Електронний каталог ННСГБ НААН online
Електронний каталог
ННСГБ НААН online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 Наукові погляди видатного вченого-гігієніста професора А.Ф.Суліма-Самойло (1874-1933) повна стаття
doi.org/10.31073/istnauka202101-14
Товкун Л.
Сторінки: 227–248
Короткий огляд

У статті висвітлено діяльність видатного санітарного лікаря, спеціаліста з питань гігієни і мікробіології харчування, великого знавця товарознавства і харчового планування, одного з фундаторів розділу медицини – гігієни фізичного виховання і спорту Андрія Фомовича Суліма-Самойло. Він працював професором кафедр гігієни і санітарії у жіночому медичному інституті (Санкт-Петербург) та Державному інституті фізичної освіти (Ленінград), у Ленінградському державному інституті удосконалення лікарів, у Ленінградському університеті, у Харківському санітарно-гігієнічному інституті, у харківському філіалі Всесоюзного інституту хлібопекарської промисловості. Водночас був членом правління Ленінградського науково-гігієнічного вегетаріанського товариства, одним із організаторів Всеукраїнського інституту харчування і керівником сектора гігієни та мікробіологічного відділу, членом редакційних рад журналів «Гигиена и здоровье рабоче-крестьянской семьи», «Проблеми харчування», «За здорове харчування», «Гигиена питания».

За допомогою застосованих спеціальних методів дослідження – історико-біографічного, ретроспективного та джерелознавчого аналізу встановлено, що професор А. Ф. Суліма-Самойло впродовж свого життя здійснив значний внесок у розвиток різних галузей гігієни як в Україні, так і за її межами. Для втілення своїх ідей у життя він використовував кафедру педагога і доповідача, лабораторію дослідника і виробництво практика, а також сторінки науково-популярної і загальної преси. Ним досліджено позитивний вплив споживання людиною харчових продуктів рослинного і тваринного походження, котрі раніше не використовувалися. За його пропозиції запроваджено, як додаткові харчові ресурси, дику флору, бадилля, безхребетних тварин, внутрішні органи великої рогатої худоби та ін. Всі ці дослідження стали в нагоді усунення проблеми забезпечення населення країни харчовими продуктами наприкінці 20-х – початку 30-х рр. ХХ ст. в умовах масового недоїдання і голоду, під час Великої Вітчизняної війни. Численні публікації професора, що охоплювали питання мікробіології, обміну речовин і харчування, дезінфекції та дезінсекції, громадської гігієни і громадського законодавства та багато інших, були надруковані в як у вітчизняних, так і зарубіжних наукових журналах.

Ключові слова
А. Ф. Суліма-Самойло, гігієна харчування, мікробіологія, громадська гігієна, Всеукраїнський інститут харчування, журнал «Проблеми харчування»
Список використаних джерел та літератури
  1. Вайсберг С. Я., Кедров П. П. Вплив ацидофільної простокваші на перебіг черевного тифу у дітей. Проблеми харчування. 1933. № 4. С. 33–36.
  2. Відродження журналу. Проблеми харчування. 2003. № 1. С. 16–18.
  3. Вінокуров С. А. Ф. Суліма-Самойло. Проблеми харчування. 1933. № 4. С. 1–3.
  4. Дубянская М.П., Свидерский Л. Ф., Сулима-Самойло А. Ф. Сурогаты чая. Известия Комиссариата здравоохранения Петроградской трудовой коммуны. 1919. № 5-6. С. 38.
  5. Дубянская М.П., Свидерский Л. Ф., Сулима-Самойло А. Ф. Сурогаты чая. Продовольствие и снабжение. 1918. № 7. С. 54.
  6. Дубянская М.П., Свидерский Л. Ф., Сулима-Самойло А. Ф. Сурогаты чая. Петрогр. Науч.-техн. изд. Петроград, 1919. 52 с.
  7. Дубянська М. П., Котляревський М. П. Сурогати кави і вживання бурякових жмаків. Проблеми харчування. 1933. № 4. С. 39–41.
