Стр. 109 - bey-rv-d

Упрощенная HTML-версия

109
2.4 Фізіологія сільськогосподарських тварин як основа запровадження
інтенсивних технологій виробництва продукції тваринництва
За результатами дослідження встановлено, що теоретичну і методологічну
основу становлення та розвитку механізації і автоматизації тваринництва
становить фізіологія сільськогосподарських тварин, яка вивчає основні процеси,
що відбуваються в їх організмі у взаємозв’язку один з одним і з навколишнім
середовищем. Дана галузь знання з’ясовує закономірності фізіологічних процесів,
що відбуваються в організмі, розвиток функцій в онтогенезі, їх еволюцію, якісну
своєрідність у різних видів сільськогосподарських тварин.
При розробленні систем машин для комплексної механізації виробничих
процесів у тваринництві враховують закономірності фізіологічних процесів
обміну речовин, теплорегуляції, кровообігу, дихання, нервової системи,
розмноження і лактації та інших функцій організму сільськогосподарських
тварин, їх пристосувальні можливості до промислових технологій вирощування.
Ефективним може бути використання тварини лише тоді, коли її фізіологічні
потреби знаходяться у повній гармонії з умовами середовища. Якщо ці вимоги не
реалізуються, тварини вимушені адаптуватись до них з великим напруженням
різних фізіологічних систем, що супроводжується додатковою витратою енергії,
зниженням продуктивності та відтворювальної функції, погіршенням якості
продукції. Впровадження у практику господарств надійної, високопродуктивної
техніки, що задовольняє фізіологічні норми тварин, змінює і вдосконалює
технологію виробництва, сприяє збільшенню тривалості їх господарського
використання.
Зокрема, системи машин з приготування і роздавання кормів повинні
враховувати основи нормованої годівлі сільськогосподарських тварин. Для різних
видів, вікових і статевих груп сільськогосподарських тварин з урахуванням
особливостей їх травлення та обміну речовин розробляють кормові раціони, що
забезпечують найбільш високу м’ясну, молочну та інші види продуктивності. В
організмі тварин відбуваються процеси асиміляції і дисиміляції, що вимагає