Стр. 63 - rj_2016_04

Упрощенная HTML-версия

63
№ 4 (70), 2016
2016.4.280.
УДК 636.4.085.55
2016.4.276. ОЦЕНКА ПОЛНОЦЕННОСТИ ПРОТЕИНОВОЙ
ПИТАТЕЛЬНОСТИ КОРМОВ ДЛЯ СВИНЕЙ
/ Райхман А.Я. //
Вісник аграрної науки Причорномор’я. — 2016. — Вип. 2. —
С. 107–116. — Библиогр.: 14 назв.
Свині, годівля свиней, амінокислоти, протеїн, ідеальний
протеїн, комбікорми.
Представлено алгоритм визначення “ідеального протеїну”
для свиней на даних про потреби амінокислот у повнораціон-
них комбікормах і їх вмісту в основних кормових культурах.
Наведено формулу розрахунку “ідеального протеїну” та
схеми для складання рецептів повнораціонних комбікормів.
Для проведення розрахунків було використано норми вмісту
незамінних амінокислот у повнораціонних комбікормах для
всіх повновікових груп свиней; амінокислотний склад кормів;
структуру витрат комбікормів на свинокомплексах з повним
циклом. Забезпеченість за основною амінокислотою і спів-
відношення з нею інших амінокислот покладено в основу
розрахунку укомплектованості кормів повноцінним протеїном.
З урахуванням цього показника корми ранжовані і визначено
вартість “ідеального протеїну”.
УДК 636.4:619:616.98–07:578
2016.4.277. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ МОНІТОРИНГОВИХ
СЕРОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ СВИНЕЙ ЩОДО ЦИРКО-
ВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ЗА ПЕРІОД
2013–2015 РОКІВ
/ Масюк Д.М., Кокарєв А.В., Коляда С.Г.,
Фурда І.Л., Байдалюк В.А., Ситюк М.П. // Біологія тварин. —
2016. — Т. 18, № 4. — С. 58–65. — Бібліогр.: 23 назви.
Свині, цирковірус, серологічний моніторинг, імунний ста-
тус.
Наведено результати серологічних моніторингових до-
сліджень серед домашніх свиней у розрізі областей України
щодо цирковірусної інфекції за період 2013–2015 рр. Лабо-
раторні дослідження сироваток крові від свиней проводили
у Науково-дослідному центрі біобезпеки та екологічного
контролю ресурсів АПК ДДАЕУ. Метою роботи було з’ясувати
імунний статус домашніх свиней у різних областях України
щодо цирковірусної інфекції. За період досліджень було до-
сліджено 1889 зразків сироваток крові зі 109 господарств,
розташованих на територіях 96 районів адміністративних
областей України. Наявність специфічних постінфекційних
антитіл проти цирковірусу другого типу у сироватках крові
домашніх свиней визначали методом імуноферментного
аналізу (ІФА) з використанням тест-систем “Swinecheck®
PCV2 IgG” (виробництва “Biovet”, Канада), “Ingezim Circovirus
IgG/IgM® 11.PCV.K2” (“INGENASA”, Іспанія). За результатами
серологічного моніторингу проведено картографічний аналіз
серопревалентності домашніх свиней до цирковірусу друго-
го типу в розрізі областей України. Одержані результати
досліджень сироваток крові від домашніх свиней щодо ви-
явлення специфічних постінфекційних гуморальних антитіл
проти цирковірусу другого типу методом ІФА свідчать, що
загальний показник серопревалентності становить 67,6%, а
в розрізі років спостерігається збільшення відсоткових показ-
ників позитивних проб від числа досліджених, а саме: 62,4%;
67,0% і 83,29% у 2013, 2014 і 2015 роках відповідно. Найвищі
показники серопревалентності свиней до цирковірусу друго-
го типу були виявлені в Херсонській (95,2%) та Чернігівській
(93,42%) областях. Опрацьовані дані серологічних досліджень
дають змогу стверджувати, що збудник цирковірусної інфекції
циркулює в стадах домашніх свиней на території України.
УДК 636.4:631.1.016
2016.4.278. СТАН І ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНО-
ГО СВИНАРСТВА УКРАЇНИ
/ Чернишов І.В., Левченко М.В.,
Мазуркевич І.С. // Вісник аграрної науки Причорномор’я. —
2016. — Вип. 2. — С. 149–154. — Бібліогр.: 3 назви.
Свині, свинарство, органічне землеробство, продукція
свинарства.
