Стр. 76 - rg_2016_n1

Упрощенная HTML-версия

76
“АПК УКРАЇНИ”. Реферативний журнал
2016.1.332.
Наприкінці стійлового періоду МД зріс на 73,7% (p<0,001),
при цьому АК знизилась на 38,8% (p<0,001). Наростання
ланцюгово-циклічної стадії ліпідної пероксидації з вірогідним
збільшенням умісту МД на фоні зниження АК свідчить про те,
що перебіг гіпофункції яєчників корів має хронічний характер
і потребує поглибленого науково-практичного вивчення, а та-
кож розробки ефективних схем лікування та профілактики.
УДК 636.09:618.14–002–085:636.2.082.456
2016.1.330. ЛАБОРАТОРНІ ДОСЛІДЖЕННЯ СУПОЗИТО-
РІЇВ НА ОСНОВІ НАНОЧАСТОК МЕТАЛІВ
/ Шуманський Ю.І. //
Ветеринарна біотехнологія: бюлетень. — К., 2015. — Вип. 27.
— С. 310–314. — Бібліогр.: 7 назв. Шифр 546379.
Ендометрити в корів, корови після отелення, супозито-
рії, роди в корів, наноаквахелати (Cu, Fe).
Дослідження проведено в господарстві “Агропродсервіс
Інвест” (Козівський р-н, Тернопільська обл.) на коровах (К.)
з гострим післяродовим ендометритом. Аналіз мікрофлори
слизової оболонки піхви К. на 7–10 добу після отелення за-
свідчив збільшення кількості бактерій
Escherichia coli
у 2,9
раза,
Euterococcus spp
. — у 2,3,
Bacillus cereus
— у 2,2,
Can-
dida spp
. — в 1,4 раза. При цьому зменшилась кількість мікро-
організмів
Streptococcus pyogenes
в 1,2 раза,
Lactobacillus
spp
. — в 1,3 раза порівняно з коровами, у яких післяотельний
період перебігав фізіологічно. Показано, що супозиторії,
виготовлені на основі наноаквахелатів, зокрема Купруму,
та поєднання Купруму і Феруму, при застосуванні хворим
тваринам проявляли бактерицидну дію до помісних збудників
ендометриту. Зона затримки росту бактерій (
Strept. pyogenes
та
E. coli
) становила 20–23 мм та 14–15 мм (
Bac. Cereus
,
Candida spp
.). Супозиторії на основі лише наноаквахелатів
Феруму проявляли незначну (10–12 мм) бактерицидну дію
стосовно
Strept. pyogenes
та
E. coli
, і не проявляли її взагалі
щодо
Bac. Cereus
і
Candida spp
.
663/665 ХАРЧОВА І ПЕРЕРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ
637 ПРОДУКТИ ТВАРИННИЦТВА
Науковий референт — ІВАНЧЕНКО Л.А.
Науковий консультант — академік НААН ЛУКАНІН О.С.
УДК 633.3:658.562
2016.1.331. ВПЛИВ КОНВЕКТИВНОГО СУШІННЯ НА ЗБЕ-
РІГАННЯ ЛИСТКІВ СТЕВІЇ
/ Роїк М.В., Кузнєцова І.В. // Нау-
ковий вісник Національного університету біоресурсів і при-
родокористування України: зб. наук. пр. — К., 2015. — Вип.
210, ч. 1. — С. 235–240. — (Сер. Агрономія). — Бібліогр.:
7 назв.
Листки стевії, сушіння, зберігання, вологовміст, гліко-
зиди, флавоноїди.
Вивчено вплив конвективного сушіння листків стевії на їх
якість під час зберігання. Дослідження проведено спільно з
Інститутом технічної теплофізики НАН України на експери-
ментальному стенді та Українським НДІ олій та жирів НААН.
Проаналізовано зразки листків на відповідність показникам
якості. Визначено вплив сушіння на здатність сировини
зберігати основні біологічно цінні речовини та смакові влас-
тивості протягом терміну зберігання — два роки. З’ясовано,
що переважну частку дитерпенових глікозидів (80–83%) та
флавоноїдів (87,5%) листки втрачають протягом першого
року зберігання. Відмічено зміни під час зберігання. Ре-
зультати наведено в таблицях та графіках. Проаналізовано
відповідність показників якості та показано перспективність
застосування двостадійного конвективного сушіння у про-
мислових умовах зі зниженням енерговитрат і збереженням
якості продукту під час зберігання.
