Стр. 164 - bey-rv-d

Упрощенная HTML-версия

164
Українськими вченими також розроблено технологію ведення м’ясного
скотарства. На відміну від молочного скотарства вона включає два основні етапи:
1) організацію відтворення стада і вирощування телят на підсисі до 6–8 місячного
віку за системою «корова-теля»; 2) вирощування племінного молодняку та
інтенсивну відгодівлю на м’ясо надремонтного молодняку після відлучення. У
розробку технологічних основ м’ясного скотарства, застосування окремих засобів
його механізації значний внесок зробили П. М. Буйна, Е. М. Доротюк,
В. М. Кандиба, В. С. Козир, Ю. С. Мусієнко, В. П. Славов та ін.
Перехід виробництва тваринницької продукції на промислову основу,
зумовлені цим спеціалізація та концентрація виробництва викликали необхідність
ретельного дотримання ветеринарно-санітарних вимог на фермах, профілактики
заразних, паразитарних і незаразних хвороб. У зв’язку з цим у систему машин для
комплексної механізації тваринництва на 1976–1980 роки вперше було включено
обладнання та техніку для проведення ветеринарно-санітарних заходів. Слід
відмітити, що до 50-х років минулого століття питанням механізації ветеринарної
дезінфекції надавалося недостатньо уваги. Ветеринарна служба не володіла
спеціалізованою дезінфікуючою апаратурою і використовувала в своїй практиці
лише гідропульти, ручні садові обприскувачі тощо. Така недосконала апаратура
не дозволяла широко проводити дезінфікуючі заходи.
У зв’язку з переведенням тваринництва на промислову основу та високою
концентрацією поголів’я на крупних комплексах значно зросла роль ветеринарно-
санітарної служби. Головним в її роботі стало не лікування, а попередження
захворювань окремих стад худоби. Тому в комплекс ветеринарно-санітарних
заходів входили такі трудомісткі роботи, як дезінфекція і дезінсекція
тваринницьких об’єктів, очищення тварин, обприскування їх з метою захисту від
комах, групова імунізація. Для проведення ветеринарно-санітарних заходів у
господарствах УРСР застосовували дезінфікуючі установки ДУК-1 і ДУК-2
с. 397–398].
Таким чином, у технологічному відношенні найбільшою складністю
відзначається молочне скотарство. Особливо трудомісткими виробничими