість і конкурентоспроможність, без яких
практично неможливо досягти ринкового успіху. Наведено
характеристики низки перспективних традиційних овочевих
і баштанних культур, зокрема помідора, огірка, кабачка, бу-
ряка столового, а також малопоширених рослин. Здійснено
аналіз комплексної системи заходів з організації управління
виробничо-збутовою діяльністю, а саме: аналіз результатів
маркетингових досліджень ринку овочевої продукції, фірм-
конкурентів, розповсюдження сортів та реалізація насіння.
УДК 635.1/.8:631.15(477)
2016.3.216. КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ГАЛУЗЕВОЇ
КОМПЛЕКСНОЇ ПРОГРАМИ “ОВОЧІ УКРАЇНИ — 2020”
/
Корнієнко С.І., Рудь В.П. // Овочівництво і баштанництво:
історичні аспекти, сучасний стан, проблеми і перспективи
розвитку: матеріали ІІ Міжнар. наук.-практ. конф., с. Крути
Чернігівської обл., 2016 р. — Крути, 2016. — Т. 1. — С. 10–13.
Шифр 547132.
Овочівництво, програма галузева комплексна з овочівниц-
тва, інвестиції в овочівництво.
Розроблено концептуальні положення галузевої комп-
лексної програми “Овочі України — 2020”. Зазначено, що
Україна поки що не може стати достойним конкурентом
європейським країнам внаслідок низької врожайності із-
за недостатніх інвестицій у розвиток галузі овочівництва,
а саме: незадовільний технологічний рівень виробництва
овочевої продукції, відсутність професійного брендингу й
ефективної інфраструктури, низький розвиток агрологістики,
невідповідність вітчизняної овочевої продукції європейським
стандартам. Вихід овочівництва на новий етап розвитку у
відповідності до основних положень галузевої комплексної
програми “Овочі України — 2020” можливий шляхом про-
вайдингу інноваційно-інвестиційної моделі розвитку галузі
такими напрямами: проведення адаптованого землеустрою
раціонального використання земельних ресурсів під овочеві
й баштанні культури, впровадження спеціалізації вирощу-
вання окремих видів овочевих і баштанних культур та їх
територіальне розміщення в Україні, створення державного
органу сертифікації земель та господарств для вирощування
овочевої та баштанної продукції, впровадження збалансо-
ваної системи удобрення овочевих і баштанних культур за
виносом поживних речовин прогнозованим урожаєм, для
“реанімації” вітчизняного насіннєвого ринку запровадити
пільги при внесенні вітчизняних сортів рослин, придатних
для поширення в Україні, шляхом повного відшкодування
витрат для державних установ — оригінаторів насіння та
часткового відшкодування витрат (до 50%) для вітчизняних
с.-г. підприємств інших форм власності тощо.
УДК 635.21:631.526.32
2016.3.217. АДАПТИВНА ЗДАТНІСТЬ ТА ПОТЕНЦІЙНІ
ВЛАСТИВОСТІ СОРТІВ СЕЛЕКЦІЇ ІНСТИТУТУ КАРТОПЛЯР-
СТВА НААН
/ Борівський А.Ф. // Сортовивчення та охорона
прав на сорти рослин. — 2016. — № 1. — С. 89–95. — Біб-
ліогр.: 8 назв.
Картопля, сорти картоплі, урожайність картоплі, насін-
ництво картоплі, репродукування еліти картоплі.
Здійснено випробування сортів картоплі (К.) (2012–2014 рр.)
в зонах Лісостепу, Полісся та Степу України з метою встанов-
лення адаптивної здатності й термінів репродукування еліти.
Великого значення для ефективного ведення картоплярства
РОСЛИННИЦТВО. Овочівництво. Городництво
УДК 635.1/.8