  8. Дубянська М. П., Суліма-Самойло А. Ф. Заготівля продуктів про запас цукром. Проблеми харчування. 1933. № 4. С. 15–17.
  9. Дубянська М. П., Суліма-Самойло А. Ф. Лактацидофільне молоко. Проблеми харчування. 1932. № 3. С. 7–11.
  10. Дубянська М. П., Суліма-Самойло А. Ф. Найближчі завдання кондитерського виробництва. Проблеми харчування. 1932. № 4-5. С. 30–35.
  11. Закіна І. Л., Калмикова М. В., Локшина С. С. Молочно-кислі діететичні продукти із сумішів соєвого й коров’ячого молока. Проблеми харчування. 1933. № 4. С. 23–28.
  12. К вопросу об оценке некоторых приборов для газометрического определения углекислоты в воздухе: Дис. На степ. Д-ра мед. А. Ф. Сулима-Самойло. Санкт-Петербург: электр. Тип. В. Я. Мильштейна, 1904. 76 с.
  13. Каган-Ясний В. М. Пам’яті проф. А. Ф. Суліма-Самойло. Проблеми харчування. 1933. № 4. С. 1.
  14. Каневська Е. З., Калмикова М. В. Про консервування жіночого молока. Проблеми харчування. 1933. № 6. С. 21–27.
  15. Кюршнер А. О., Босіс Р. Б., Цукерман А. Л. Залежність кислотности ляктацидофільного молока від температури. Проблеми харчування. 1932. № 3. С. 18–19.
  16. Кюршнер А. О. Спосіб консервування харчових продуктів про запас цукром на холоді. Проблеми харчування. 1933. № 4. С. 17–18.
  17. Локшина С. С., Калмикова М. В., Закіна І. Л. Вплив різних концентрацій цукру в середовищах на життєздатність бактерій. Проблеми харчування. 1933. № 4. С. 18–21.
  18. Локшина С. С., Калмикова М. В., Закіна І. Л., Цукерман А. Л. Вплив ляктацидофільного молока на фльору кишок морських свинок і щенят. Проблеми харчування. 1932. № 3. С. 12–16.
  19. Лукосяк Ю. П. Андрей Фомич Сулима-Самойло – первый ректор Государственного института физического образования (ГИФО). Страницы биорафии. Лесгафтовец. 2017, янв. № 1 (1692). С. 9.
  20. Отчет о деятельности Ленинградск. Научно-Гигиенического Вегетарианского Общества за время с 1 Октября 1927 по 30 Сентября 1928 г. Гигиена питания. 1928. № 2. С. 49–51.
  21. Про лікувальне вживання ляктацидофільного молока для дітей немовлят / Каневська Е. З. та ін. Проблеми харчування. 1932. № 3. С. 28–31.
  22. Розпорядження Народного Комісаріяту Охорони Здоров’я з 31 травня 1933 р. № 8082. Проблеми харчування. 1933. № 4. С. 3.
  23. Содержание № 4 журн. «Гигиена питания» за 1927 г. Гигиена питания. 1928. № 2. С. 56.
  24. Сулима-Самойло Андрей Фомич. Биографика. URL: https://bioslovhist.spbu.ru/person/2568-sulima-samojlo-andrej-fomic.html
  25. Сулима-Самойло А. Ф. Вопросы продовольствия и задачи здравоохранения. Известия Комиссариата здравоохранения Петроградской трудовой коммуны. 1919. № 5–6. С. 14.
  26. Сулима-Самойло А. Ф. Как отдыхать летом. Ленинград: Ленинградская правда, 1930. 36 с.
  27. Сулима-Самойло А. Ф. Меры борьбы с насекомыми, переносчиками заразных болезней. (Критич. обзор). Петроград, Тип. П. П. Сойкина, 1916. 15 с.
  28. Сулима-Самойло А. Ф. Программа по вопросам гигиены, санитарии и медицины в текущую Русско-Японскую кампанию. Харьков. Врем. мед. о-во на Дальнем Востоке в г. Чите, 1906. 13 с.
  29. Сулима-Самойло А. Ф. Режим чистоплотности. Гигиена и здоровье рабоче-крестьянской семьи. 1928. № 8. С. 12–15.
