Електронний каталог ННСГБ НААН online
Електронний каталог
ННСГБ НААН online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08 Формування наукових основ вирощування м’яти перцевої в Україні: історичний екскурс повна стаття
doi.org/10.31073/istnauka202202-08
Куценко Н.
Сторінки: 124–136
Короткий огляд

Наведений матеріал містить історичні аспекти поширення м’яти перцевої та особливості її введення в культуру. За допомогою використання системного, описового і предметнохронологічного методів та джерелознавчого аналізу висвітлено особливості формування наукових основ вивчення та вирощування цінної лікарської, ефіроолійної, харчової, ароматичної, декоративної культури. Звернено увагу на гібридне походження виду, його використання в офіційній та народній медичній практиці з давніх часів і до сьогодення. Зазначено основну продукцію, яку отримують з м’яти перцевої та відмічено перспективність її широкого використання зважаючи на визнання в світовій практиці та внесення до переліку визнаних фармакопейних видів. Проаналізовано хронологію досліджень систематичного походження м’яти перцевої в світі та Україні. Відмічено значний вклад вітчизняних науковців в комплексне дослідження виду. Акцентовано увагу на те, що успішний початок інтродукційних та агротехнічних дослідницьких робіт в Україні був покладений відомим ученим, завідувачем кафедрою агрономії Харківського університету професором Анастасієм Єгоровичем Зайкевичем на Лубенщині у 1886 році. Зважаючи на науково-обґрунтовані висновки відомого вченого, щодо перспективності виду, було підготовлення підґрунтя для успішного введення м’яти перцевої в культуру, обґрунтовано економічну доцільність її культивування.

Провідними установами в який впродовж тривалого часу комплексно досліджують м’яту стали Інститут ефіроолійних культур, Дослідна станція лікарських рослин та Прилуцька дослідна станція. З’ясовано наявність ґрунтовних напрацювань українських учених з селекції м’яти, вивчення біологічних і біохімічних особливостей культури, а також її продуктивного потенціалу. Відмічено когорту науковців різного профілю, які вклали значний внесок у справу розвитку «м’ятного виробництва» та поширення виду в умовах культури. Проаналізовано хронологію витоків промислового вирощування м’яти перцевої в умовах вітчизняної культури з метою отримання м’ятної ефірної олії. Вказано хронологію обсягів виробництва м’ятної продукції та площі зайняті під цією культурою. За результатами тривалих досліджень багатьма поколіннями науковців обґрунтовано можливості ефективного вирощування й переробки м’яти перцевої в Україні. Зазначено і потребу подальшого системного вивчення культури м’яти та популяризації її комплексного використання.

