Стр. 52 - buleten-2017-2.indd

Упрощенная HTML-версия

52
“АПК УКРАЇНИ”. Реферативний журнал
2017.2.218.
ної частини укоріненого живця варіювала у сортів і залежала
від умов місця укорінювання та дорощування. Найкраще
вкорінення і розвиток зелених живців досліджуваних сортів
ЖЇ були за обробки водним розчином КАНО — 15–20 мг/л
упродовж 12 годин за температури розчину 20–25°С.
РОСЛИННИЦТВО. Овочівництво. Городництво
УДК 635.1/.8
635.1/.8 Овочівництво. Городництво
Науковий референт — РОМАНЧУК Л.О.
Науковий консультант — академік НААН ХАРЕБА В.В.
УДК 633.3/.5:631.4/.5:001
2017.2.218. ДО МЕТОДИКИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
В ОРГАНІЧНОМУ ЗЕМЛЕРОБСТВІ
/ Камінський В.Ф., Кор-
сун С.Г. // Збірник наукових праць ННЦ “Інститут землероб-
ства НААН”. — К., 2016. — Вип. 2. — С. 3–12. — Бібліогр.:
11 назв. Шифр 548760.
Землеробство органічне, родючість ґрунту, технології
органічного землеробства, агроценоз, методика наукових
досліджень.
Обґрунтовано окремі аспекти методики наукових дослі-
джень в органічному землеробстві (ОЗ) з використанням
теоретичних методів — абстрагування, узагальнення, ана-
ліз і синтез, індукція і дедукція. Зазначено, що розширення
масштабів ОЗ потребує детального і системного дослідження
процесів, які відбуваються в агроекотопах, а для цього необ-
хідно доповнити існуючу теорію дослідної справи окремими
положеннями, продиктованими вимогами ОЗ. Обов’язковим
є: візуальне обстеження стану верхнього шару ґрунту в
період інтенсивного росту і розвитку кореневої системи рос-
лин; ретельне дослідження якості одержаної продукції рос-
линництва, щорічний контроль структури ємності ґрунтового
вбирного комплексу, якості гумусу, забезпеченості рослин
основними поживними елементами. Потрібно періодично
контролювати об’ємну масу, шпаруватість, щільність, во-
дотривність агрегатів, активну та потенційну кислотність,
ступінь засоленості ґрунту, вміст обмінного алюмінію, ва-
лових форм фосфору і калію, кількість токсичних речовин,
інтенсивність респірації ґрунту, нітрифікаційну здатність і
целюлозоруйнівну активність едафотопу.
УДК 635.1/.7:631.117:631.5:551.58
2017.2.219. ВИРОЩУВАННЯ ОВОЧІВ ЗА ГЛОБАЛЬНОЇ
ЗМІНИ КЛІМАТУ
/ Книш В. // Плантатор. — 2017. — № 2. —
С. 120–121.
Овочівництво, клімат (глобальні зміни), жаростійкість
рослин, технологія вирощування овочів за посухи.
Висвітлено особливості вирощування овочів за глобальної
зміни клімату. За песимістичними прогнозами Канадського
кліматичного центру географічні зони змістяться на північ
до 200–300 км, у лісостеповій і степовій зонах не вистача-
тиме вологи. Загальна біологічна продуктивність знизиться
на 10–20%, а в окремих районах — до 30–40%. Майбутні
посухи в Степу України (особливо в Одеській, Херсонській
і Миколаївській областях) можуть викликати падіння с.-г.