  30. Сулима-Самойло А. Ф. Съедобная ботва огородных растений северной полосы России. Петроград, 1918. 32 с.
  31. Сулима-Самойло А. Ф. Ударность и гигиена. Гигиена и здоровье рабоче-крестьянской семьи. 1930. № 5. С. 10–17.
  32. Сулима-Самойло А. Ф., Дубянская М.П. Дикорастущие ягоды северной полосы России. Сурогаты чая. Петрогр. Науч.-техн. изд. Петроград, 1919. С 18–31.
  33. Сулима-Самойло А. Ф., Дубянская М.П. Добавочные источники человеческого питания: дикая флора и ботва огородних растений северной полосы России. Сурогаты чая. Петрогр. Науч.-техн. изд. Петроград, 1919. С 31–52.
  34. Сулима-Самойло А. Ф., Дубянская М.П. Здоровая пища и как ее готовить. Ленинград, 1929. 28 с.
  35. Суліма-Самойло А. Ф. До методики обчислення харчових потреб людності. Проблеми харчування. 1933. № 5. С. 24–41.
  36. Суліма-Самойло А. Ф. До раціоналізації виробничих процесів у громадському харчуванні. Проблеми харчування. 1932. № 7. С. 70–71.
  37. Суліма-Самойло А. Ф., Шейнкман А. О. Дієтичні препарати. Проблеми харчування. 1932. № 4–5. С. 49–50.
  38. Твердюкова Е. Д., Прохорова Е. В. Пищевые суррогаты в продовольственном рационе граждан Советской России в годы Гражданской войны (1918-1921). Genesis: исторические исследования. 2016. № 6. С. 195–205. DOI: 10.7256/2409-868X.2016.6.21249 URL: https://nbpublish.com/library_read_article.php?id=21249
  39. Товкун Л. Внесок Всеукраїнського інституту харчування в планування організації підприємств громадського харчування в Україні на початку 30-х рр. ХХ ст. Наукові записки з української історії: збірник наукових статей. Переяслав-Хмельницький, 2019. Вип. 46. C. 173–182.
  40. Товкун Л. Наради і з’їзди санітарно-харчових лікарів у 20-30-х рр. ХХ ст. та їх внесок у розвиток гігієни харчування в Україні. Переяславський літопис. Вип. 8. Переяслав-Хмельницький, 2015. С. 125–136.
  41. Товкун Л. Науково-дослідна робота Українського інституту харчування в Харкові у 30-х рр. ХХ ст. Збірник праць ХІV Міжнародної молодіжної науково-практичної конференції «Історія розвитку науки, техніки та освіти» за темою «Молодіжні ініціативи формування науково-освітнього простору України». Київ, 14 квітня 2016 р. / Укладач Л. П. Пономаренко. Київ, 2016. С. 100–102.
  42. Товкун Л. П. Основні напрями та здобутки наукових досліджень інститутів харчування в Україні в 1929-1941 рр. Переяславський літопис. Вип. 9. Переяслав-Хмельницький, 2016. С. 178–185.