Ключові слова
м’ята перцева, походження, поширення, використання сировини, історія, наукові дослідження
Список використаних джерел та літератури
  1. Шелудько Л.П. М’ята перцева (селекція і насінництво). Полтава : ВАТ Видавництво «Полтава», 2004. 200 с.
  2. Львов Н.А., Яковлева С.В. Изучение и селекция перечной мяты. Тр. по прикл. бот. генет. и селекции. Лубны: Видання Української дослідної станції лік. рослин, 1930. Т. 23. С. 431-510.
  3. Briquet I. Les labiees des Alpes Maritimes. Part 1. In Nateriaux pour server a l' histoire de la flore des Alpes Maritimes 1, Geneve et Basle, 1891. P. 18-97.
  4. Bruckner G. Uber die Bastardnatur der Mentha piperita L. Angewandte Botanik, 1928. Bd. 10. H.1. S. 87-103.
  5. Cumus A. Roure Bertrand Fils. 1911. Oct.3.
  6. Hummelbauer W.V., Hindes W. Die fortpflanzungaverbattmisse der Pfefferminse and `ihrer multmablichen Stammelter. Heil und qewurz-Pflansen, 1928. Bd. X1. H. 1.
  7. Адмиральская С.А. Цитолого-эмбриологический анализ развития цветка новой аллополиплоидной форми перечной мяты. В кн.: Сборник научно-исследовательских работ по масличным и эфиромасличным культурам. Москва: Наука, 1960. С. 207-216.
  8. Резникова С.А., Лиштванова Л.Н., Макаров В.В. К ресинтезу мяты перечной. В кн.: Актуальные проблемы изучения эфиромасличных растений и эфирных масел. Кишинев : АН Молд. ССР. 1970. С. 26-27.
  9. Murray M.J., Lincoln D.E., Marble P.M. Oil composition Mentha aquatica x M. spicata F1 hubrids in relation to the origin of M. piperita. Canad. Gunet. Cytol. 1972. V. 14. , N 1. P.13-19.
  10. Шелудько Л. П., Куценко Н.І Лікарські рослини (селекція і насінництво). Полтава : ТОВ «Копі-центр», 2013. 476 с.
  11. Попова Н.В., Литвиненко В.И., Куцанян А.С. Лекарственные растения мировой флоры: энциклопед. справочник. Харьков : Диса плюс, 2016. 540 с.
  12. Львов Н.А. Результаты селекционной работы с перечной мятой на Лубенской опытной станции. В кн.: Дневник Всесоюзного съезда ботаников. Ленинград, 1928. С. 292-294.
  13. Шелудько Л. П. Селекція м’яти перцевої в умовах Лісостепу України. Генетика і селекція в Україні на межі тисячоліть. Т. 3. Київ : Логос, 2001. С. 218-224.
  14. Мишалов М., Закордонець А., Кучмай Г., Погода С. Культура м’яти. Лубни : Видання Української дослідної станції лік. рослин, 1936. С.3-4.
  15. Мустяце Г.И. Культура мяты перечной. Кишинев : Штиинца. 1985. 165 с.
References
  1. Sheludʹko L.P. (2004). Mʺyata pertseva (selektsiya i nasinnytstvo) [Peppermint (breeding and seed production]. Poltava : VAT Vydavnytstvo «Poltava». 200 s [in Ukrainian].
  2. L'vov N.A., Yakovleva S.V. (1930). Izucheniye i selektsiya perechnoy myaty. [The study and selection of peppermint]. Tr. po prikl. bot. genet. i selektsii. [Proceedings on applied botany, genetics and selection]. Lubny:Vydannya Ukrayinsʹkoyi doslidnoyi stantsiyi lik. roslyn. T. 23. S. 431-510 [in Russian].
  3. Briquet I. (1891). Les labiees des Alpes Maritimes. Part 1. In Nateriaux pour server a l' histoire de la flore des Alpes Maritimes 1, Geneve et Basle. P. 18-97.
  4. Bruckner G. (1928+. Uber die Bastardnatur der Mentha piperita L. Angewandte Botanik, Bd. 10. H.1. S. 87-103.
  5. Cumus A. (1911). Roure Bertrand Fils. Oct.3.
  6. Hummelbauer W.V., Hindes W. (1928). Die fortpflanzungaverbattmisse der Pfefferminse and `ihrer multmablichen Stammelter. Heil und qewurz-Pflansen, Bd. X1. H. 1.
  7. Admiral'skaya S.A. (1960). Tsitologo-embriologicheskiy analiz razvitiya tsvetka novoy allopoliploidnoy formi perechnoy myaty. [Cytological and embryological analysis of flower development of a new allopolyploid form of peppermint]. V kn.: Sbornik nauchno-issledovatel'skikh rabot po maslichnym i efiromaslichnym kul'turam. [Cytological and embryological analysis of flower development of a new allopolyploid form of peppermint]. Moskva: Nauka. S. 207-216 [in Russian].
  8. Reznikova S.A., Lishtvanova L.N., Makarov V.V. (1970). K resintezu myaty perechnoy. [To the resynthesis of peppermint]. V kn.: Aktual'nyye problemy izucheniya efiromaslichnykh rasteniy i efirnykh masel. [Actual problems of studying essential oil plants and essential oils]. Kishinev : AN Mold. SSR. S. 26-27 [in Russian].
  9. Murray M.J., Lincoln D.E., Marble P.M. (1972). Oil composition Mentha aquatica x M. spicata F1 hubrids in relation to the origin of M. piperita. Canad. Gunet. Cytol. V. 14. , N 1. P.13-19.
  10. Sheludʹko L. P., Kutsenko N.I (2013). Likarsʹki roslyny (selektsiya i nasinnytstvo). [Medicinal plants (breeding and seed production)]. Poltava : TOV «Kopi-tsentr», 476 s [in Ukrainian].
  11. Popova N.V., Litvinenko V.I., Kutsanyan A.S. (2016). Lekarstvennyye rasteniya mirovoy flory: entsikloped. spravochnik. [Medicinal plants of the world flora: encyclopedia. directory]. Khar'kov : Disa plyus. 540 s [in Russian].
  12. L'vov N.A. (1928). Rezul'taty selektsionnoy raboty s perechnoy myatoy na Lubenskoy opytnoy stantsii. [The results of breeding work with peppermint at the Lubenskaya Experimental Station]. V kn.: Dnevnik Vsesoyuznogo s"yezda botanikov. [Diary of the All-Union Congress of Botanists]. Leningrad. S. 292-294 [in Russian].
  13. Sheludʹko L. P. (2001). Selektsiya mʺyaty pertsevoyi v umovakh Lisostepu Ukrayiny. Henetyka i selektsiya v Ukrayini na mezhi tysyacholitʹ. [Peppermint breeding in the conditions of the Forest Steppe of Ukraine. Genetics and breeding in Ukraine on the verge of millennia]. T. 3. Kyyiv : Lohos,. S. 218-224 [in Ukrainian].
  14. Myshalov M., Zakordonetsʹ A., Kuchmay H., Pohoda S. (1936). Kulʹtura mʺyaty. [Mint culture]. Lubny : Vydannya Ukrayinsʹkoyi doslidnoyi stantsiyi lik. Roslyn. S.3-4 [in Ukrainian].
  15. Mustyatse G.I. Kul'tura myaty perechnoy. [Peppermint culture]. Kishinev : Shtiintsa. 1985. 165 s [in Russian].
сайт создан компанией web студия