УДК 633.62
2016.1.332. ПЕРСПЕКТИВНИЙ НАПРЯМ ПЕРЕРОБКИ
СОРГО ЦУКРОВОГО
/ Хомічак П.М., Григоренко Н.О., Шей-
ко Т.В., Ткаченко С.В., Петренко В.В., Соколенко Н.О. // Нау-
ковий вісник Національного університету біоресурсів і при-
родокористування України: зб. наук. пр. — К., 2015. — Вип.
210, ч. 1. — С. 231–235. — (Сер. Агрономія). — Бібліогр.:
7 назв.
Сорго цукрове, харчовий сироп, цукровмісні продукти,
багаса, целюлоза.
Розроблено технологію одержання сиропу харчового із
соку стебел цукрового сорго, шляхом удосконалення ефек-
тивних способів очищення його від високомолекулярних
сполук та гідролізу крохмалю. Дослідження проведено в
лабораторних умовах відділу цукровмісних продуктів та
інгредієнтів ІПР НААН України (2013–2014 рр.). Апробовано
кілька методик очищення сиропу з прогнозуванням темпера-
тури коагуляції високомолекулярних сполук, клейстеризації
крохмалю та його ферментативного розщеплення; очищення
соку вапнокарбонізацією та з використанням харчових кис-
лот; знебарвлення соку природними і органічними адсор-
бентами; фільтрування під тиском та розрідження з різними
наповнювачами; згущення соку до сиропу з проміжним його
фільтруванням. Визначено найкращий спосіб оброблення
соку ортофосфорною кислотою, ферментним препаратом
альфа-амілазою для розщеплення крохмалю та вапняним
молоком. Доведено, що переробку цукрового сорго можна
організувати на існуючих цукрових заводах з мінімальними
затратами для встановлення додаткового обладнання. Від-
ходи виробництва сорго цукрового рекомендовано викорис-
товувати як сировину для виробництва біопалива. Завдяки
високій щільності волокнистої структури цукрового сорго і
генерації однорідних пластинок рекомендовано також ви-
користання багаси як сировини для целюлозно-паперової
промисловості. Стебло цукрового сорго містить 14–18%
целюлози, що забезпечує її вихід — 7,5–15 т/га. Зроблено
висновки, що комплексна переробка цукрового сорго — пер-
спективне виробництво з широким спектром різноманітних
продуктів, що дасть можливість також збільшити робочі місця
та термін роботи цукрових заводів.
УДК 636.087.26
2016.1.333. СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ
ФІЛЬТРАЦІЙНОГО ОСАДУ В РАЦІОНАХ КУРЕЙ-НЕСУЧОК
/
Мусіч О.І. / Технологія виробництва і переробки продукції
тваринництва. — 2015. — № 2. — С. 136–138. — Бібліогр.:
6 назв.
Осад фільтраційний, переробка буряків, відходи цукрового
виробництва, кормосуміш, кури-несучки (Ломанн Браун).
Проведено науково-господарський експеримент з додаван-
ня відходів цукрового виробництва — фільтраційного осаду у
корм для курей-несучок. Досліджували в умовах птахофабри-
ки “Агроцентру” у Дніпропетровській обл. Піддослідними були
кури-несучки породи Ломанн Браун. Кормосуміш складалась
із: зерна кукурудзяного, зерна ячмінного, шроту соняшнико-
вого, пшеничних висівок, проса, м’ясо-кісткового борошна,
мінеральних добавок та преміксу фірми Ломанн Браун. В ході
дослідження було визначено, що середня маса яєць у піддос-
лідної птиці дещо перевищувала контроль — 62,01–62,88%
проти 61,93%, несучість — 64,61–64,77% проти 63,32%.
Відбулися зміни і у вітамінному складі яєць — включення в
кормосуміш фільтраційного осаду підвищило показники віта-
мінів А, В
2
, каротиноїдів, а також збільшило м’язову тканину
тушки при забої птиці. Протилежну закономірність відмічено
за масою у тушках внутрішнього жиру. Фільтраційний осад у
комбікормах курей-несучок зумовлює зменшення вмісту жиру
за одночасного збільшення маси кісток у тушці. Доведено, що
добавлення фільтраційного осаду покращує мінеральну по-
живність та змінює кислотність. В свою чергу відмічено змен-
шення споживання корму та покращання процесу травлення
ХАРЧОВА І ПЕРЕРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. ПРОДУКТИ ТВАРИННИЦТВА
УДК 663/665; 637