Стр. 212 - kovalenko-np-d

Упрощенная HTML-версия

212
культур [164, арк. 370; 771, арк. 74], зерновими та просапними культурами у
зерно-просапних сівозмінах [781, арк. 17; 784, арк. 63] та внесенням
органічних і мінеральних добрив [772, арк. 72; 799, арк. 7]. Поряд із цими
агрозаходами застосовували систему обробітку ґрунту за методом
Т. С. Мальцева шляхом посіву озимих культур на чистих від бур’янів полях,
де попередниками відмічено просапні культури – картоплю і цукрові буряки
без застосування оранки після дискування [801, арк. 8].
Отже, період 1930–1955 рр. удосконалення сівозмін у землеробстві
УРСР зумовлений соціально-економічними умовами індустріалізації та
колективізації сільського господарства країни з організацією мережі
спеціалізованих ВНЗ, до яких належали Дніпропетровський, Житомирський,
Львівський СГІ та Українська сільськогосподарська академія. Удосконалення
науково-організаційних основ застосування сівозмін забезпечували:
упродовж 1931–1935 рр. – Всеукраїнська академія сільськогосподарських
наук (ВУАСГН), 1935–1956 рр. – Сектор науково-дослідних установ
Наркомзему УРСР, 1945–1956 рр. – Відділ сільськогосподарських наук АН
УРСР, як вищі наукові установи та водночас науково-методичні та
координаційні центри сільськогосподарської науки в країні з низкою
підпорядкованих їм НДІ та лабораторій.
Науково-дослідні установи з мережею дослідних станцій, полів та
опорних пунктів працювали у напрямі побудови спеціалізованих сівозмін у
землеробстві різних ґрунтово-кліматичних умов УРСР. До них належали:
Український НДІ соціалістичного землеробства (м. Київ, м. Харків),
Український НДІ зернового господарства, Український НДІ кормів,
Всесоюзний НДІ конопель, НДІ ентомології і фітопатології, Український НДІ
овочівництва та баштанництва, Український НДІ зрошуваного землеробства.
Значний внесок у розроблення ефективних сівозмін зробили Носівська
сільськогосподарська дослідна станція та Миронівська селекційно-дослідна
станція. Вченими розроблено класифікацію сівозмін за виробництвом
продукції, місцем розташування, складом сільськогосподарських культур,