Стр. 178 - novorodovskiy-vv-k

Упрощенная HTML-версия

178
важливому завданні підвищення врожайності за рахунок ґрунтових
мікроорганізмів та лікування і профілактика захворювань у рослин і тварин.
Пізніше було створено ще одну лабораторію, завданням якої стало вивчення
впливу грибків на врожайність.
У 1940 р. Інститут мікробіології та мікробіології ім. Д.К. Заболотного
розгорнув науково-дослідну роботу по проблемі мінливості мікроорганізмів.
Особливе значення надавалося дослідженню ґрунтових бактерій. Відповідно,
відділ ґрунтової мікробіології мав завдання дослідити мінливість, а також
вивчити стійкі біологічно активні штами амоніфікуючих і нітрофікуючих
бактерій, які підвищують родючість ґрунту [262, с. 24]. Результатами
досліджень стали: 1) визначення основних умов для розвитку азотобактера у
ґрунті; 2) використовуючи біологічно активні штами амоніфікуючих бактерій
як добриво можливо підвищити врожайність картоплі і зернових культур на 20–
26%; 3) вперше встановлено, що джерелом для оскидаційних процесів у
нітрофікуючих бактерій є аміак [288, с. 29].
Відділ фітопатогенних організмів Інституту вивчав проблему гнильних
захворювань картоплі. У результаті вченими було виявлено новий тип
ураження судинного кільця. Лабораторія бактеріозів відділу дослідила
збудника цього захворювання і за морфологічними, культурними та
біохімічними ознаками його віднесено до нового виду бактерій. Разом із тим
учені лабораторії встановили, що яровизація бульб картоплі є потужним
чинником, який підвищує стійкість культури до зараження [262, с. 29–30].
Інститут займався вивченням гомозу бавовнику, збудник якого (B malvecearum)
нищить до 40 % врожаю. Відповідно відділ фітопатогенних організмів
розробляв заходи із знешкодження внутрішньої зараженості насіння культури.
Вчені відділу продовжували роботу над бактеріофагами, зокрема над тими, які
спричинюють хвороби свійських тварин. Продовжувалися дослідження
збудника бруцельозу та пошуки способів його лікування [262, с. 30].
Наприкінці 1930–х рр. створено ще одну лабораторію, завданням якої
стало вивчення впливу грибків на врожайність. Зокрема, у 1940 р. розгорнулася