  43. http://kn-pam.pskovlib.ru/092018/2
References
  1. Vaisberh S. Ya., & Kedrov, P. P. (1933). Vplyv atsydofilnoi prostokvashi na perebih cherevnoho tyfu u ditei [Influence of atsydophilic plain yogurt on the course of typhoid fever in children]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4, 33–36 [in Ukrainian]
  2. (2003). Vidrodzhennia zhurnalu [Revival of the magazine]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 1, 16–18 [in Ukrainian]
  3. Vinokurov, S. (1933). A. F. Sulima-Samoilo [А. Sulima-Samoilo]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4, 1–3 [in Ukrainian]
  4. Dubyanskaya, M. P. & Sviderskii, L. F. & Sulima-Samoilo, A. F. Surogaty chaya [Tea surrogates]. Izvestiya Komissariata zdravookhraneniya Petrogradskoi trudovoi kommuny – News of the Commissariat of Health of the Petrograd Labour Commune, 5–6, 38 [in Russian]
  5. Dubyanskaya, M. P. & Sviderskii, L. F. & Sulima-Samoilo, A. F. (1918). Surogaty chaya [Tea surrogates]. Prodovolstvie i snabzhenie. – Food and supply, 7, 54 [in Russian]
  6. Dubyanskaya, M. P. & Sviderskii, L. F. & Sulima-Samoilo, A. F. (1919). Surogaty chaya [Tea surrogates]. Petrogr. Nauch.-tekhn. izd. Petrograd [in Russian]
  7. Dubianska, M. P., & Kotliarevskyi, M. P. (1933). Surohaty kavy i vzhyvannia buriakovykh zhmakiv [Coffee surrogates and the use of beet pulp]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4, 39–41 [in Ukrainian]
  8. Dubianska, M. P., & Sulima-Samoylo, A. F. (1933). Zahotivlya produktiv pro zapas tsukrom [Provision of products for future use with sugar]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4, 15–17 [in Ukrainian]
  9. Dubianska, M. P., & Sulima-Samoylo, A. F. (1932) Laktatsydofil'ne moloko [Lactatsydophilic milk]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 3, 7–11 [in Ukrainian]
  10. Dubianska, M. P., & Sulima-Samoylo, A. F. (1932). Nayblyzhchi zavdannya kondyterskoho vyrobnytstva [The next tasks of confectionery production]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4-5, 30–35 [in Ukrainian]
  11. Zakina, I. L. & Kalmykova, M. V. & Lokshyna, S. S. (1933). Molochno-kysli dietetychni produkty iz sumishiv soyevoho y korov’yachoho moloka [Lactic acid dietary products from mixtures of soy and cow’s milk]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4, 23–28 [in Ukrainian]
  12. (1904). K voprosu ob otsenke nekotorykh priborov dlya gazometricheskogo opredeleniya uglekisloty v vozdukhe: Dis. Na step. D-ra med. A. F. Sulima-Samoilo [To the question of the assessment of some devices for the gasometric determination of carbon dioxide in the air: Dissertation for the degree of Doctor of Medicine А. Sulima-Samoilo]. Sankt-Peterburg: elektr. Tip. V. Ya. Milshteina [in Russian]
  13. Kahan-Yasnyy, V. M. (1933). Pamyati prof. A. F. Sulima-Samoylo [In memory by Professor A.Sulima-Samoilo]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4, 1. [in Ukrainian]
  14. Kanevska, E. Z. & Kalmykova, M. V. (1933). Pro konservuvannya zhinochoho moloka [About canning breast milk]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 6, 21–27 [in Ukrainian]
  15. Kyurshner, A. O. & Bosis, R. B. & Tsukerman, A. L. (1932). Zalezhnist kyslotnosty lyaktatsydofilnoho moloka vid temperatury [Temperature dependence of liactatsydophilic milk acidity]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 3, 18–19 [in Ukrainian]
  16. Kyurshner, A. O. (1933). Sposib konservuvannya kharchovykh produktiv pro zapas tsukrom na kholodi [Method of preserving food for future use with sugar in the cold]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4, 17–18 [in Ukrainian]
