УДК 636.4.082

Стресчутливість свиней ЧЕРВОНОЇ
БІЛОПОЯСОЇ ПОРОДИ ПРИ РІЗНИХ ПОЄДНАННЯХ

С.М. Галімов[1], аспірант

Миколаївський державний аграрний університет

Наведено результати стресчутливості свиней червоної білопоясої породи при чистопородному розведенні та в поєднаннях з м’ясними генотипами. Встановлено, що в поєднанні з породою ландрас не виявлено генетичної аномалії стрессиндрому.

Вступ. Зростання попиту на пісну свинину привело до розроблення селекційних програм, що спрямовані на розведення тварин, спеціалізованих за м’ясністю. Але селекція за м’ясністю, що викликає і ряд негативних наслідків, пов’язаних з послабленням природної резистентності, погіршенням якості м’яса та інше. Погіршення якості м’яса обумовлюється не тільки паратиповими факторами, але і генотиповими, що пов’язано з стрессиндромом у різних тварин.

Перевірка тварин на схильність до стресу має важливе значення в селекційному процесі. Так як спостерігається різний ступень прояву стрес-синдрому у тварин різних порід, залежно від їх відселекціонованості за м’ясними якостями [1, 4]. Про високу ефективність селекції тварин з використанням стрес-тестів на покращення м’ясної продуктивності вказують Carden A.E., Hilb Wg, Clarce H., [6, 7].

PSS – генетично зумовлена аномалія, що характеризується м’язо-вим гіперметаболізмом, контрактурою м’язів і викликається будь-яким стресовим фактором, як правило, інгаляційним наркозом (найчастіше – галатаном).

Генетична природа свинячого стрессиндрому встановлена порівняно нещодавно. Відомо, що PSS має аутосомно – рецесивний тип успадкування з неповною фенотиповою пенетрантністю, крім того існують докази часткового прояву рецесивного алеля в гетерозиготному стані.

При селекції, що націлена на елімінацію мутантного алеля гена Hal, завжди виникають складнощі, оскільки прямий діагноз його присутності за допомогою галотанового тесту може мати місце тільки для гомозиготних рецесивних тварин і тому бракування галотан – позитивних свиней з метою вилучення із дефектного алеля не є ефективним. Крім того, внаслідок неповної пенетрантності рецесивного алеля (n), деякі тварини можуть не реагувати на галотановий наркоз, а гетерозиготні носії спадкової аномалії (Nn) взагалі не виявляються галотановим тестом. За використання галотанової діагностики PSS для точного встановлення генотипу тварин за Hal- геном, необхідно проведення аналізуючого схрещування з галотан – позитивними тваринами, що є економічно недоцільним.

Останнім часом, завдяки розвитку молекулярної генетики, встановлений ген, що відповідає за розвиток PSS. Ним виявився ріанодинрецепторний ген, що регулює синтез білка діючого як регулятор транспорту Са2+ крізь канали саркоплазматичного ретикулуму скелетних м’язів.

Постановка завдання. На основі сумісного наказу №324/47 від 14 травня 2007 року Міністерства АПК України та УААН популяція червоно-поясних свиней затверджена, як нове селекційне досягнення під назвою червона білопояса порода м’ясних свиней. Темою наших досліджень передбачалось вивчення і визначення різних теоретичних підходів подальшого вдосконалення існуючих параметрів продуктивності червоно-поясної популяції свиней, створеної на базі 7 вітчизняних і зарубіжних генотипів [2]. Все це обумовило подальше дослідження не тільки паратипових, але і генотипових факторів, що впливають на продуктивні якості тварин. Тому, вивчення стресчутливості свиней червоної білопоясої породи при чистопородному розведенні та в поєднаннях з різними генотипами на основі ДНК – діагностики генетичної аномалії питання актуальне.

Методика досліджень. Науково-виробничий дослід проведено в умовах господарства СГПП «Техмет-Юг» Миколаївської області, ДНК-діагностика стресчутливості у свиней проводилась в лабораторії генетики Інституту свинарства ім О.В.Квасницького УААН, м. Полтава. Для організації експерименту провели генеалогічний аналіз стада та вивчили розвиток і продуктивність тварин з метою визначення кращих та гірших за цими ознаками порівняно з середніми по стаду. За принципом аналогів було сформовано V піддослідних груп в кожній по 10 свиноматок червоної білопоясої породи та 2 кнури цієї ж породи. Для проведення досліду використали також 2 кнури породи ландрас.

Стресчутливість тварин визначають різними методами. Так у Всеросійському державному науково-дослідному інституті тваринництва (ВІТ) був проведений аналіз даних, який дає змогу виявити спектр генів-кандидатів локусів кількісних ознак, що впливають на розвиток ознак. Геном-кандидатом чутливості до стресів виявлений ріанодинрецепторний ген. Після виявлення цього гену були розроблені тест-системи для аналізу їх алельного поліморфізму, засновані на методі ПУР-ПДРФ аналізу, та виконані популяційно-генетичні досліди з встановленням частоти зустрічаємості алелей [3, 5].

