УДК 636.4.082

ЯКІСТЬ МЯСА ТА САЛА ГІБРИДНО-ЛІНІЙНОГО
МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ

В.О. Медведєв, О.М. Церенюк, С.О. Шаповалов, О.В. Акімов

Інститут тваринництва УААН

У статті проаналізовані дані контрольного забою чистопорідного та гібридного молодняку свиней. Проведена порівняльна характеристика хімічного складу, калорійності, повноцінності, фізико- техноногічних властивостей м’язової тканини найдовшого м’яза спини та хімічний склад підшкірного шпику в залежності від породно-лінійного поєднання молодняку свиней.

Фінальною продукцією свинарства є м’ясо та сало. При інтенсивній селекції на скорочення товщини шпику та підвищення м’ясності значний інтерес викликає постійний моніторинг якості м’ясо-сальної продукції фінальних гібридів. Особливо актуальним це є в світі використання м’ясних порід свиней в якості заключних батьківських форм в системах схрещування та гібридизації. Враховуючи те, що м’ясні показники належать до ознак з високим ступенем успадковування, показники якості м’ясо-сальної продуктивності у гібридного молодняку повинні обов’язково оцінюватись порівняно з показниками у чистопорідного молодняку материнської форми – велика біла порода. Питома вага свиней цієї породи становить 86,8% від загального породного генофонду [1]. Як зазначають В.О. Медведев, Б.П. Коваленко та ін. [2, 3, 4], ця порода має комплекс цінних господарсько-корисних якостей, які забезпечують їй широке використання: порода лабільна, практична, добре пристосовується до різноманітних кліматичних умов навколишнього середовища. Разом з тим, Т.А. Стрижак [5], зазначає, що в останній час чітко простежується тенденція збільшення попиту на високоякісну нежирну свинину, тому в нашій країні використовуються м’ясні генотипи свиней, проходить заміна свиней сального і мясосального напрямку продуктивності на тварин м’ясного типу. В цьому аспекті, як вказує Б.П. Коваленко [6], вдосконалення мясних якостей свиней можна досягти цілеспрямованою селекцією при раціональному використанні методів відбору та добору.

Нами було проведено дослідження проб м’яса та підшкірного сала відібраних від чистопорідного та гібридного молодняку при забої з живою масою 100 кг. Дослідження були проведені у відповідності до схеми (табл. 1) на ВСАТ «Агрокомбінат Слобожанський». Забій проводили на м’ясокомбінаті цього господарства. Визначення показників проб м’яса та підшкірного сала проводили в лабораторії екологічного моніторингу Інституту тваринництва УААН.

Відібрані зразки м’яса оцінювали за енергетичною цінністю, вмістом сухої речовини, жиру, білку, фізико-технологічними властивостями та біологічною повноцінністю білків. Біометричну обробку одержаних результатів проводили за методикою М.О. Плохінського [7].

Таблиця 1 – Схема досліджень

Група

Призначення групи

Матки

Кнури

Породність
молодняку

порода

n

порода (лінія)

n

I

контроль

ВБ

15

ВБ

3

Чистопорідний

II

дослід

ВБ

15

УМ-Л1

3

гібридний ВБхУМ-Л1

III

дослід

ВБ

15

УМ-Л2

3

гібридний ВБхУМ-Л2

IV

дослід

ВБ

15

УМ-Л3

3

гібридний ВБхУМ-Л3

V

дослід

ВБ

15

УМ-Л4

3

гібридний ВБхУМ-Л4

VI

дослід

ВБ

15

УМ-Л5

3

гібридний ВБхУМ-Л5

де: ВБ – велика біла порода, УМ – українська м’ясна порода, Л1 – лінія Цезаря, Л2 – лінія Циклу, Л3 – лінія Цоколя, Л4 – лінія Цінного, Л5 – лінія Циліндру.

Показники хімічного складу найдовшого м’язу спини (НМС) піддослідних чистопорідних та гібридних підсвинків наведено в табл. 2.

