Стр. 53 - ziborova-iv-k

Упрощенная HTML-версия

53
час адміністративній владі Речі Посполитої. З початком національно-
визвольної війни під проводом Б. Хмельницького син православного кримця
Л. А. Кочубей став військовим товаришем майбутнього гетьмана, ввійшов до
лав реєстрового козацтва та шляхти і започаткував родовідну гілку Кочубеїв
як козацької старшини [69, с. 707]. Вже з середини XVII ст. рід Кочубеїв
зафіксовано на Лівобережжі серед козацьких урядовців, задіяних у
товарному виробництві та торгівлі продуктами землеробства і тваринництва
[60, с. 12]. Сільськогосподарська діяльність забезпечувала стабільність,
виживання та самодостатність родини Кочубеїв і була її традиційним
заняттям на полтавських і чернігівських землях Гетьманщини.
В ході історичного становлення роду до татарського коріння Кочубеїв
доєднались покозачені молдавські бояри (Апостоли), покозачені шляхетні
поляки (Безбородьки, Туманські, Яновичі, Жученки, Забіли, Скоропадські),
графський рід українського походження (Розумовські), княжий рід із
«кесарської землі» (Німеччина) від бояр князів Чернігівських
(Васильчикови). Рід князів і дворян Кочубеїв внесений до V і VI частин
родових книг Полтавської, Чернігівської і Петербурзької губерній [9, с. 81].
Розглядаючи еволюцію роду як злиття давніх культур, скіфського
коріння українських землеробів і кочових татарських племен скотарів, можна
стверджувати, що П. А. Кочубей отримав аграрний хист у спадок від
прадідів, на генетичному рівні. За сприятливих умов навколишнього
середовища родові здібності П. А. Кочубея до агрономічної діяльності
активувалися. Встановлено, що причини для ініціації аграрних починань
виявилися вагомими: 1) наявність значної кількості земельних угідь;
2) звільнення зі служби в державних структурах з політичних міркувань;
3) низькопродуктивне сільське господарство у власних великопомісних
володіннях; 4) загрозливі наслідки природних негараздів; 5) скасування
кріпацтва і земельна реформа; 6) відсутність на українських землях науково-
освітніх сільськогосподарських закладів. Зазначені чинники, разом із
вродженою агрономічною обдарованістю та аналітичним мисленням,