Стр. 165 - bey-rv-d

Упрощенная HTML-версия

165
процесами є: доїння корів; первинна обробка, зберігання і транспортування
молока; підготовка та роздавання кормів; водопостачання; видалення гною з
приміщень. Наукові дослідження з механізації доїння в УРСР започатковані в 30-х
роках ХХ ст. і спрямовувалися переважно на вивчення доїльного обладнання
зарубіжного виробництва. У подальшому
розроблялися вітчизняні конструкції
доїльних апаратів залежно від способів утримання і доїння корів, поліпшувалися
їх експлуатаційні показники, системи догляду за обладнанням. У 60–70-х роках у
зв’язку з інтенсифікацією галузі молочного скотарства отримали поширення
доїльні зали з установками «Ялинка», «Тандем», проведено ґрунтовні
дослідницькі та конструкторські роботи, спрямовані на вдосконалення окремих
збірних одиниць і агрегатів серійного доїльного обладнання. У 80-ті роки зусилля
науково-дослідних і конструкторських організацій спрямовувалися на створення
модульних механізованих і автоматизованих молочних ферм.
3.3 Свинарство – високомеханізована галузь агропромислового
комплексу УРСР
В Україні свинарство є пріоритетною галуззю сільськогосподарського
виробництва. Завдяки багатоплідності, скоростиглості, великій забійній масі при
порівняно незначній витраті кормів на одиницю продукції, свинина відіграє
головну роль у загальному виробництві м’яса. Оскільки вона майже вдвічі
поживніша за яловичину і баранину, значення галузі свинарства постійно зростає,
зокрема з початку ХІХ ст. у зв’язку зі збільшенням попиту на м’ясні продукти
швидко зростаючого населення міст. За кількістю поголів’я свиней перше місце в
світі (майже 50% світового виробництва) посідає Китай. За обсягом виробництва
продукції свинарства на душу населення лідирують США (10,3% світового
виробництва), Бразилія, ФРН, Данія, Франція, Великобританія, Нідерланди,
Угорщина. Нині розводять понад 600 порід свиней різних напрямків
продуктивності (м’ясні, сальні, беконні, м’ясо-сальні).