Стр. 35 - yurchak-ev-k

Упрощенная HTML-версия

35
подібного характеру є новими і мають важливе значення для раціонального
застосування сидератів і правильного складання сівозмін» [36, с. 12].
Один із послідовників алелопатичної школи А.М. Гродзинського ‒
Г.Г. Баранецький, який у 1981 р. захистив докторську дисертацію
«Аллелопатические свойства основных лесообразующих пород», у своєму
авторефераті підкреслює, що на початок 80-х років XX ст. алелопатичні
властивості багатьох сільськогосподарських культур уже було досліджено і
виявлено причини ґрунтовтоми під ними. У цьому зв’язку Г.Г. Баранецький
згадує деяких учених школи А.М. Гродзинського та Л.Д. Юрчак зокрема, які
займалися цією науковою проблемою [37].
У
1984 р.
к.б.н. Е.А. Головко
опублікував
монографію
«Микроорганизмы в аллелопатии высших растений», де висвітлив результати
багаторічних експериментальних досліджень взаємодії вищих рослин і
мікроорганізмів у природних та штучних екосистемах. У I розділі вчений
зробив огляд сучасних уявлень про алелопатію рослин і згадав у цьому
аспекті Л.Д. Юрчак, яка на той час займалася питанням сидерації проміжних
(кормових) культур для підвищення родючості сірих лісових і дерново-
підзолистих ґрунтів [8, с. 32].
В опублікованій у 1990 р. к.б.н. П.А. Морозом монографії
«Аллелопатия в плодовых садах» розглядалися теоретичні і практичні
питання алелопатичної післядії плодових рослин та наводилися результати
досліджень Л.Д. Юрчак, з якою тоді плідно співпрацював автор видання. Так,
у III розділі монографії, де висвітлювалися особливості росту плодових
рослин при відновленні садів, автор згадує вчену, як безпосередню
виконавицю експерименту. Наводилися дані Л.Д. Юрчак щодо гнильних
решток люпину, який висівався як проміжна культура для сівозміни, у ґрунт
потрапляла велика кількість органічної речовини, при розкладанні якої
утворювалися фізіологічно активні речовини (ФАР) [38, с. 67]. У VI розділі
автор посилається на експериментальні дані Л.Д. Юрчак щодо впливу
розкладання зеленої маси ріпаку на ріст сіянців яблуні [38, с. 172], а також