виробництва, причому найбільші зміни припадуть на най-
ближчі 2–3 десятиріччя. Наростатимуть екологічні проблеми,
з’являться нові нетипові для регіону види хвороб і шкідників,
може зменшуватися конкурентоспроможність вітчизняного
аграрного виробництва на світовому ринку. Вітчизняними
вченими здійснено низку досліджень з метою розроблення і
запровадження технологій вирощування овочевих і баштан-
них рослин, адаптованих до жорстких умов Півдня України,
викликаних глобальними змінами клімату. Найважливішими
технологічними рішеннями за цим напрямом є херсонська
технологія вирощування кавунів, динь і кабачків з вико-
ристанням тимчасового плівкового укриття, яка дає змогу
одержувати продукцію на 25–30 днів раніше, ніж за базовою
технологією; ресурсоощадна технологія вирощування динь
безрозсадним способом у плівковій теплиці на сонячному
обігріві, що забезпечує врожайність на рівні 5 кг/м
2
на 36–40
днів раніше, ніж за звичайних умов; енергоощадна техноло-
гія вирощування помідора, перцю солодкого і баклажанів у
плівковій теплиці на сонячному обігріві, завдяки чому можна
розширити період надходження свіжої продукції на 30–40
днів; технологія вирощування помідора, перцю солодкого і
баклажанів за краплинного зрошення з мульчуванням ґрунту
чорною плівкою, що скорочує зрошувальну норму та кіль-
кість поливів на 35–43%, підвищує врожайність на 12–18%,
прискорює дозрівання на 9–12 днів. Удосконалено спосіб
одержання розсади щепленого кавуна та технологія його
вирощування, які забезпечують підвищення стійкості рослин
проти абіотичних і біотичних чинників урожайності та якості
плодів порівняно з кореневласним кавуном. Паралельно ви-
вчалося раціональне використання ґрунтової вологи й енергії
фотосинтетично активної радіації. Зазначено, що головним
у вирішенні проблеми дефіциту вологи під час вирощування
баштанних культур має стати зрошення.
УДК 635.128:631.55.563
2017.2.220. ЗБИРАННЯ І ЗБЕРІГАННЯ СЕЛЕРИ
/ Адамен-
ко Д. // Плантатор. — 2017. — № 1. — С. 72–73.
Селера, різновиди селери, збирання селери, зберігання
селери.
Наведено дані щодо збирання і зберігання цінної ово-
чевої культури — селери культурної (
Apium graveolens
L.).
На сьогодні культивують 3 різновиди селери (С.): листкова,
черешкова і коренева. Коротко охарактеризовано кожний
різновид С. У С. листкової листки збирають у міру відрос-
тання протягом усього літа. У цього різновиду листки та
корені не збирають окремо, а найчастіше викопують цілісно,
прикопують у теплиці, щоб продовжити термін збирання на
пізніший період осені. Свіжозібрані листки складають у по-
ліетиленові пакети або будь-яку іншу ємність і заморожують
у холодильних камерах, а також подрібнюють, висушують і
зберігають у герметичній упаковці. Зазвичай урожай С. зби-
рають до настання сильних заморозків на поверхні ґрунту
(у регіонах із теплим кліматом — у листопаді, у північних —
на початку жовтня). Зібрані коренеплоди кореневої С. скла-
дають на зберігання в сухе добре провітрюване приміщення.
Продукт має бути без механічних пошкоджень, цілісним, без
наявних ознак щодо ураження хворобами і шкідниками, су-
хим і типовим для певного сорту. За комбайнового способу
збирання С. зростають не лише втрати в масі, а й частішають
механічні травми. Середня врожайність листків та черешків
С. становить 24–40 т/га, коренеплодів — 65–80 т/га. У свіжої
С. черешки мають бути яскраво-зеленими й досить ламки-
ми, оскільки еластичні черешки свідчать про те, що вони не
щойно зібрані. Слід контролювати, щоб у черешкової С. не
з’явилася передчасно насіннєва стрілка. Коренеплоди С.
зберігають у малооб’ємних траншеях, штабелях та стелажах
або в тарі, присипаних зверху вологим піском або ґрунтом
не менше ніж 70%. Зазначено, що за температури повітря
в овочесховищі не вищої ніж 1–2°С та відносної вологості
90%, коренеплоди зберігаються до 6–8 місяців. Листкова і
черешкова С. може зберігатися в овочесховищах не більше
як 1,5–2 місяці. Найкраще зберігається коренеплідна селера
в холодильній камері (до 6 місяців).
УДК 635.13:631.526.32:631.17
2017.2.221. РАННЯ МОРКВА
/ Адаменко Д. // Плантатор. —
2017. — № 1. — С. 70–71.
Морква рання, сорти і сортотипи моркви, технологія
вирощування моркви.
Розглянуто питання щодо правильного підбору сортотипів
та сортів моркви (М.) й особливостей технології її вирощуван-
ня. Вітчизняні сорти М. поділяють на 10 сортотипів, 7 з яких
основні: Амстердамський, Нантський, Паризька каротель,
Флаке (або Валерія), Берлікум, Шантане та міні-морква.