Стр. 110 - bey-rv-d

Упрощенная HTML-версия

110
постійного надходження в організм поживних речовин. Для забезпечення процесу
асиміляції, засвоєння поживних речовин у тваринних організмах в процесі
філогенезу сформувалась система органів травлення, що виконує функції
фізичного та хімічного перетравлення кормів.
Розроблення систем вентиляції на тваринницьких фермах ґрунтується на
врахуванні фізіологічних норм дихання сільськогосподарських тварин. Оскільки
утворення енергії, необхідної для їх життєдіяльності відбувається на основі
окисних процесів, для нормального протікання обмінних процесів необхідний
приток кисню із зовнішнього середовища та безперервне видалення із організму
вуглекислого газу, що утворюється і накопичується в тканинах у процесі
метаболізму.
Запровадження механізованого доїння ґрунтується на врахуванні
фізіологічних закономірностей лактації сільськогосподарських тварин, її
тривалості та інтенсивності, особливостей молокоутворення і молоковіддачі
тощо. Ємність вим’я у корів залежить від породи, віку, молочної продуктивності,
кількості лактацій, тривалості лактаційного періоду. Для розроблення системи
машин і обладнання для доїння корів необхідно
чітке уявлення щодо
продуктивних ознак і технологічних властивостей основних порід молочної
худоби та методів їхнього розведення, біології їх відтворення та штучного
осіменіння тощо.
Однією з головних умов, якій повинна відповідати система виведення
молока із вимені, є підтримання фізіологічно обґрунтованих режимів. Доїльне
обладнання створює і у відповідних межах підтримує режими, потрібні для
реалізації біотехнічної продуктивності, тобто виведення молока із вимені і
транспортування його в молокозбірник. Від досконалості доїльного обладнання,
режимів його роботи і від того, настільки вони відповідають функціональній
діяльності рефлексу молоковіддачі та задовольняють умови виведення молока,
залежить ефективність машинного доїння. Якщо режим роботи доїльної машини
буде не адекватний фізіологічним потребам тварин, вона не реалізує свою
потенціальну продуктивність. У зв’язку з цим у біотехнічній системі перед