Таблиця 2 – Хімічний склад НМС чистопорідного
та гібридного молодняку свиней
,

Показник

Групи тварин

I

II

III

IV

V

VI

Волога, %

72,34± 0,846

72,77± 0,843

73,77± 0,389

74,47± 0,714

74,06± 0,120

73,56± 0,926

Суха речо-
вина, %

27,66± 0,846

27,23± 0,843

26,23± 0,389

25,53± 0,714

25,94± 0,120

26,44± 0,926

Жир, %

4,86± 2,130

3,81± 0,987

2,56± 0,389

1,85± 0,007

1,92± 0,573

3,12± 1,662

Протеїн, %

22,08± 1,092

22,70± 0,185

22,52± 0,028

22,68± 0,721

23,12± 0,078

22,44± 0,424

Зола, %

0,72± 0,191

0,72± 0,282

1,15± 0,188

1,00± 0,014

0,91± 0,375

0,88± 0,311

 

Якість м’яса піддослідних тварин оцінювали за зразками НМС, а підшкірного жиру за середніми зразками.

З даних наведених в табл. 2 видно, що вміст вологи в НМС приблизно однаковий у всіх тварин, але можна відмітити, що у м’ясі тварин І та ІІ групи найменша кількість вологи, а у тварин ІV групи кількість вологи в НМС порівняно вища, відповідно вміст сухої речовини в НМС тварин І та ІІ груп найбільша, а в НМС тварин ІV групи найменша. Найбільший відсоток вмісту жиру в НМС тварин І групи (контролю), а найменший в НМС тварин ІV і V груп. Вміст білку у всіх тварин приблизно однаковий, однак в НМС тварин V групи дещо більше (до 1%) від НМС тварин І групи. Найменший вміст золи в НМС тварин І та ІІ груп, найбільший в НМС тварин ІІІ групи.

Останнім часом проводиться спрямована селекція на зниження калорійності м’ясної продукції та підвищення її повноцінності. Отримані дані по цим показникам наведені в табл. 3.

Таблиця 3 – Калорійність та біологічна повноцінність білків
НМС чистопорідного та гібридного молодняку свиней
(за найдовшим м’язом спини),

Показник

Групи тварин

I

II

III

IV

V

VI

Калорійність 1 кг НМС, ккал в т.ч.:

1357,18± 153,206

1284,72± 93,837

1161,40± 45,416

1101,47± 30,229

1126,22± 50,077

1210,67± 137,143

за рахунок внутрішньо-м’язового жиру, ккал

452,06±

197,998

354,02±

91,765

238,08±

44,775

171,59±

0,658

178,1±

53,266

290,63±

154,538

білкової складової, ккал

905,13±

44,792

930,70±

7,582

923,32±

1,160

929,88±

29,571

948,13±

3,189

920,04±

17,395

Співвідношення триптофан/ оксіпролін

5,91± 0,388

6,10± 0,090

6,14± 0,113

6,25± 0,325

6,12± 0,081

6,21± 0,425

М’язова тканина складається з повноцінних білків, в які входять всі незамінні амінокислоти, та неповноцінних білків з’єднувальної тканини, що не мають повного набору незамінних амінокислот. Якість м’яса визначають співвідношенням повноцінних білків до неповноцінних [8]. В наших дослідженнях визначення повноцінності м’яса проводили шляхом оцінки триптофан-оксіпролінового співвідношення (ТОС).

З отриманих експериментальних даних (табл. 3) видно, що калорійність м’язової тканини НМС в контрольній групі вища ніж у гібридних тварин. Особливо треба відмітити калорійність НМС у тварин ІV та V груп, яка була найнижчою, тому що вони мали найнижчу калорійність внутрішньо-м’язового жиру, хоча калорійність білкової складової в них була високою.

