Стр. 168 - yurchak-ev-k

Упрощенная HTML-версия

168
найнижчу – леткі. Вміст інгібіторів у різних органів календул змінюється за
фазами розвитку рослин залежно від виду. Найвища рістінгібуюча активність
характерна для листків і стебел, найнижча – для коренів.
У 2006 р. вийшла друком стаття, де розглядалося питання алелопатичної
та мікробіологічної оцінки ґрунту з-під окремих видів роду
Calendula
L.
[268]. Досліджувались алелопатичні та мікробіологічні
особливості ризосферного й міжрядного ґрунту п’яти видів роду
Calendula
в
динаміці протягом вегетаційного періоду. Було встановлено, що
алелопатична активність рослин залежить від фаз їхнього розвитку, а
найвищий її рівень припадає на фазу цвітіння. Наприкінці періоду вегетації
вона знижується через швидкий розклад колінів мікроорганізмами, динаміка
чисельності яких свідчить про наявність поживного субстрату для їхнього
розвитку.
У 2007 р. в «Мікробіологічному журналі» Л.Д. Юрчак разом із
аспіранткою С.А. Радіозою опублікувала статтю
[269], в якій висвітлено
результати дослідження антимікробної активності соків з різних органів
рослин роду
Calendula
. Було встановлено, що сік із суцвіть виявляє
найбільший антимікробний ефект, найменший –із коренів. Найчутливішими
до дії досліджених видів календули були фітопатогенні мікроорганізми:
Pseudomonas syringae, P. fluorescens, Xanthomonas campestris, Agrobacterium
tumefaciens
. Найактивнішим з-поміж усіх досліджених мікроорганізмів
виявився вид
Calendula suffruticosa.
Отже, спираючись на отримані дані, учена дійшла висновку, що всі
досліджені види роду
Calendula
можна рекомендувати для розширення
біорозмаїття в агроекосистемах як проміжні культури у спеціалізованих
сівозмінах для очищення повітря та ґрунту від фітопатогенних
мікроорганізмів, (наприклад, у плодових садах, квітникарстві, декоративному
рослинництві тощо), тобто використання нагідок як біологічного методу
боротьби з фітопатогенами для захисту біосфери від забруднювачів [270].