  17. Lokshyna, S. S. & Kalmykova, M. V. & Zakina, I. L. (1933). Vplyv riznykh kontsentratsiy tsukru v seredovyshchakh na zhyttyezdatnist bakteriy [Influence of different concentrations of sugar in environment on the viability of bacteria]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4, 18–21 [in Ukrainian]
  18. Lokshyna, S. S. & Kalmykova, M. V. & Zakina, I. L. & Tsukerman, A. L. (1932). Vplyv lyaktatsydofilnoho moloka na floru kyshok morskykh svynok i shchenyat [Influence of liactatsydophilic milk on the intestinal flora of guinea pigs and puppies]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 3, 12–16 [in Ukrainian]
  19. Lukosyak, Yu. P. (2017). Andrei Fomich Sulima-Samoilo – pervyi rektor Gosudarstvennogo instituta fizicheskogo obrazovaniya (GIFO). Stranitsy biorafii [Andrei Fomich Sulima-Samoilo is the first rector of the State Institute of Physical Education (SIFO). Bioraffia pages]. Lesgaftovets – Lesgaftvets, 1 (1692), 9 [in Russian]
  20. (1928). Otchet o deyatelnosti Leningradsk. Nauchno-Gigienicheskogo Vegetarianskogo Obshchestva za vremya s 1 Oktyabrya 1927 po 30 Sentyabrya 1928 g. [Report on the activities of Leningradsk. Scientific and Hygienic Vegetarian Society for the period from October 1, 1927 to September 30, 1928 year]. Gigiena pitaniya – Food Hygiene, 2, 49–51 [in Russian]
  21. (1932). Pro likuvalne vzhyvannya lyaktatsydofilnoho moloka dlya ditey nemovlyat. Kanevska, E. Z. ta in. [About the medical use of liactatsydophilic milk for children and babies]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 3, 28–31 [in Ukrainian]
  22. (1933). Rozporyadzhennya Narodnoho Komisariyatu Okhorony Zdorov’ya z 31 travnya 1933 r. № 8082 [Order of the People’s Commissariat of Health from May 31, 1933 year N 8082]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4, 3 [in Ukrainian]
  23. (1928). Soderzhanie № 4 zhurn. «Gigiena pitaniya» za 1927 g. [Gigiena pitaniya – Contents N 4, magazine. «Food Hygiene» at 1927 year]. Gigiena pitaniya – Food Hygiene, 2, 56 [in Russian]
  24. Sulima-Samoilo Andrei Fomich [Sulima-Samoilo Andrei Fomich]. Biografika – Biography. URL: https://bioslovhist.spbu.ru/person/2568-sulima-samojlo-andrej-fomic.html [in Russian]
  25. Sulima-Samoilo, A. F. (1919). Voprosy prodovolstviya i zadachi zdravookhraneniya [Questions of food and health problems]. Izvestiya Komissariata zdravookhraneniya Petrogradskoi trudovoi kommuny – News of the Commissariat of Health of the Petrograd Labour Commune, 5–6, 14 [in Russian]
  26. Sulima-Samoilo, A. F. (1930). Kak otdykhat letom [How to rest in summer]. Leningrad: Leningradskaya pravda [in Russian]
  27. Sulima-Samoilo, A. F. (1916). Mery borby s nasekomymi, perenoschikami zaraznykh boleznei. (Kritich. obzor) [Measures of struggle with insects, vectors of infectious diseases. (Critical review)]. Petrograd, Tip. P. P. Soikina [in Russian]
  28. Sulima-Samoilo, A. F. (1906). Programma po voprosam gigieny, sanitarii i meditsiny v tekushchuyu Russko-Yaponskuyu kampaniyu [Program of hygiene, sanitation and medicine in the current Russian-Japanese company]. Kharkov. Vrem. med. o-vo na Dalnem Vostoke v g. Chite [in Russian]
  29. Sulima-Samoilo, A. F. (1928). Rezhim chistoplotnosti [Cleanliness regime]. Gigiena i zdorove raboche-krestyanskoi semi – Hygiene and health of a worker-peasant family, 8, 12–15 [in Russian]
  30. Sulima-Samoilo, A. F. (1918). Sedobnaya botva ogorodnykh rastenii severnoi polosy Rossii [Edible tops of garden plants of northern Russia]. Petrograd [in Russian]
  31. Sulima-Samoilo, A. F. (1930). Udarnost i gigiena [Impact and hygiene]. Gigiena i zdorove raboche-krestyanskoi semi – Hygiene and health of a worker-peasant family, 5, 10–17 [in Russian]
