Стр. 62 - klubuk-vv-k

Упрощенная HTML-версия

62
У давні часи, за багато тисяч років до нашого літочислення, зародилася
меліорація (від лат.
Mеlioratio
– покращення) – мистецтво покращення і
облагороджування земель [277, с. 112]. Меліорація – це галузь людської
діяльності, спрямована на корінне покращення несприятливих природних
умов земель, основним чином шляхом регулювання водного режиму,
пов’язаних з ним повітряного, поживного і теплового режимів [275, с. 65].
Одним з видів гідротехнічних меліорацій є зрошення – комплекс
заходів, спрямованих на поліпшення водного режиму ґрунтів і рослин, що
відчувають у природних умовах нестачу вологи [276, с. 87]. За рахунок
зрошення підвищується вміст вологи у ґрунті; покращується поживний та
тепловий режими рослин, мікроклімат ґрунту і приземного шару повітря;
забезпечується включення в сільськогосподарське використання земель
аридної зони, підвищення продуктивності сільськогосподарських угідь.
Виникнення давніх цивілізацій пов’язане з розвитком землеробства
[274, с. 9], заснованого на появі у IV–ІІІ тис. до н. е. примітивного
поверхневого зрошення із застосуванням спрощених меліоративних систем
[3, с. 736–737]. Численні відкриття археологів допомогли відновити історію
давнього використання зрошення: у долинах річок Тигр і Євфрат виявлено
залишки зрошувальних систем; іригаційні споруди знайдено на територіях
Єгипту, Індії, Іраку, Італії, Китаю, Мексики та інших країн [39, с. 8]. На їх
основі встановлено, що давні землероби широко використовували лиманне
зрошення – штучне одноразове весняне зволоження ґрунту талими водами
[1, с. 15]. Воно дозволило їм перейти до інтенсивнішого ведення сільського
господарства, позбавило необхідності вести кочовий спосіб життя у пошуках
земель, придатних для обробітку їстівних злаків [105, с. 77–78].
Природні оазиси і заплавні землі ставали місцем осілого існування
людини, забезпечуючи її засобами для існування. Пов’язано це з можливістю
ведення не лише успішного полювання і рибальства, але й з достатнім рівнем
зволоження родючих ґрунтів, що сприяли отриманню доступних продуктів
харчування у вигляді різних видів їстівних рослин і злаків [28].