Стр. 152 - yurchak-ev-k

Упрощенная HTML-версия

152
Крім розглянутих дослідів, Л.Д. Юрчак вивчала біологічну активність
парів основних компонентів шавлієвої олії. За результатами досліджень
констатовано не тільки добре виражену алелопатичну активність окремих ЕО
різних АР, зокрема шавлії мускатної, й основних її компонентів по
відношенню до рослинних і сапрофітних мікробних тестів. Отримані дані,
зазначала Л.Д. Юрчак, необхідно враховувати в системі агрофітоценозів для
боротьби з інвазіями хвороб сільськогосподарських культур, для
використання з метою стимулювання росту й розвитку корисних у
землеробстві мікроорганізмів; при підборі раціональних сівозмін і культур
для сумісного вирощування. Будь-який вплив ЕО на структуру та функції
мікробоценозу призводить до його перебудови – гальмування одних видів
мікроорганізмів і стимулювання інших, або до повного гальмування всієї
мікробної спільноти і рослинних зачатків, що в природних умовах
трапляється нечасто.
Прояв алелопатичної дії ЕО та окремих компонентів можливий двома
паралельними шляхами: безпосереднім контактним шляхом через повітря –
парами та розчинами, а також опосередковано через ґрунт, який і мобілізує
їх, поглинаючи залежно від його структури та фізико-хімічного стану.
Л.Д. Юрчак наголошувала на надзвичайно важливій еколого-
фізіологічній ролі ЛВ АР, у тому числі ЕО та окремих компонентів у
функціонуванні біоти в агросистемах: їхню алелопатичну активність
необхідно враховувати при розробленні інтенсивних технологій
вирощування АР [239].
Алелопатична активність рослинних решток АР
. Досліджуючи
рослинні рештки АР, учена зауважувала, що вони реутилізуються,
потрапляючи знову в систему агрофітоценозів у вигляді мульчі або
органічних добрив і тому становлять великий інтерес не тільки з позицій
алелопатії, а й екології агрофітоценозів. Мортмаса АР у спеціалізованих
господарствах могла досягати залежно від урожаю значних величин.