В наших дослідах ампліфікацію фрагмента ріанодинрецепторного гена проводили за допомогою полімеразної ланцюгової реакції в 25 мкл інкубаційної суміші такого складу: 1 мкг ДНК, 1 mM dNTP, 2 mM MgCl2, 5 мкл 10х буфера (MBI Fermentas, Вільнюс), що містить 200mM Tric-HCl, pH 8,0; 500 mM KCl, 0,8% Nonidet P-40; додавали 4 од. активності Tag-полімерази (Fermentas). Ампліфікацію здійснювали в термоциклері «Терцик» (ДНК-технологія, Росія) протягом 30 циклів за програмою: 1-30 цикли: 69оС – 2 хв.; 70оС – 2 хв.; 90оС – 1 хв.; 31 цикл: 69оС – 3 хв.; 70оС – 10 хв.

Структура праймерів:

RYR 1 (5’GTGCTGGATGTCCTGTGTTCCCT3’)

RYR 2 (5’CTGGTGACATAGTTGATGAGGTTTG3’)

Рестрикцію отриманого ампліфікату здійснювали додаванням безпосередньо в реакційну суміш 2 одиниці активності ферменту Hha-1 і інкубації зразка 3,0 години при температурі 37оС.

Результати досліджень. Отримані дані, за стресчутливістю свиней червоної білопоясої породи при чистопородному розведенні та в поєднаннях з порода ландрас французької селекції, наведені в таблиці.


Таблиця – ДНК-діагностика стресчутливості у свиней червоної
білопоясої породи (ДНК-типування за ріанодинрецепторним геном)

Групи

Генотипи

Кількість голів в групі

Кількість
тварин, гол.

Кількість
тварин, %.

свиноматки

кнури

с/с

т/с

т/т

с/с

т/с

т/т

І

К

К

10

10

0

0

100

0

0

ІІ

К

Г

10

10

0

0

100

0

0

ІІІ

Г

К

10

10

0

0

100

0

0

IV

Г

Г

10

10

0

0

100

0

0

V

Г

Л

10

10

0

0

100

0

0

Умовні позначення: К – кращі тварини порівняно з середньою по стаду; Г – гірші тварини порівняно з середньою по стаду; Л – ландрас; с/с – тварини стресостійкі (N/N); т/с – тварини стресостійкі (N/n), але носії мутантного алелю, який спричиняє в гомозиготному стані (т/т (n/n)) стрессиндром.

На основі отриманих даних встановлено, що в І, ІV, V піддослідних групах, до яких відносяться свині червоної білопоясої породи, та помісні свині породи червоної білопоясої з кнурами породи ландрас французької селекції, є тваринами стресостійкими і не є носіями мутантного алелю, який спричиняє в гомозиготному стані стрессиндром.

Висновки

На основі проведених досліджень встановлено, що свині червоної білопоясої породи при чистопородному розведені та в схрещуванні з кнурами породи ландрас французької селекції є тваринами стресостійкими і не є носіями мутантного алелю, який спричиняє в гомозиготному стані стрессиндром.

Література

1. Давыдов А.Ф. Пути снижения подверженности свиней стрессам и повышения их продуктивности. Сб. тр. Харьковского СХИ. – 1985. – С. 54-60.

2. Розведення свиней: Навч. посібн. / Нагаєвич В.М., Герасимов В.І., Березовський М.Д., Рибалко В.П. та інші; За ред. Нагаєвича В.М., Герасимова В.І.. – Х.: Еспада, 2005. – 296 с.

3. Зиновьева Н.А., Гладырь Е.А. Перспективы использования молекулярной генной диагностики сельскохозяйственных животных // Мат. междунар. конф. – Дубровицы: ВИЖ, 2001. – С. 44-49.

4. Кузнецов А.И., Синнагатуллин Ф.А. Способ оценки свиней по стрессчувствительности // Интенсификация селекционного процесса в животноводстве: Мат. конф. – Персиановка, 1986. – С. 76-78.

5. Лобан Н.А., Василюк О.Я., Знов’єва Н.А., Гладирь У.Ф. Оценка стрессустойчивости свиней различными методами // Мат. науково-теоретичного фахового журналу. – Вісник аграрної науки Причорномор’я. – №3. – Миколаїв, 2002. – С. 146-150.

6. Carden A.E. Hill W.G. Jhe effects of halothane susceptibility on some economically important traits in pigs. 1. Litter productivity. Product. – 1985. – V.40. – W.2. – Pр. 351-358.

7. Clarce H. Planned breeding for the home and European market. Pig Farming Management. – 1972. – V.2. – N.11. – Pр. 33-34.

 

Галимов С.Н. Стрессчувствительность свиней красной белопоясой породы при разных сочетаниях.

Приведены результаты стресстойкости свиней красной белопоясой породы при чистопородном разведении и в скрещиваниях с мясными генотипами. Установлено, что в сочетаниях с породой ландрас не выявлена генетическая аномалия стресс-синдрома.

 

Galimov S.N. Stress sensitivity pigs of breed dyrok intrapedigree type «stepnoi».

The results stresstability of pigs a red whitebelt of breed at thoroughbred cultivation and in crossings with meat genotypes. Is established, that in combinations to breed landras the genetic anomaly stress - syndrome is not revealed.

 



[1] Науковий керівник – доктор с.-г. наук, професор В.П. Рибалко