Наведені дані щодо
виділення та вивчення деяких біохімічних властивостей інгібіторів трипсину та
хімотрипсину продукту переробки бобів сої.
Вступ.
Інгібітори трипсину та хімотрипсину виявлені в насінинах і різних анатомічних
частинах багатьох рослин [1-3]. Найбільш високий вміст цих інгібіторів
спостерігається в насінинах бобових рослин, зокрема бобах сої [4]. Відомо, що
інгібітори рослин широко застосовуються в медичній практиці [5]. В наш час боби сої достатньо широко
використовуються для виробництва різних харчових продуктів та кормових домішок.
У зв’язку з цим особливої уваги набуває розробка технологій комплексної
переробки соєвих бобів з найбільш повною утилізацією побічних продуктів.
Метою
роботи є виділення та вивчення окремих біохімічних властивостей інгібіторів
трипсину та хімотрипсину продукту переробки бобів сої.
Матеріали
і методика досліджень.
Об’єктом дослідження були висушені водні екстракти бобів сорту Аркадія одеська.
Водні екстракти одержували наступним чином: соєві боби замочували у
дистильованій воді при температурі 700 С протягом 2-х
годин з постійним перемішуванням. Відношення об’єму води і маси соєвих бобів
складало 10:1. Після відстоювання воду з екстрагованими речовинами випарювали.
Висушений матеріал дрібнили у лабораторному подрібнювачі до стану порошку.
Порошок використовували для виділення білків.
Екстракцію
білків проводили дистильованою водою протягом 30 хвилин при кімнатній
температурі. Відношення об’єму води і маси висушеного матеріалу у вигляді порошку
становило 10:1. Після фільтрації і центрифугування білки висолювали із
супернатанту сульфатом амонію при 80%-ому насиченні і залишали на ніч при 40
С.
Очищення
інгібіторів трипсину та хімотрипсину проводили методами гель-фільтрації на Toyopearl HW-40, афінної хроматографії на трипсин-сефарозі 4В та
хімотрипсин- сефарозі 4В відповідно.
Для
гель-фільтрації використовували колонку 2,6´65 см, швидкість елюції складала 0,5 мл/хвилину, елюцію
проводили водою, об’єм фракцій складав 10 мл.
Афінну
хроматографію проводили з використанням наступних розчинів. Вихідний буфер –
Електрофорез
білків проводили у 12,5%-ому ПААГ у присутності 0,1%-ого DS-Na [6].
Інгібітор трипсину визначали за ступенем зниження
гідролізу БАПА (N-α-бензоіл-1-аргінін-р-нітроанилід)
кристалічним трипсином [7]. Інгібітор хімотрипсину визначали за ступенем
зниження гідролізу казеїну кристалічним хімотрипсином. Активність відповідних
інгібіторів виражали у мікрограмах інактивованого трипсину та хімотрипсину.
Вміст білку визначали методом Лоурі, а у хроматографічних фракціях крім того
спектрофотометрично при 280 нм.
Результати досліджень. Відомо, що навіть короткочасне нагрівання рослинних
екстрактів при 700 С дозволяє видалити з екстрактів високомолекулярні
білки. Наші дані також свідчать за це. На електрофореграмах виявляються
переважно низькомолекулярні білки.
При гель фільтрації на Toyopearl HW-40 інгібітори трипсину та хімотрипсину виходять одним
піком. При цьому досягається очищення від низькомолекулярних домішок.
Фракції,
що були одержані за допомогою гель-фільтрації у подальшому підпадали очищенню
на трипсин-сефарозі 4В та хімотрипсин- сефарозі 4В. Елюцію білків проводили
ступінчато зазначеними вище розчинами. В обох випадках інгібітори щільно зв’язувалися
з сорбентом та елюїровалися одним піком. Кожен з одержаних препаратів мав
здатність гальмувати активність трипсину та хімотрипсину.
Вихід
інгібіторів трипсину та хімотрипсину склав відповідно 5,2% і 19,4% зі ступенем
очищення 17,5 і 220 разів (табл.).
Таблиця – Виділення інгібіторів трипсину та хімотрипсину
з водного екстракту бобів сої.