Слід зазначити, що у гібридного молодняку показники біологічної повноцінності білків вищі ніж у тварин контрольної групи. Аналіз проб НМС дав змогу встановити результати технологічних властивостей, за показниками наведеними в табл. 4.

До числа показників, які характеризують технологічну придатність мяса, відноситься перш за все його здатність утримувати мясний сік. Вода, яка входить у структуру мяза, звязана різними ступенями міцності з компонентами та структурними утвореннями. Вологоутримуюча здатність мяса залежить від структури й властивостей білків, молекулярної концентрації розщеплених сполук, величини активної кислотності (рН). Мясо, яке містить достатню кількість звязаної води, соковите, має ніжну консистенцію.

Таблиця 4 – Фізичні та технологічні властивості м’ясної
продукції чистопорідного та гібридного молодняку свиней
(за найдовшим м’язом спини)
,

Показник

Групи тварин

I

II

III

IV

V

VI

Загальна пляма

8,97±

0,163

7,87±

0,041

9,20±

0,869

10,60±

1,131

9,65±

1,768

8,35±

0,354

М’ясна пляма

2,70±

0,141

2,87±

0,041

2,30±

0,122

2,35±

0,071

2,30±

0,141

2,15±

0,071

Волога пляма

6,37±

0,334

5,00±

0,071

6,90±

0,990

8,25±

1,202

7,35±

1,909

6,20±

0,424

Волого-утримуюча
здатність, %

54,48±

0,400

58,77±

0,864

54,45±

2,384

51,38±

2,659

53,43±

5,155

56,20±

2,144

рН

5,62±

0,133

5,64±

0,153

5,55±

0,109

5,65±

0,021

5,67±

0,156

5,77±

0,014

Втрати під час кулі-
нарної обробки, %

36,87±

1,694

39,07±

1,368

39,70±

1,422

41,44±

0,672

38,38±

1,485

38,27±

3,203

Ніжність, г/см

0,44±

0,141

0,509±

0,068

0,569±

0,024

0,51±

0,011

0,57±

0,012

0,50±

0,084

На підставі отриманих показників встановлено, що найбільша волого-утримуюча здатність м’яса відмічена в НМС тварин ІІ групи, а найменша в НМС тварин ІV групи.

Від величини показника рН залежить якість м’яса та продуктів вироблених з нього. Разом з тим, цей показник характеризує ступінь дозрівання м’яса. У досліджених зразках не спостерігалось вірогідної різниці цього показника, який був у межах допустимої норми.

Одним із методів оцінки кулінарних якостей мяса можна назвати відсоток його уварки. Мясо тварин дослідних груп, особливо тварин ІV групи, уварювалось більше, ніж мясо тварин контрольної групи.

Показник ніжності мяса дослідних тварин вказує на зусилля, яке необхідно докласти для розрізання зразка мяса. Чим ніжніше мясо, тим менше зусилля треба прикласти за однаковий відрізок часу потрібного для його перерізання. Мясо тварин контрольної групи виявилося ніжніше ніж у тварин дослідних груп.

Технологічні властивості та харчова якість підшкірного шпику в значній мірі залежить від його хімічного складу, тобто вмісту вологи, жиру, клітинних оболонок (табл. 5).

Характеризуючи хімічний склад підшкірного шпику можна сказати, що вміст сухої речовини в зразку всіх тварин приблизно однаковий. При цьому в зразках тварин І та ІІІ груп практично на 1 % менше, ніж в зразках тварин інших груп, тому і вміст вологи в них трохи вищій. Найбільший вміст клітинних оболонок в зразках тварин ІV групи, а в усіх інших тварин дослідних груп він трохи менший. Вміст жиру в ткані тварин усіх піддослідних груп був приблизно однаковий і лише у тварин VІ групи дещо нижчий (до 1 %) ніж у контрольних тварин.

