Стр. 51 - rj_02_2016

Упрощенная HTML-версия

51
№ 2 (68), 2016
2016.2.226.
РОСЛИННИЦТВО. Овочівництво. Городництво
УДК 635.1/.8
потребує вологи, проте рослини 2-го року життя витримують
її дефіцит краще, оскільки мають потужнішу кореневу сис-
тему. Добре росте на легких удобрених нейтральних або
слабокислих ґрунтах. Найкращими попередниками є бобо-
ві культури, огірки, цибуля, помідор, картопля і буряк. Не
бажано вирощувати К. після редьки, ріпи, редиски, брукви,
турнепсу і крес-салату. Вирощують К. розсадним способом
і сівбою насіння. Завдяки короткому вегетаційному періоду
скоростиглих сортів за сезон можна одержати 2–3 урожаї.
Висвітлено технологію вирощування і висаджування розсади
К. За вимогами до умов вирощування К. не відрізняється від
капусти білоголової. На відміну від інших капустяних рослин,
К. поливають дуже часто, але невеликою поливною нормою.
Головна вимога — ґрунт завжди має бути рівномірно воло-
гим. Протягом вегетації ґрунт у міжряддях необхідно глибоко
розпушувати, оскільки це допомагає одержати соковитіші
та ніжніші стеблоплоди. Рослини двічі підживлюють і перед
початком потовщення стебла підгортають. Дози добрив і
співвідношення між елементами мінерального живлення
встановлюють з урахуванням родючості ґрунту, його забез-
печеності рухомими формами поживних речовин, удобрення
попередника та біологічних особливостей сортів рослини. Ор-
ганічні добрива вносять під зяблеву оранку та в підживлення.
Серед ранніх сортів (вегетація 65–80 діб) рекомендовано до
вирощування такі сорти, як: Пурпурна, Віденська біла 350,
Атена, Моравія; середньостиглий чеський гібрид Каратаг F
1
;
пізні сорти та гібриди, що дають урожай за 120–150 діб —
Наталка, Глобус, Віолетта, Гігант і Носсак F
1
. Слід заува-
жити, що К. вирощують переважно для одержання ранньої
продукції, тому її збирають після досягнення потрібного діа-
метра стеблоплода — зазвичай 7–8, максимально — 10 см.
За переростання знижується якість продукту, він стає грубим
і не придатним до вживання.
УДК 635.13:631.527.5:631.17
2016.2.224. ВИРОЩУВАННЯ ГІБРИДІВ СОРТОТИПУ ШАН-
ТАНЕ
/ Васін В. // Плантатор. — 2016. — № 1. — С. 46–51.
Морква, гібриди моркви, вирощування гібридів моркви.
Висвітлено особливості технології вирощування гібридів
моркви (М.) сортотипу Шантане. Велику роль відіграють
ґрунти, на яких вирощуватиметься М. Насамперед, треба
уникати кам’янистих, кислих ґрунтів, а також таких, що під-
даються затопленню, і на які нещодавно вносили органічні
добрива. Найкращими попередниками М. є картопля, рання
капуста, цибуля і часник. Добрі результати демонструє вико-
ристання ріпаку як сидерату. Не рекомендовано вирощувати
як попередники селерові, пізню капусту, соняшник, кукурудзу
й багаторічні трави. Морква — дуже вибаглива до підготов-
ки ґрунту. Хороші результати забезпечує чизелювання або
глибоке розпушування, а після оранки — культивація чи
фрезерування. Оптимальним способом вирощування М. в
умовах Півдня України є: використання широкої гряди, що
дає змогу одержувати стандартну продукцію, полегшувати
отримання сходів, зменшувати водовитрати й спростити
збирання врожаю. Найякіснішим поливом за вирощування М.
є краплинне зрошення. Слід зазначити, що перезволоження
може негативно впливати на сходи і якість продукції. За не-
значного перезволоження протягом вегетації формуються
невеличкі коренеплоди. Надлишкова вологість у міжряддях
загрожує ущільненням ґрунту й утворенням “вилкуватих” ко-
ренеплодів. Для максимального пришвидшення одержання
товарної продукції М. потрібно підготувати ґрунт восени, щоб
за першої можливості вийти в поле для сівби. Перевагу слід
надавати гібридам з коротким періодом вегетації й таким, що
витримують приморозки. Густота стояння рослин має бути
низькою (для сортотипу Шантане — 450–500 тис. рослин/га,
для Нантського — 750–800 тис. рослин/га). Застосування
агроволокна дає змогу одержувати врожай на 10–15 днів
раніше, ніж без нього. Рослини не мають відчувати дефіциту
вологи й елементів живлення. У жодному разі за два роки
до вирощування М. на ділянці не вносять органічні добрива.
Наведено рекомендації щодо внесення фосфорних, азотних
і калійних добрив, а також мікроелементів. Надано коротку
характеристику ранньостиглому, з надзвичайно високим
виходом товарної продукції, гібриду моркви Чикаго F
1
, який
по праву вважають проривом року на насіннєвому ринку
України.