Етапи |
Активність інгібіторів |
Вихід |
Ступінь |
|||||
трипсину |
хімотрипсину |
|||||||
загальн. активн., одиниць |
питома |
загальна актив., одиниць |
питома актив., одиниць |
трип- |
хімо- |
трип- |
хімо- |
|
Вихідний |
685 |
3,5 |
2771 |
14,2 |
100 |
100 |
1,0 |
1,0 |
Гель-фільтрація |
105,2 |
5,3 |
2513 |
125,7 |
15,4 |
90,7 |
1,5 |
8,8 |
Афінна хроматографія |
35,6 |
61,6 |
537,6 |
3126 |
5,2 |
19,4 |
17,5 |
220 |
Електрофорез в ПААГ з DS-Na
показав, що інгібітор хімотрипсину складається щонайменше з трьох компонентів,
два з яких переважали за вмістом та мали близьку молекулярну масу, що
дорівнювала 8 кД. Один компонент був мінорним за вмістом і мав молекулярну масу
14,6 кД. Електрофоретичний аналіз інгібітору трипсину показав, що препарат
складається з двох компонентів: той, що переважав за вмістом мав молекулярну
масу 14,6 кД, мінорний за вмістом компонент мав молекулярну масу 20,4 кД. Можна
вважати, що поліпептид з молекулярною масою 14,6 кД, який був присутнім в обох
препаратах інгібіторів, насправді є інгібітором трипсину, оскільки він
переважав за вмістом в одержаному препараті інгібітору трипсину. Проте, не
можна виключити можливість того, що цей поліпептид є одночасно інгібітором
трипсину та хімотрипсину.
Одержаний
препарат інгібітору хімотрипсину є подібний до інгібітору Баумана-Бирка за
антиферментною активністю і містить компоненти, що є близькими за молекулярною
масою до зазначеного інгібітору. Препарат інгібітору трипсину виявляє
антиферментну активність, що є подібною до активності інгібітору Кунітца, проте
містить компоненти з меншою молекулярною масою.
Одержані
препарати мали високу стійкість до денатуруючи факторів. Вони витримували
нагрів при 700 С протягом 2-х годин і зберігали інгібіторну
активність при рН 2,0.
Висновки. Таким чином, наведені результати вказують на
можливість одержання термо- та кислото стабільних препаратів інгібіторів
трипсину та хімотрипсину, що є близькими за деякими властивостями до
інгібіторів Кунітца та Баумана-Бирка з водного екстракту бобів сої, який є
побічним компонентом при їх перероблення на харчові та кормові продукти.
1. Мосолов В.В. Белковые ингибиторы как регуляторы процес сов протеолиза. – М.: Наука, 1983. – 40 с.
2. Мосолов В.В. Ингибиторы протеолитических ферментов как защитные белки растений. // Материалы конференции. – К.: Наук. думка, 1990. – С. 50-51.
3. Вовчук С.В., Волчевская Е.А., Левицкий А.П., Адамовская В.Г. Выделение и свойства ингибитора трипсина проростков пшеницы // Прикладная биохимия и микробиология. 1993. – Т.29. – Вып. 1. – С. 91-96.
4. Мосолов В.В. Протеолитические ферменты. – М.: Наука, 1971. – 95 с.
5. Сыновец А.С., Левицкий А.П. Ингибиторы протеолитических ферментов в медицине. – К.: Здоров’я, 1985. – 72 с.
6. King J., Laemmli U.K. Polypeptides of the tail fibres of bacteriophage T4. // J. Mol. Biol. – 1971 – V. 61. – Pр. 465-477.
7. Левицкий А.П. Методы выделения ингибиторов трипсина // Биохимические методы исследования селекционного материала: Сб. науч. тр. Всес. сел.-генетич. ин-та. – Одесса, 1979. – С. 68–72.
Представлены данные по выделению и изучению некоторых
биохимических свойств ингибиторов трипсина и химитрипсина продукта переработки
бобов сои.
Data on isolation and some biochemical characteristics
of tripsin and chimotripsin inhibitors of soybean processed product are
presented.