Таблиця 5 – Хімічний склад підшкірного шпику
чистопорідного та гібридного молодняку свиней,

Показник

Групи тварин

I

II

III

IV

V

VI

Суха речовина, %

93,40± 0,633

92,49± 0,664

92,60± 0,372

93,27± 0,499

93,58± 0,018

93,26± 0,813

Волога, %

6,60± 0,633

7,51± 0,664

7,40± 0,372

6,91± 0,244

6,42± 0,018

6,74± 0,813

Клітинні оболонки, %

0,95± 0,230

0,60± 0,219

0,77± 0,138

0,73± 0,124

0,55± 0,509

1,63± 1,216

Жир, %

92,46± 0,412

91,89± 0,45

91,83± 0,491

92,36± 0,368

93,03± 0,527

91,64± 0,403

 

Висновки. Хімічний склад найдовшого м’язу спини чистопорідного молодняку великої білої породи та гібридного молодняку, отриманого від поєднання маток великої білої породи з кнурами української мясної породи різного лінійного походження практично не відрізняється.

За більшістю ознак якості мяса та сала гібридний молодняк отриманий від маток великої білої з кнурами української мясної породи різної лінійної належності не поступається чистопорідному молодняку великої білої породи свиней, тому покращення відгодівельних та мясних якостей при породно-лінійній гібридизації суттєво не погіршує якість мяса та сала. При цьому за окремими показниками якості та повноцінності мяса гібридний молодняк відзначається показниками на рівні чистопорідного молодняку.

 

Література

1. Стан племінної бази свинарства України /Медведев В.О., Церенюк О.М., Хватов А.І. та ін. // Матер. Міжнар. наук.-пр. конф. «Становлення та сучасні аспекти розвитку галузі свинарства», присв. 75-річчю від дня нар. проф. Медведева В.О. (8-9 вересня 2004 року) // НТВ. – X.: IT УААН, 2004. – № 88. – С. 34–27.

2. Медведев В.О., Коваленко Б.П. Відтворні якості свиноматок нового заводського типу великої білої породи // Вісник Полтавського ДСП. – Полтава. – 2001. – № 2–3. – С. 56.

3. Племенное дело в свиноводстве // Козловский Ю.В., Лебедев A.A., Медведев Г.В. и др. – М.: Колос, 1982. – 272 с.

4. Шейко Р.И. Интенсификация производства свинины на промышленной основе. – Минск: УП «Технопринт», 2004. – 120 с.

5. Стрижак Т.А. Відгодівельні і м’ясні ознаки генотипів вітчизняної та імпортної селекції при чистопородному розведенні та схрещуванні свиней // Перспективи розвитку біотехнології в Україні: Матер. конф. мол. вчених. – Дніпропетровськ: ДДАУ, 2005. – С. 139–142.

6. Коваленко Б.П. К вопросу оценки убойных качеств свиней // Пути интенсификации отрасли свиноводства. Институт животноводства. – Жодино: РУП, 2006. – С. 57–58.

7. Плохинский H.A. Руководство по биометрии для зоотехников. – М., 1969. – 256 с.

8. Ноздрин Н.Т., Мысик А.Т. Обмен веществ и энергии у свиней. – М.: Колос, 1975. – 240 с.

 

Медведев В.А.,  Церенюк А.Н., Шаповалов С.О., Акимов А.В. Качество мяса и сала гибридо-линейного молодняка разного происхождения.

В статье проанализированы данные контрольно убоя чистопородного и гибридного молодняка свиней. Проведена сравнительная характеристика химического состава, калорийности, полноценности, физико-технологических свойств мышечной ткани длиннейшей мышцы спины и химический состав подкожного шпика в зависимости от породно-линейных сочетаний свиней.

 

Medvedev V.O., Tserenyuk O.M., Shapovalov S.O., Akimov O.V. Meat and fat quality of different hybrid pigs.

In issue analyzed slaughtered data’s of purebred and hybrid pigs. Evaluated different hybrid pigs characteristic of chemical content, caloric, value, LD muscle physic-technology traits and chemical content backfat.