Стр. 165 - yurchak-ev-k

Упрощенная HTML-версия

165
Сприятливих партнерів було виявлено і в сумісних посівах непети, а
саме: чорнобривці відмічені, ромашка, озима суріпиця сорту Горлиця та яра
суріпиця сорту Чаніта і ярий ріпак, які не тільки підвищували врожай
сировини, але і вміст ЕО.
Отже, Л.Д. Юрчак дійшла висновку, що ефект від алелопатичної
взаємодії рослин-партнерів може бути як позитивним, так і негативним, а
добором їх можна регулювати врожайність сировини та її якість.
Крім традиційних складників, передбачених технологією вирощування
будь-якої культури (підготовка ґрунту під сівбу, строки сівби, глибина
загортання насіння, величина врожаю та його якість), учена велику увагу
приділила алелопатичним аспектам, які раніше не враховувалися – це вибір
сорту з найменшими аутоінтолерантними властивостями, місце в сівозміні з
позицій алелопатичного впливу попередньої та наступних культур у системі
агрофітоценозу, алелопатична оцінка післяжнивних решток і відходів
виробництва, вимоги до площі живлення з алелопатичних позицій, до різних
доз мінеральних добрив тощо. Ці алелопатичні підходи при розробці
технології вирощування рослин були новими і рекомендувалися Л.Д. Юрчак
для раціонального, науково обґрунтованого використання, що було
підтверджено експериментально. Вчена виявила, що сорт В-24 найбільш
аутотолерантний для вирощування в Лісостепу України, хоча інші сорти теж
добре себе зарекомендували і їх можна було також використовувати, але з
дотриманням спеціальної сівозміни; в умовах Лісостепу високі врожаї
сировини і збір ЕО шавлії забезпечують за два роки, як попередники – озима
пшениця, бобово-злакові трави на сіно, озимий ріпак і суріпиця на зелений
корм, кукурудза на силос. Алелопатична післядія цих культур сприятлива
для шавлії. Озима пшениця та кукурудза найтолерантніші до виділень
вегетуючої шавлії та її післяжнивних решток. Л.Д. Юрчак виявила
несприятливі попередники шавлії – озимий ячмінь та кріп запашний на
сировину – після них збір ЕО в сумі за два роки на 25–30 кг/га був менший,
ніж після інших попередників (наприклад, озимої пшениці).