Вивчено потенціал розвитку органічного свинарства в пів-
денних регіонах України на прикладі типового фермерського
господарства. Проведено аналіз існуючої технології утриман-
ня свиней у типовому фермерському господарстві Півдня
України для визначення можливості і доцільності впроваджен-
ня органічного тваринництва в даних умовах. Проаналізовано
відповідність місця розташування вимогам сертифікації щодо
підприємства органічного землеробства. Проведено аналіз
наявності земельних площ у підприємстві та використову-
ваних кормових культур вимогам органічного тваринництва.
Визначено відповідність видового та статево-вікового складу
тварин, наявних у підприємстві, вимогам органічного земле-
робства, відповідність одиниці площі вимогам сертифікування
підприємства з органічного землеробства. Розглянуто резерви
нарощування оптимального співвідношення до орних земель.
Наведено рекомендації щодо шляхів переходу до органічної
технології утримання. Доведено можливість впровадження
виробництва екологічної продукції свинарства, відзначається
актуальність даного впровадження та необхідність подальших
розрахунків параметрів виробництва.
УДК 636.47.082.22
2016.4.279. БІОХІМІЧНІ ПРОЦЕСИ У М’ЯСІ СВИНЕЙ РІЗ-
НОЇ СТРЕСОЧУТЛИВОСТІ ТА УМОВ ВИРОЩУВАННЯ
/
Лихач В.А., Лихач А.В., Кіш С.В. // Вісник аграрної науки
Причорномор’я. — 2016. — Вип. 2. — С. 6–15. — Бібліогр.:
7 назв.
Свині, м’ясо свиней, стресочутливість, автоліз, дегус-
таційні показники.
Наведено результати біохімічних змін, органолептичні та
дегустаційні показники м’яса свиней після забою залежно від
різної стресочутливості. Вивчення впливу стресочутливості
свиней породності (ВБ
×
Л)
×
П, вирощених у різних умовах
інтенсивної технології, на біохімічні процеси дозрівання і ор-
ганолептичні показники якості м’яса, дослідження рН, вмісту
глікогену, глюкози, молочної кислоти, які виражали в мг%,
проводили згідно зі схемою досліджень: 1-ша група (n=10) —
стресостійкі; 2-га (n=10) — стресочутливі; 3-тя (n=10) — змі-
шані (50% — стресостійкі; 50% — стресочутливі). Отже, аналіз
отриманих даних дає змогу зробити висновок про те, що м’ясо,
отримане від свиней з різною стресовою чутливістю, та тих,
що відгодовувалися в різних умовах інтенсивної технології, в
період дозрівання і зберігання має різний характер біохімічних
змін, які зумовлюють різну його якість. У м’ясі, отриманому від
стресостійких тварин, найбільш інтенсивні зміни відбуваються
в перші 24 години після забою. Через 45 хвилин зберігання у
свинині визначається високий вміст глікогену, низька концен-
трація глюкози і молочної кислоти, високий рівень показника
рН середовища (вміст глікогену був 1834,6 мг%; глюкози —
103,8 мг%; молочної кислоти — 266,8 мг%; показник рН був
на рівні — 7,14). У подальшому продовжується поступове
зниження кількості глікогену; підвищення вмісту глюкози і
молочної кислоти, показник рН середовища стабілізується в
межах 5,6. Встановлено, що завдяки такому характеру біо-
хімічних змін, м’ясо на другу-третю добу дозріває і має високі
споживчі властивості. Варене м’ясо і бульйон мають відмінну
оцінку. У м’ясі, отриманому від стресочутливих тварин, які від-
годовувалися разом зі стресостійкими тваринами, через 45 хв
після забою і в наступні дні спостережень автолітичні процеси
протікали менш інтенсивно. У результаті таких змін свинина
на другу-третю добу мала низькі споживчі властивості, варене
м’ясо і бульйон мали оцінку в межах середньої.
636.52/.59 Птахівництво
Науковий референт — РУЧКО Т.В.
Науковий консультант — академік НААН САХАЦЬКИЙ М.І.
УДК 636.5.033.084
2016.4.280. БІОЛОГІЧНО АКТИВНА ДОБАВКА
SPIRULINA
PLATENSIS
ТА ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ У ПЕРЕПЕЛІВНИЦТВІ
/
Чернікова Г.Ю., Пономаренко Н.П. // Вісник аграрної науки
Причорномор’я. — 2016. — Вип. 2. — С. 155–160. — Біб-
ліогр.: 4 назви.
ТВАРИННИЦТВО. Птахівництво
УДК 636.52/.59