УДК 635.132:631.527.5
2016.2.225. МОРКОВЬ ЧИКАГО F
1
/ Подлужный Ю. // Ово-
щеводство. — 2016. — № 2. — С. 20.
Морква, гібрид моркви Чикаго F
1
, насінництво моркви,
технологія вирощування моркви, урожайність моркви.
Наведено характеристику нового гібрида моркви (М.) Чи-
каго F
1
(голландська компанія Wing Seed), який користується
великим попитом серед фермерів. Зауважується, що цей гіб-
рид є справжнім проривом року на українському ринку насін-
ня. По-перше, коренеплоди гібрида Чикаго F
1
типу шантане
ростуть у довжину до 15–18 см і мають яскравіше і насичені-
ше забарвлення порівняно з іншими сортами і гібридами М.
По-друге, гібрид відносять до ранньої групи (строк вегетації
85 днів), тому його можна вирощувати в 2 обороти: з березня
по червень і з червня–липня по жовтень–листопад. Строк
зберігання коренеплодів становить 4–6 місяців. По-третє,
Чикаго F
1
надзвичайно стійкий до таких хвороб, як альтер-
наріоз і борошниста роса, якою уражуються майже всі сорти
і гібриди М. По-четверте, новий гібрид гарантує високий вихід
товарної продукції — до 90% порівняно з 60% в інших сортів
і гібридів. Урожайність Чикаго F
1
в 1-му обороті становила в
середньому 60 т/га, а в 2-му — 80 т/га. У 2015 р. ранню М.
реалізовували по 16 грн/кг, а продукцію 2-го обороту — по
9 грн/кг. По-п’яте, вагома перевага гібрида Чикаго F
1
— ви-
сока стійкість до стресів. Наведено рекомендації агрономів
компанії “Професійне насіння” щодо нюансів технології ви-
рощування гібрида Чикаго F
1
. Зазначено, що цей гібрид має
надзвичайно високу схожість, тому для одержання хорошого
врожаю буде достатньо 800–900 тис. рослин/га. У цілому для
забезпечення високого врожаю в 2-му обороті рекомендуєть-
ся вносити по 110 кг азоту, 60 — фосфору і 150–180 кг калію
на кожний гектар, а в 1-му, для одержання ранньої продукції,
норму калію доцільно зменшити до 120 кг/га.
УДК 635.152:631.5(477.7)
2016.2.226. РАННИЕ ОВОЩИ: СПОСОБЫ ДОСТИЖЕ-
НИЯ УСПЕХА
/ Сыч З. // Овощеводство. — 2016. — № 1. —
С. 26–29.
Овочі ранні, редиска, вирощування редиски, сорти редис-
ки, насінництво редиски.
Висвітлено проблеми вирощування ранніх овочів, зокрема
редиски (Р.). Успіх раннього овочівництва (РО) полягає в до-
держанні декількох складових щодо технології вирощування
овочевих рослин. По-перше, культивування овочів має бути
конвеєрним (безперервним). Конвеєри можуть бути не лише
видовими, але й сортовими. По-друге, асортимент продукції
повинен складатися не з одного лише найменування, оскіль-
ки це знижує ризики при виробництві, а також збільшує мар-
кетинговий успіх за доставки продукції на ринки і її реалізації.
Для РО необхідні сівозміни або чергування попередників.
По-третє, планування заходів щодо ведення РО слід розпо-
чинати влітку, а саме виробництво — з осені, оскільки взимку
вже запізно. По-четверте, вирішити багато проблем овочів-
никам допоможе глибоке знання біології овочевих рослин і їх
найрізноманітніших реакцій на зміну тривалості дня, освітле-
ності, вологості повітря і перепади температур від зимового
сезону до весни й літа. Розрізняють 2 групи ранніх овочів,
перша з яких — овочеві рослини, що завдяки біологічним
особливостям є скоростиглими і здатні давати ранню продук-
цію, а друга — рослини, які дають продукцію влітку і восени,
але за допомогою додаткових агротехнологічних заходів є
змога прискорити їх плодоношення. До 1-ї групи відносять
багаторічні рослини (ревінь, спаржа, багаторічна цибуля, ща-
вель, щавнат), зеленні, капусту пекінську і кольрабі, редиску,
ранні сорти капусти білоголової, цвітної, броколі, цибулю
ріпчасту та ін. Більшість українських городників надають
перевагу вирощуванню ранньої продукції з 2-ї групи (огірок,
помідор, перець, баклажан, морква, буряк, рання картопля,
кукурудза цукрова, баштанні культури), хоч це затратніше і
дорожче. Зазначено, що редиска (Р.) є яскравим прикладом
додаткової овочевої культури для одержання прибутку в 1-й
половині року. Світло є найпершим дефіцитним фактором у
ранні строки сівби. З цим чинником корелює забезпечення
теплом (оптимальна температура — 18–20°С). Для Р. іде-
ально підходить родючий суглинковий ґрунт з нейтральною
реакцією ґрунтового розчину. При вирощуванні Р. не можна
допускати пересихання і перезволоження ґрунту. Технологій