Стр. 194 - novorodovskiy-vv-k

Упрощенная HTML-версия

194
заправка ґрунту великими дозами фосфатів збільшує продуктивність всіх
культур сівозміни, що має велике значення для чорноземів Лісостепу та при
освоєнні осушених болотних ґрунтів Полісся. Вчені установи проводили
дослідження покладів фосфоритів (кропевецьких, ізюмських, подільських та
інші). Наукові розвідки родовищ фосфоритів дали підстави для прийняття
Радою Міністрів УРСР постанов, які регламентували дослідження та
використання цих фосфоритів [77, арк. 1].
В Інституті фізіології рослин та агрохімії під керівництвом О.І. Душечкіна
проводилися дослідження органічної речовини у ґрунтах України при різному
ступені окультурення. Так, вчений В.Д. Татунько, при виконані дисертаційного
дослідження проаналізував зміни хімічних і фізико-хімічних властивостей
ґрунту після певних аграрних заходів. Зокрема вченим досліджувався якісний
склад органічної речовини та окремі фізико-хімічні властивості: гідрологічна
кислотність, вміст поживних речовин та ін. В.Д. Татунько, досліджуючи
культивування підзолистих ґрунтів, дійшов до висновку, що цей процес
спричинив зміни у якісному складі органічної речовини та у низці інших
властивостей ґрунту. Таким чином, він доводив, що правильний підхід до
культивування спричинює «очорноземнення» підзолистих ґрунтів [149, арк. 1–
5].
Інститут генетики та селекції у 1948 р. розробив принципово новий
акумулятивний захід вирощування високосортної еліти. Як наслідок, подальша
селекція нових сортів зернових, технічних культур була спрощена. Крім того,
дослідження культури над кок-сагизу дозволили відібрати новий
високоврожайний сорт з більшим вмістом каучуку [210, с. 124]. У роки
повоєнної п’ятирічки вчені Інституту генетики та селекції провели низку
досліджень з відбору стійкіших і високоврожайних сортів озимої пшениці.
Відповідно, у результаті досліджень було виведено новий сорт, який поступово
мав стати основною озимою зерновою культурою.
Інститут ентомології та фітопатології упродовж 1947–1949 рр. займався
дослідженням шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин. Зокрема, у