Стр. 375 - schebetuk-nb-d

Упрощенная HTML-версия

375
1930–1931 рр. вже у структурі Всеукраїнської академії сільськогосподарських
наук
арк. 5зв.]. Зокрема, співробітники установи виконали важливі роботи:
впорядковано й поглиблено районування сільського господарства, розроблено
баланс праці у сільському господарстві України за 1931 р., створено проект
колгоспної ферми у приміській смузі щодо збуту молока. Крім того, НКЗС і
почасти трести залучали Інститут до участі в розробці проектів оперативного
керівництва розміщенням сільськогосподарського виробництва.
Окремої уваги заслуговує робота Інституту економіки й організації
сільськогосподарського виробництва стосовно балансу праці в сільському
господарстві України на 1931 р. Ця робота була першою в СРСР щодо повноти
розгляду, широкого трактування планування праці по секторах, районах, галузях
та культурах. На конкретних прикладах, тобто одержаних результатах науковці
доводили, що посилення індустріалізації, організаційно-господарське зміцнення
колгоспів і підвищення статусу радгоспів, збільшує продуктивність праці з
подальшим покращенням її умов.
Питання організації сільськогосподарського виробництва опрацьовували
відділи економіки галузевих науково-дослідних інститутів та станцій системи
Всеукраїнської академії сільськогосподарських наук. Значну роботу виконали у
1931 р. співробітники Всесоюзного науково-дослідного інституту свинарства. За
звітними даними, ними проведено роботи щодо районування свинарства в
Україні, розроблено генплан племгоспу на 10 тис. свиноматок та основи
госпрозрахунку у свинарських радгоспах з впровадженням його в окремих цехах і
бригадах. Опрацьовано методику і схему вирощування свиней у великому
господарстві і застосовано її елементи у 2-му півріччі 1931 р. в
119 свинорадгоспах. У Південному науково-дослідному інституті молочного
господарства працювали над проблемою організації молочного виробництва. За
результатами дослідження 12 молочних господарств Укрмолокотресту, було
проаналізовано собівартість виробництва та визначено нормативи щодо основних
її елементів із зазначенням способів зниження, здійснено розрахунок собівартості
виробництва молока у цеху, радгоспі та тресті. Крім того, опрацьовано методику