Стр. 186 - bey-rv-d

Упрощенная HTML-версия

186
аналоги цієї розробки застосовуються для боротьби з названими та іншими
хворобами, що передаються «через яйце»
с. 34–35].
Таким чином, механізація і автоматизація галузі сприяла зростанню
рентабельності та обсягів виробництва продукції птахівництва. Упродовж
досліджуваного періоду відбувся перехід від вигульної до більш інтенсивної
кліткової системи утримання птиці. У системі виробництва продукції
птахівництва найпершою була механізована інкубація яєць. У другій половині 50-
х – 60-ті роки ХХ ст. в УРСР частково механізовано процеси приготування і
роздавання кормів, збирання яєць. Подальші дослідження спрямовувалися на
створення принципово нових комплектів обладнання, які передбачали
комплексну механізацію всіх технологічних процесів птахівничих комплексів,
переходу від одноярусних до багатоярусних кліткових батарей. У 70-ті роки
значний обсяг досліджень виконано з питань удосконалення систем вентиляції і
опалення пташників та в цілому створення оптимального мікроклімату в
приміщеннях. Для 80-х років було характерним проведення досліджень в
напрямку економії енергії в системах освітлення та вентиляції пташників, в
результаті яких розроблено нові технічні рішення з використанням у них
освітлюваних пристроїв, джерел світла та електронних приладів управління
процесами, нових режимів експлуатації систем вентиляції і освітлення.
3.5 Машини для механізації виробничих процесів вівчарства
Вівчарство є важливою галуззю тваринництва, яка поставляє народному
господарству цінну продукцію, зокрема сировину для легкої промисловості та
харчові продукти. У галузі вівчарства розробка технологій і систем утримання,
запровадження механізації виробничих процесів перебувають у тісному зв’язку з
інтенсивністю використання пасовищ та рівня інтенсифікації системи
землеробства. В УСРР/УРСР в 20–80-х років ХХ ст. сформувалися такі технології
виробництва продукції вівчарства, які залежали від можливостей
кормовиробництва: 1) традиційна – для зони екстенсивного землеробства;