  32. Sulima-Samoilo, A. F. & Dubyanskaya, M. P. (1919). Dikorastushchie yagody severnoi polosy Rossii / Surogaty chaya [Wild berries of the northern strip of Russia]. Petrogr. Nauch.-tekhn. izd. Petrograd (рр. 18–31) [in Russian]
  33. Sulima-Samoilo, A. F. & Dubyanskaya, M. P. (1919). Dobavochnye istochniki chelovecheskogo pitaniya: dikaya flora i botva ogorodnykh rastenii severnoi polosy Rossii / Surogaty chaya [Additional sources of human nutrition: wild flora and tops of garden plants of the northern strip of Russia]. Petrogr. Nauch.-tekhn. izd. Petrograd (рр. 31–52) [in Russian]
  34. Sulima-Samoilo, A. F. & Dubyanskaya, M. P. (1929). Zdorovaya pishcha i kak ee gotovit [Healthy food and how to prepare it]. Leningrad [in Russian]
  35. Sulima-Samoylo, A. F. (1933). Do metodyky obchyslennya kharchovykh potreb lyudnosti [To the methodology for calculating the nutritional needs of the population]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 5, 24–41 [in Ukrainian]
  36. Sulima-Samoylo, A. F. (1932). Do ratsionalizatsiyi vyrobnychykh protsesiv u hromadskomu kharchuvanni [To the rationalization of production processes in public catering]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 7, 70–71 [in Ukrainian]
  37. Sulima-Samoylo, A. F. & Sheynkman, A. O. (1932). Diyetychni preparaty [Dietary drugs]. Problemy kharchuvannia – Nutrition problems, 4-5, 49–50 [in Ukrainian]
  38. Tverdyukova, E. D. & Prokhorova, E. V. (2016). Pishchevye surrogaty v prodovolstvennom ratsione grazhdan Sovetskoi Rossii v gody Grazhdanskoi voiny (1918-1921) [Food surrogates in the food ration of citizens of Soviet Russia during the Civil War (1918-1921)]. Genesis: istoricheskie issledovaniya – Genesis: Historical Research, 6, 195–205. DOI: 10.7256/2409-868X.2016.6.21249 URL: https://nbpublish.com/library_read_article.php?id=21249 [in Russian]
  39. Tovkun, L. (2019). Vnesok Vseukrayinskoho instytutu kharchuvannya v planuvannya orhanizatsiyi pidpryyemstv hromads'koho kharchuvannya v Ukrayini na pochatku 30-х rr. ХХ st. [The contribution of the All-Ukrainian Institute of Nutrition to the planning of the organization of catering establishments in Ukraine at the beginning 30th of the XXth century]. Naukovi zapysky z ukrayinskoyi istoriyi – Scientific Notes on Ukrainian History 46, 173–18 [in Ukrainian]
  40. Tovkun, L. (2015). Narady i zyizdy sanitarno-kharchovykh likariv u 20-30-kh rr. ХХ st. ta yikh vnesok u rozvytok hihiyeny kharchuvannya v Ukrayini [Meetings and congresses of sanitary and food doctors in the 20-30th years of the XXth century and their contribution to the development of food hygiene in Ukraine]. Pereiaslavskyi litopys – Pereyaslav Chronicle, 8, 125–136 [in Ukrainian]
  41. Tovkun, L. (2016). Naukovo-doslidna robota Ukrayinskoho instytutu kharchuvannya v Kharkovi u 30-kh rr. ХХ st. [Scientific-research work of the Ukrainian Institute of Nutrition in Kharkov in the 30th years XX century]. Zbirnyk prats ХIV Mizhnarodnoyi molodizhnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi «Istoriya rozvytku nauky, tekhniky ta osvity» za temoyu «Molodizhni initsiatyvy formuvannya naukovo-osvitn'oho prostoru Ukrayiny» – Collection of the XIV International youth scientific and practical conference «History of the development of science, technics and education» on the topic «Youth initiatives of the formation of scientific-educational environment of Ukraine» (рр.100–102) [in Ukrainian]
  42. Tovkun, L. (2016). Osnovni napryamy ta zdobutky naukovykh doslidzhen instytutiv kharchuvannya v Ukrayini v 1929-1941 rr. [The main directions and achievements of scientific researches of nutritional institutions in Ukraine in 1929-1941 years]. Pereiaslavskyi litopys – Pereyaslav Chronicle, 9, 178–185.
  43. http://kn-pam.pskovlib.ru/092018/2 [in Russian]
сайт создан компанией web студия